Bucureşti: A fost trimisă documentaţia de extrădare a lui Nicolae Popa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Bucureşti a trimis, vineri, Ministerului Justiţiei, întreaga documentaţie necesară demarării procedurilor de extrădare din Indonezia a fostului director Gelsor Nicolae Popa, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul FNI, pentru înşelăciune şi delapidare.

Instanţa s-a pronunţat, aseară, în cazul extrădării lui Nicolae Popa, iar încheierea motivată şi celelalte documente solicitate de autorităţi au fost trimise Ministerului Justiţiei.

Pe baza acestei documentaţii, Ministerul Justiţiei, prin departamentul de specialitate, va realiza controlul de regularitate internaţională şi va întocmi cererea de extrădare, realizând, totodată, formalităţile necesare în vederea traducerii acesteia şi a documentelor anexate.

Potrivit Ministerului Justiţiei, cererea de extrădare va fi transmisă, pe canal diplomatic, în temeiul curtoaziei internaţionale, autorităţilor competente indoneziene, întrucât între România şi Indonezia nu există un instrument internaţional bilateral ori multilateral aplicabil în materia extrădării.

De asemenea, Ministerul Justiţiei susţine că durata procedurilor, după primirea documentelor complete de la instanţă, este de minimum trei zile lucrătoare.

Prins după 7 ani de urmărire
Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a anunţat, joi, arestarea, la Jakarta, a lui Nicolae Popa, fugit din România în anul 2000.

Potrivit lui Petre Tobă, Nicolae Popa a fost reţinut la Jakarta, la 2 decembrie, în baza schimbului de informaţii dintre Biroul Naţional Interpol şi cel din capitala indoneziană.

'Noi avem un termen de 20 de zile, perioadă în care trebuie să punem la dispoziţie Ministerului Justiţiei din Indonezia actele necesare extrădării. (...) În baza mesajelor primite de la colegii din Jakarta am sesizat Tribunalul Bucureşti, Secţia a II-a penală, precum şi Ministerul Justiţiei pentru a demara procedurile extrădării urmăritului internaţional', a explicat şeful IGPR.

La rândul său, şeful Centrului de cooperare poliţienească internaţională, structură în interiorul căreia funcţionează şi Interpol România, Mihai Friptu, a spus că Nicolae Popa este urmărit încă din 27 ianuarie 2002, în baza mandatului de arestare preventivă emis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Din acel moment şi până în prezent, Nicolae Popa a fost urmărit pe teritoriul mai multor state europene, cât şi pe alte continente.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite