Parcările park&ride împânzesc Bucureştiul. Avantajele: reducerea poluării şi descongestionarea traficului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Capitală vor începe anul acesta lucrările la două parcări de tip park&ride, destinate navetiştilor care vor să traverseze Bucureştiul cu ajutorul mijloacelor de transport în comun. Reprezentanţii municipalităţii spun că în acest moment în Bucureşti nu există nicio parcare funcţională de acest fel şi că speră ca odată cu realizarea acestora să reducă traficul şi poluarea.

Cifrele oficiale arată că în Bucureşti există câte o maşină la doi oameni, fără a fi luate în calcul şi maşinile care vin din afara oraşului. Amenajarea parcărilor de tip park&ride sunt soluţia pentru un oraş mai puţin poluat şi aglomerat, după cum povesteşte Ion Dedu, directorul Direcţiei de Infrastructură din cadrul Primăriei Capitalei.

Acesta este motivul pentru care în următoarea perioadă în Bucureşti vor începe lucrările la două astfel de parcări. Una dintre ele va fi construită la capătul şoselei Pantelimon, iar a doua pe Bulevardul Aerogării. Printre avantajele construirii unor parcări de tip park&ride, pe lângă descongestionarea traficului şi reducerea poluării, se numără şi reducerea parcărilor ilegale.

„Maşinile care vin în oraş, în afara faptului că poluează şi aglomerează circulaţia, conduc şi la înmulţirea parcărilor ilegale“, susţine Dedu. Totodată, directorul Direcţiei de Infrastructură a declarat că se gândeşte la o abordare regională prin care problemele de trafic să fie rezolvate în mod eficient. „În fiecare zi, intră şi ies din Bucureşti sute de mii de maşini din cauza faptului că sistemul de transport public regional este neatractiv“, susţine directorul din Primărie. 

Acesta precizează că abordarea regională, poate chiar naţională, este soluţia cea mai bună care poate fi posibilă cu ajutorul unor asocieri între autorităţile locale, în care „Primăria Municipiului Bucureşti să fie un vârf de lance în schemă“.

Singura parcare din Bucureşti de tip park&ride nu este funcţională

Singura parcare de tip park&ride care a fost construită în Capitală funcţiona în zona Păcii, dar reprezentanţii Primăriei Sectorului 6 spun că în acest moment nicio astfel de parcare nu se află în administrarea autorităţii publice locale. 

Deşi a fost inagurată în urmă cu patru ani, parcarea de la Păcii a fost închisă, după cum declară reprezentanţii Primăriei Sectorului 6 într-un răspuns solicitat de reporterii „Adevărul“. „Parcarea de la Păcii a fost deschisă în anul 2010, însă actualmente nu mai este funcţională deoarece contractul dintre autoritatea locală şi persoana privată care deţine terenul s-a încheiat“.

Park&ride în Pantelimon

În următoarea perioadă, vor începe lucrările la parcarea de tip park&ride de la capătul şoselei Pantelimon, care va avea 400 de locuri. „Constructorul are tot ce îi trebuie. Etapa premergătoare ţine de mutarea unei fântânii arteziene care se află pe acel amplasament“, a declarat Ion Dedu, directorul Direcţiei de Infrastructură din cadrul Primăriei Capitalei.

image

Simularea nod intermodal în faţa magazinului Cora din Pantelimon FOTO HotNews

Construirea parcării subterane de tip park&ride a fost cuplată cu lucrările de reabilitare de pe şoseaua Iancului şi şoseaua Pantelimon, costurile lucrărilor ridicându-se la suma de 294 de milioane de lei.   „Lucrările cuprind modernizarea şoselei Iancului, de la Pierre de Coubertin până la Mihai Bravu, incluzând spaţiile verzi, linia de tramvai, strada, mobilierul urban şi unele utilităţi“, spune Dedu.

De asemenea, acesta precizează că la Cora Pantelimon va fi amenajat un terminal modal cu pasaje subterane.

Terminal multimodal la Străuleşti

Şi în zona Străuleşti urmează să fie construită o parcare de tip park&ride, imediat după ce depoul Magistralei 4 de metrou va fi gata. Parcarea va avea trei etaje supraterane, urmând să fie gata la sfârşitul anului viitor sau începutul lui 2016, după cum spune Ovidiu Arghiroiu, proiectantul lucrărilor. 

200 de locuri de parcare pe Bulevardul Aerogării

Primăria Capitalei va demara lucrările de construcţie pentru o altă parcare de tip park&ride pe Bulevardul Aerogării, în apropierea Aeroportului Băneasa. Potrivit lui Ion Dedu, parcarea va avea o capacitate de 200 de locuri şi va fi construită pe două, respectiv patru nivele.

image

„Va avea între două şi patru etaje, este o parcare mai specială, într-o parte are două etaje, în cealaltă patru“, precizează Dedu, adăugând că construirea parcării face parte din lucrările de modernizare de pe Bulevardul Aerogării. „Parcarea vine la pachet cu modernizarea Bulevardului Arogării, iar preţul întregii  se ridică la circa 40 de milioane de lei fără TVA“, a declarat, pentru Adevărul, Dedu.

Pe aceeaşi temă:

Parcări versus numărul maşinilor existente: ce-au făcut primarii Capitalei pentru cei peste 1,1 milioane de şoferi

O maşină, la doi bucureşteni. Cum arată parcul auto din Capitală

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite