Bucureşti

articolul anterior articolul urmator

Bucureşti pierde 16 poziţii în Raportul Global al Competitivităţii Urbane şi cade pe locul 188 în lume

1
26 Dec 2017 13:48:43
Autor: Elena Deacu

Capitala României a pierdut 16 poziţii în clasamentul mondial Competitivităţii Urbane 2017-2018 şi a căzut pe locul 188 din 200 de oraşe, arată raportul publicat de către UN Habitat şi CASS, atrage atenţia Iniţiativa pentru Competitivitate (INACO). În raportul precedent, din 2015-2016, Bucureştiul ocupa locul 172.

Conform clasamentului, indicele competitivităţii economice a Bucureştiului este la puţin peste jumătate (0,51) din scorul obţinut de New York (1,00) – aflată anul acesta pe primul loc în lume, detronând Londra.

„Competitivitatea urbană este strâns legată de dezvoltarea economică şi socială. Oraşele cu o infrastructură mai bună generează o productivitate urbană mai mare. Creşterea productivităţii urbane, la rândul său, generează venituri mai mari pentru toate segmentele societăţii: cetăţeni, autorităţi locale, guvern şi sectorul privat. Oraşele mai competitive atrag, de asemenea, talentele şi capitalul, recrutează muncitori calificaţi, creând un ciclu virtuos de prosperitate pentru toţi. Gradul de sănătate economică implică competitivitatea economică urbană sau lipsa acesteia. Economiile cu grad ridicat de competitivitate se reflectă în preţurile imobiliare mai mari şi viceversa”, arată Andreea Paul, preşedintele INACO.

Potrivit ei, indicele competitivităţii oraşelor reflectă prosperitatea urbană, sărăcia şi beneficiile rezidenţilor urbani, comparativ la scară globală cu peste 1.000 de oraşe, resimţite de gospodării la nivel micro, de economie şi societate la nivel macro, în acelaşi timp. Din aceste motive, problema pierderii de competitivitate a oraşelor este una dintre cele mai importante şi provocatoare probleme actuale.

„Lumea de astăzi cunoaşte schimbări fundamentale, în care aglomerările urbane sunt principalele platforme de desfăşurare a activităţilor umane şi primele motoare de dezvoltare. Inovarea tehnologică determină viitorul oraşelor globale şi al sistemului urban. Prin urmare, analiza competitivităţii oraşelor şi a sistemului urban are menirea de a îmbunătăţi mediul de afaceri şi de viaţă în oraşe. Bucureşti nu poate face abstracţie de aceste tendinţe globale şi are obligaţia faţă de locuitorii săi de a se reorienta spre politici de dezvoltare locală pro-competitivitate”, mai arată INACO.

În topul primelor cele mai competitive oraşe ale lumii în proaspătul raport lansat de UN Habitat şi CASS regăsim după New York, Los Angeles, Singapore, Londra, San Francisco, Shenzhen, Tokyo, San Jose, Munchen şi Dallas.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Dumitru Gaica
26.12.2017, 13:59:28

Multumim tzatzei Firea multnascatoarea de idioti si intregii cardasii de borfasi PZDALDE.

Modifică Setările