Bucureşti: Prima puşcărie privată, proiectată de un deţinut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Popescu, fostul arhitect-şef  al Primăriei Voluntari, în prezent închis la Penitenciarul Jilava pentru luare de mită, a proiectat prima închisoare privată din România. Penitenciarul, cu o capacitate de 1.600 de locuri, ar urma să fie construit la 30 de kilometri de Bucureşti, în aproprierea localităţii Adunaţii Copăceni.

Fostul arhitect şef din Voluntari, Nicolae Popescu, a fost condamnat pentru luare de mită şi închis la Penitenciarul Jilava în septembrie 2008. La începutul lunii octombrie, după nici o lună de închisoare, a fost căutat de un reprezentant al firmei Asco Construcţii SRL, care i-a propus o colaborare pe termen lung.

Citiţi şi:

Sex la puşcărie cu prezervative subvenţionate

Cel mai bogat şomer din ţară vrea să facă primul penitenciar privat din România

EXCLUSIV Prison Break de România - deţinutul care a proiectat prima puşcărie privată

Camera pentru sex a Penitenciarului Timişoara: 171 de puşcăriaşi au făcut amor nebu

Braşov: Singurul deţinut-masterand „învaţă“ la Codlea

Fiind deţinut în regim deschis, Nicolae Popescu vine dimineaţa la biroul său din Pipera, lucrează de la 7.00 la 16.00, ca orice angajat şi pleacă înapoi la Jiava la sfârşitul programului. „Ca să treacă timpul, am început să fac schiţe de îmbunătăţire a penitenciatrului Jilava. Acum lucrez la un birou ca orice alt arhitect, doar că seara trebuie să mă întorc în camera mea de la Jilava”, povesteşte Nicolae „Bobi” Popescu, aşa cum este cunoscut în lumea arhitecţilor.

Ziua la birou, în Pipera, noaptea la puşcărie, la Jilava

Ideea de a proiecta un penitenciar privat i-a venit cu mai mult timp în urmă, pe când se plimba cu un prieten pe lângă proprietatea acestuia. „Era un teren construibil şi prietenul meu nu ştia ce să ridice acolo. Ideea mi-a venit de nicăieri, pentru că până atunci nu avusesem de-a face cu închisorile. Oricum, a rămas doar la nivel de idee bună”, mai spune Nicolae.

El a devenit coordonatorul arhitecţilor la firma din Pipera şi a prezentat proiectul puşcăriei private directorului Ştefan Lichwar. Acesta a privit cu entuziasm ideea şi a promovat-o.
„Am ţinut cont de experienţa domnului Popescu şi, având în vedere faptul că echipa noastră este una tânără, aveam nevoie de experienţa lui. Din punct de vedere financiar este la fel de convenabil şi ne-am bazat pe faptul că un deţinut poate proiecta mai bine o închisoare decât un om liber“, afirmă dr.ing. Lichwar.

Penitenciarul
, cu o capacitate de 1.600 de locuri, va fi dotat cu sală de sport, spaţii de producţie agricolă, piscicolă şi de mică industrie, dar şi cu staţie de epurare proprie.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite