Bucureşti: Ruxandra Maria Udrea - un muschetar al zilelor noastre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureşteanca, în vârstă de 19 ani, s-ar putea lupta lejer cu oricare dintre cei trei muschetari ai lui Dumas. Este deţinătoarea titlului naţional de juniori la floretă şi a câştigat Cupa mondială de la Zagreb.

Ruxandra a început să facă scrimă de la vârsta de şase ani, după ce a încercat alte sporturi, printre care tenisul şi înotul. „Mama a fost cea care m-a dus la scrimă. Simt că acest sport este făcut pentru mine şi personalitatea mea“, a spus tânăra.

Talentul şi pasiunea pentru scrimă le-a moştenit de la mama ei, la rândul său, scrimeră. Acest sport o caracterizează şi chiar dacă este dur, a transformat-o într-o luptătoare, a făcut-o să devină cu adevărat ambiţioasă.
„M-am obişnuit să duc o viaţă mai dură. La scrimă te baţi, iar acest lucru nu putea să nu lase amprente. Am devenit mai putenică, m-am obişnuit să muncesc mai mult“, povesteşte Ruxandra.

Înfrângerile te călesc

De cele mai multe ori momentele în care a cunoscut înfrângerea au făcut-o mai puternică. „Nu suport să pierd. De multe ori am ratat titluri la campionate importante din cauza greşelilor mele. Scrima este un sport individual, iar dacă vrei rezultate trebuie să lucrezi mai mult. Antrenamentele nu sunt ca într-o echipă unde muncesc mai mulţi, aici eşti singur. Asta mă ambiţionează“, mărturiseşte  Ruxandra Udrea.

Medaliată la doar 10 ani
Scrimera se antrenează la clubul Olimpia în fiecare zi. „Am antrenamente chiar şi de două ori pe zi, dar m-am obişnuit să mă pregătesc intens. Duminica este ziua mea liberă, şi asta în cazul în care nu particip la competiţii. Desigur, profit la maximum de această zi“, a spus floretista.
Prima medalie a câştigat-o la vârsta de 10 ani, la Campionatul Naţional care s-a desfăşurat la Satu-Mare, iar după acest titlu au urmat multe altele.

Adolescenta a câştigat Campionatul European în 2007, Cupa Mondială la juniori şi Balcaniada de patru ori. Chiar dacă banii primiţi pentru performanţă nu sunt, deocamdată, pe măsura efortului depus, Ruxandra nu are niciun regret.
„La un titlu de campion naţional câştigi în jur de 900 de lei, dar m-am obişnuit. Nu regret nimic din viaţa mea de până acum, nu simt că am făcut vreun sacrificiu“, spune scrimera.

Vrea titlul olimpic la floretă
Tânara spune că vrea să practice acest sport toată viaţa pentru cluburile din România. „La facultate o să studiez scrima şi poate o să devin antrenoare sau o să intru în federaţie, nu se ştie. În orice caz, nu m-am gândit niciodată să plec în altă ţară. Vreau să rămân în România, să ţin steagul sus“, spune adolescenta.
Cel mai mare vis al ei este să câştige titlul olimpic. „Îmi doresc nespus de mult să căştig aurul olimpic, să ridic steagul României în fruntea clasamentului, acolo unde ar trebui să fie. Un sportiv, după ce câştigă un titlu de o asemenea avergură  se simte realizat pe toate planurile. Are viitorul asigurat. Cel puţin eu aşa m-aş simţi“, spune floretista.

Profil
Născută: 23 noiembrie 1990, Bucureşti
Educaţie: Studentă în anul I la Academia de Educaţie Fizică şi Sport
Familie: are o soră în vârstă de 13 ani

Ce-i place:
„Îmi place foarte mult să călătoresc. Mi-a  plăcut foarte mult Italia şi îmi doresc să vizitez Statele Unite, dar şi Rusia. De asemenea, iubesc sportul. Chiar şi în timpul liber mă plimb cu rolele sau merg să înot“, spune Ruxandra.
Ce nu-i place:
 „Nu îmi place să stau în casă, trebuie să am mereu o activitate, sunt foarte energică şi nu îmi place să stau locului. Nu îmi plac oamenii mincinoşi sau cei care nu sunt punctuali“, explică tânăra.

Întrebări şi răspunsuri:
Ce-ai fi făcut, dacă nu alegeai scrima?
R.M.U.: În niciun caz nu stăteam în faţa blocului să mănânc seminţe. Probabil aş fi făcut alt sport, atletism poate. Sunt o fire sportivă, nu concep viaţa fără competiţii.

Care sunt modele tale?
R.M.U.: Admir cel mai mult stilul de joc al Laurei Badea. La fel de mult îmi plac Claudia Grigorescu Vanţa şi Valentina Vezzali. Aceste scrimere mă inspiră şi mă fac să-mi doresc să ajung la performanţa lor.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite