Bucureşti: Soprana Georgeta Stoleriu a susţinut peste 1200 de concerte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soprana bucureşteană cântă pe scenă de patru decenii. Ca profesoară, ea a reuşit să pregătească artişti care au câştigat peste 50 de premii internaţionale.


Soprana Georgeta Stoleriu a sărbătorit anul trecut împlinirea a 40 de ani de activitate concertistică.

Anul acesta, împlineşte acelaşi număr de ani de activitate profesorală.

Ca solistă, publicul o aplaudă la Ateneu, sau la Sala Radio, unde cântă alături de cele mai mari orchestre simfonice din ţară.

Iar ca profesoară la Conservator, a format o şcoală de canto al cărei prestigiu este confirmat de palmaresul internaţional al fostelor sale studente, printre care Felicia Filip, Ruxandra Donose, Liliana Nichiteanu, Ileana Tonca, Aura Twarowska, Mirela Zafiri şi multe alte mari artiste.

Muzicieni de prestigiu au remarcat-o din copilărie.

Primul care  i-a sfătuit pe părinţii săi, să o dea „neapărat”  la muzică a fost maestrul Viorel Cosma, care a auzit-o cântând pe când avea doar cinci ani.

„Am cântat la o serbare a Clubului UzinelorLaminorul, unde maestrul era, pe atunci, dirijor. Foarte entuziasmat el le-a spus părinţilor mei că ar fi păcat să nu fac muzică”, povesteşte artista.

Un an mai târziu, la selecţia pentru Festivalul Internaţional al Tineretului care s-a desfăşurat la Bucureşti în 1953, Georgeta Stoleriu câştiga, la doar şase ani,  locul 1 la toate fazele de selecţie - pe Bucureşti, pe regiune şi pe ţară.

Atunci a remarcat-o celebrul bariton Petre Ştefănescu Goangă care ulterior a dus-o la Radio, unde a început să fie invitată să cânte.

Timp de vreo zece ani, ca elevă la liceul de muzică, a studiat cu asiduitate pianul. Dar, după ce, în ultima clasă de liceu, a avut prilejul să-şi audă glasul răsunând sub cupola Atenelui, pe a cărui scenă cânta pentru prima dată, a înţeles că doar cu vocea doreşte să cânte toată viaţa. 

Norocul de a o avea maestră pe Yolanda Mărculescu

Când se pregătea pentru admiterea la Conservator, acelaşi Petre Ştefănescu Goangă a recomandat-o unei admirabile artiste, soprana Yolanda Mărculescu, care i-a fost maestră şi prietenă. 

„M-a ajutat enorm, prin tot ce m-a învăţat, ca artist şi ca om. Mi-a făcut favorul de a-mi acorda, gratis, ore de canto, în tot timpul studenţiei. Am admirat-o şi am iubit-o din toată inima”,

mărturiseşte artista.

În memoria maestrei sale, soprana Georgeta Stoleriu a instituit bursa anuală „Yolanda Mărculescu”  pe care, din 1995, o acordă, anual, celui mai bun student de la canto.

„Şi în acest an, ca întotdeauna, pe 19 ianuarie, de ziua mea, am acordat Bursa <Yolanda Mărculescu>, prin care cel mai bun student la canto a primit un premiu în bani, în valoare de 500 de euro”, a spus artista.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost primul şi care a fost ultimul cîştigător  al Bursei <Yolanda Mărculescu>?

G.S. Primul a fost Marius Brenciu, iar câştigătoarea din 2010 a fost Adelina Diaconu, studenta sopranei Silvia Voinea. Niciodată nu acord acestă bursă unui student de la clasa mea. În schimb, câteva dintre fostele mele studente, precum Felicia Filip, Liliana Nichiteanu, Aura Twarowska, Ileana Tonca acordă premii studenţilor mei.

Ce fac premianţii cu banii primiţi?

G.S. Sunt liberi să facă ce vor. Pot să meargă în străinătate, la concursuri sau la audiţii, sau pot să-şi cumpere ce doresc cu banii primiţi ca premiu.

Profil

Născută
Bucureşti, 19 ianuarie 1946

Familie
Căsătorită

Profesie
Soprană, profesoară de canto, membră în jurii la concursuri internaţionale. Laurată cu numeroase premii şi medalii, în ţară şi în străinătate.

Ce îi place
Se bucură atunci când binele făcut cuiva trezeşte în acel om dorinţa ca şi el să facă bine. De asemenea îi face plăcere să constate că  relaţia armonioasă cu soţul său, inginerul Sorin

Stoleriu, este “veriga tare” a căsniciei lor, care împlineşte, în acest an, tot patru decenii de existenţă.

Ce nu îi place
Artista nu suportă ipocrizia, neadevărul, falsitatea. Regretă că oamenii au idei preconcepute faţă de muzica lirică pe care o recomandă ca benefică sufletului şi spiritului uman.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite