Bucureşti: Tatăl scafandrului-erou a murit la datorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Destinul lui Felix Preda, omul care a salvat doi bărbaţi de la înec în mai puţin de 24 de ore, weekendul trecut, a fost influenţat de o întâmplare tragică ce a avut loc în urmă cu 28 de ani.

În anul 1981, tatăl său, maiorul de aviaţie Gheorghe Preda, ridicat, anul acesta, post mortem la gradul de locotenent comandor, şi-a pierdut viaţa într-un teribil accident de avion, în Angola.

Bărbatul se afla acolo în misiunea secretă, „Sirius“, în care mai mulţi piloţi militari români au fost trimişi să instruiască forţele de aviaţie din această ţară.
Abia în primăvara acestui an Felix împreună cu familia sa au fost informaţi cu privire la modul în care s-a produs incidentul. „Din câte ni s-a spus, se pare că elevul african pe care îl antrena a decuplat din greşeală motorul şi avionul în care erau s-a zdrobit de pământ de la o înălţime de peste 70 de metri“, povesteşte, cu tristeţe, scafandrul.

Nu a mai apucat să-şi viziteze soţul


Maria Preda, mama lui Felix, trebuia să meargă în acele zile în Angola, să-şi viziteze soţul. Nu a mai apucat. „Atunci, mama mi-a spus că atât timp cât o să trăiască, eu nu voi fi niciodată aviator pentru că este mult prea periculos“, îşi aminteşte pompierul.

Buzoianul a respectat dorinţa mamei sale, dar şi-a ales o meserie la fel de periculoasă. În urmă cu şapte ani, când a luat fiinţă Detaşamentul Special de Salvatori, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Felix a fost printre primii care au aplicat pentru poziţia de pompier-scafandru.

În momentul de faţă el ocupă funcţia de şef de scufundare şi este unul dintre cei mai experimentaţi scafandrii din cadrul unităţii.
„Nu am de gând să mă las de această meserie în următorii cinci ani pentru că iubesc ceea ce fac“, a subliniat Felix.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite