Bucureşti:55 de lei, biletul dus-întors până în Iad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bucureştean care se recomandă drept şaman le promite amatorilor de „călătorii în Iad” o experienţă unică şi chiar tămăduire. Redactorul „Adevărul de Seară” a participat la o astfel de sesiune de şamanism, considerată de psihologi şi preoţi drept o metodă ieftină de a obţine bani.

Experimentul la care a participat pe ascuns şi unul dintre reporterii „Adevărul de Seară” a fost organizat într-o vilă şubrezită de pe strada Săgeţii, în zona Armenească.

Întâlnirea a fost plănuită în cel mai mare secret, întrucât cei nouă participanţi nu au ştiut până în ziua „călătoriei” unde se va desfăşura iniţierea. Fără nicio reţinere, Ovidiu Jumanca, „şamanul” organizator, a mărturisit încă de la începutul şedinţei că puterile lui extrasenzoriale trebuie răsplătite fie pe cale sexuală, fie cu bani, 55 de lei. „Am rămas fără replică. Eu nu pot să le cer oamenilor nici sex şi nici sănătate. este aberant!”, a comentat ieri Ovidiu Jumanca  dezvăluirea reporterului.
Primul pas către „Lumea lui Lucifer” a presupus conectatarea a două boxe la un laptop. Toată lumea a închis ochii şi s-a întins pe spate, concentrându-se pe ritmul tobelor, menit să inducă detaşarea de prezent, în timp ce fiecare căuta, la nivel imaginativ, să sape o groapă pentru a intra în pământ.

A apărut şi un dinozaur


După 10 minute de bătăi continue, fiecare a relatat ce a văzut în lumea de dincolo, în călătoria spre aşa-zisul Iad. În ciuda discursului de amator al instructorului, patricipanţii au spus că au reuşit să ajungă sub pământ. Mai mult, unul dintre băieţi, care a povestit la început că nu este străin de practicile ezoteriste, practicând chiar nişte tehnici tibetane, a povestit că a simţit cum s-a detaşat de propriul corp şi a vorbit cu un dinozaur!
Mândru de reuşita învăţăcelului, Ovidiu l-a încurajat să continue să vină la şedinţele pentru că operaţia pe care tocmai o suferise la picior i s-ar putea vindeca. „Chiar dinozaurul din Iad te poate ajuta, pentru că discuţiile repetate cu acest animal au un efect terapeutic”, i-a explicat „şamanul”.
Un alt tânăr nu a reuşit din prima să vizualizeze animalul de putere -cel despre care se spune că ajută la reconectarea forţei vitale-, însă a ajuns din a doua încercare, şi, zice el, cu mare teamă. S-a liniştit însă când şi-a văzut animalul, un pinguin, care, tot el spune, îi ghida pe un drum cu ajutorul aripii dreapte.

Plonjarea în „Infern” a durat circa trei ore, iar la un moment dat, pe finalul experimentului, „şamanul” Ovidiu a aşezat pe toată lumea spate în spate, într-un cerc, şi i-a pus să se frece pe spate, o tehnică numită, zice el, încălzire colectivă.

Din două mişcări a ajuns „profet"


Cunoştinţele lui Ovidiu Jumanca aplicate ca şi tehnici de şamanism sunt doar la nivel de predilecţie, „furate" din mers în cele două vizite făcute în India. Deşi susţine că în această ţară îşi are originea cultul şamanist şi că era practicat de vechii vrăjitori indieni, despre care se ştie că comunicau cu spiritele şi foloseau tehnici miraculoase de vindecare tot cu ajutorul transei, şamanismul era cel mult un obicei al indienilor din America de Nord.

Fost educator, actual vraci

Ovidiu, şamanul acestui experiment, susţine că este şi psiholog şi profesor de yoga. „Am o şcoală de yoga în spatele Liceului de Coregrafie Floria Capsali. Un curs costă lunar 125 de lei”, a explicat tânărul.
Tot el susţine că, într-una dintre cele două călătorii pe care le-a făcut în India, a urmat aceeaşi şcoală de yoga cu Mircea Eliade, Sivananda Yoga Vedanta Forest Academy. Mai mult, în CV-ul său, afişat pe site-ul asociaţiei Vivensis, unde este vicepreşedinte, Jumanca a scris că în 2008 a obţinut chiar titlul de profesor de yoga la prestigioasa instituţie. Potrivit aceluiaşi CV, el a mai fost, până de curând, educator la Fundaţia “Rudolf Walther” din Timişoara.

"Oamenii se manifestă în fel şi chip. Sigur că astfel de practici în coasta Bisericii Armenească nu sunt de dorit. Nu-l cunosc pe omul acesta, dar poate fi un satanist, un sectant sau un şarlatan"
Paul Bogdan
Preot paroh al Bisericii Armenească

Samanismul, ritual magic
Potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, şamanism înseamnă religie primitivă, care are la bază credinţa că slujitorii cultului pot influenţa spiritele bune sau rele, printr-un ritual manifestat prin extaz religios şi formule magice. Cultul era practicat de unele populaţii din nordul şi centrul Asiei, de diverse triburi de eschimoşi şi de indieni din America de Nord, America de Sud, din Indonezia şi din Africa.

Părerea specialistului
Alfred Bulai, psiholog

Fenomenul şamanismului practicat de acest Ovidiu Jumanca îl pot cataloga mai degrabă drept şarlatanie decât ştiinţă. Asemenea practici nu au nicio legătură cu psihologia, ci mai degrabă cu nebuniile care au loc în societatea actuală. Trebuie să existe micul întreprinzător din zilele noastre care să profite de slăbiciunile unor oameni. Astfel de practici pseudoştiinţifice există de când lumea, încadrându-se la un loc cu vrăjitoria şi cu tehnicile clarvizionare.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite