Răzvan Băncescu, coordonatorul de proiect al ASPA, a anunţat că din cei aproximativ 65.000 de câini fără stăpân care existau în urmă cu un an şi şase luni pe străzile Bucureştiului, hingherii au reuşit să adune în jur de 55.000 de maidanezi: restul câinilor au murit din cauza naturale sau au fost ridicaţi de ONG-uri, potrivit reprezentanţilor ASPA. Din cei 55.000 de câini capturaţi, aproximativ 30.000 au fost eutanasiaţi, peste 23.000 au fost adoptaţi, iar în acest moment în cele trei adăposturi în care sunt duşi maidanezii capturaţi – Mihăileşti, Bragadiru şi Pallady - se află mai puţin de 1.000 de animale.
„Noi am încheiat planul de 18 luni (n.r. promis după moartea lui Ionuţ Anghel) la începutul acestui an, deşi termenul era 31 martie. Acum, mai sunt pe străzile Bucureştiului mai puţin de 1.500 de câini“, a precizat Băncescu.
60 de hingheri, 15 maşini
Pe străzile Bucureştiului acţionează în acest moment 60 de hingheri, care lucrează cu 15 maşini. Aceştia lucrează în două ture: dimineaţa şi după-amiaza. Deşi într-un an şi jumătate au fost adunaţi circa 55.000 de maidanezi, cei aproximativ 1.500 vor fi strânşi pe parcursul a opt săptămâni. „Estimăm că îi vom strânge (n.r. pe maidanezii rămaşi pe străzi) în aproximativ două luni. Cei mai mulţi se află în apropierea uzinelor, fabricelor“, a ţinut Băncescu să precizeze.
Inventarul câinilor de incintă
Pe lângă strânsul maidanezilor, reprezentanţii ASPA susţin că lucrează în acest moment la invetarierea câinilor de incintă din Bucureşti. Câinii de incintă sunt maidanezii care stau pe proprietăţile private neîngrădite şi care, de obicei, sunt hrăniţi de paznicii acestora. „Câinii de incintă sunt acum o problemă mai mare în comparaţie cu cei aproximativ 1.500 de maidanezi de pe străzi. Trebuie să populăm deţinerea responsabilă a câinilor“, mai precizează Băncescu. Coordonatorul Autotităţii arată că aceşti câini ar trebui ţinuţi în ţarcuri, sterilizaţi, vaccinaţi şi înregistraţi în Registrul Electronic al Câinilor cu Stăpân.
„Hingherii nu pot intra pe un domeniu privat să ridice câinii decât cu acordul administratorului sau al proprietarului. Excepţie fac situaţiile în care există o hotărâre judecătoarească sau o ordonanţă din partea organelor de cercetare judiciară. Din acest motiv, avem nevoie de un cadru legal care să rezolve această situaţie“, spune Răzvan Băncescu.
Ce pregăteşte ASPA
În scurt timp, pe masa Consiliului General al Municipiului Bucureşti vor ajunge câteva proiecte de hotărâre menite să păstreze un număr redus de maidanezi pe străzile oraşului. În primul rând, consilierii generali îşi vor spune părerea despre un proiect ce vizează amendarea tuturor celor care nu-şi îngrădesc proprietăţile private pe care maidanezii se pot adăposti. Apoi, un alt proiect important vizează interzicerea hrănirii animalelor fără stăpân de pe domeniul public. Concret, cei care vor da de mâncare animalelor şi vor fi prinşi se vor alege cu o amendă de 2.000 de lei.
„Iniţial, eu propusesem amenda de 5.000 de lei doar pentru cei care hrăneau câini, dar oamenii care îi hrăneau spuneau când erau controlaţi că au pus mâncare pentru pisici, spre exemplu. Aşa am ajuns să includ hrănirea tuturor animalelor“, precizează coordonatorul ASPA. Rămâne de văzut dacă aceste proiecte vor fi votate de consilierii generali ai Municipiului Bucureşti după ce vor fi introduse pe ordinea de zi.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
66 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Sigur ati inventariat bine? Din aia 23 mii adoptati cati au ajuns din nou pe strazi, abandonati de "iubitorii de animale" ce i-au reabandonat?
Si ce calcul face nenea asta: 65000-55000=1500??? Cu cine ai facut nene matematica?
Daca locuiti intr-un oras unde primarul nu a rezolvat inca problema maidanezilor cumparat-i ziarul cu acest articol poate afla si el ca daca VREI, POTI!
Eu nu inteleg de ce trebuie sa fie un numar redus de maidanezi pe strazi si nu pot disparea cu desavarsire aceste potai agresive. Asteptam sa mai moara cineva? Sau poate ne gandim la iubitorii de potai ca trebuie sa mai faca un banut gramada...sa nu-i lasam fara obiectu' muncii cumva? FARA ANIMALE AGRESIVE PE STRAZI!
Pacat ca a trebuit sa moara un copilas pentru asta...
Vezi toate comentariile (66)