Câinii maidanezi din Capitală au muşcat peste 16.000 de persoane anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câinii vagabonzi din Capitala au muşcat anul trecut mai bine de 16.000 de persoane. Numărul celor muşcaţi este în creştere având în vedere că în anul 2010, au fost muşcate în jur de 10.000 de persoane, iar în 2011 cifra s-a ridicat la 11.000 de cazuri înregistrate de Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş.

Oficial, anul trecut au fost muşcaţi 16.192 de bucureşteni. Iar, această cifră reprezintă numărul persoanelor care s-au prezentat pentru îngrijiri medicale. În realitate, numărul celor muşcaţi este mult mai mare.

Dintre cei 16.192 de bucureşteni muscaţi de câinii maidanezi, 3.300 sunt copii, potrivit Raportului cu privire la activitatea centrului antirabic pe anul 2012 publicat de Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş.

În anul 2001 – 2002, atunci când legislaţia a permis eutanasierea câinilor maidanezi, de pe străzile din Capitală au dispărut 81.566 de câini. Însă, din anul 2008 legislaţia a fost modificată din cauza numeroaselor presiuni făcute de organizaţiile neguvernamentale. În prezent, eutanasierea este permisă doar în cazul animalelor bolnave şi violente. Restul câinilor strânşi de hingheri sunt adăpostiţi din bani publici în adăposturile primăriilor, de unde sunt daţi spre adopţie.

Ultimele statistici arătau că în 2011 pe străzi erau în jur de 60.000 de câini vagabonzi, grupaţi în 7-8000 de haite, iar pentru fiecare câini adus la adăpost, întreţinerea sa costă 375 de lei, potrivit Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor.

Costurile îngrijirilor celor muşcaţi variază între 130 şi 400 de lei pentru fiecare pacient. În cazul în care oamenii au fost muşcaţi de câini comunitari, toate costurile sunt suportate de unitatea medicală, ceea ce înseamnă că mai bine de un milion de lei în fiecare an se duc pe astfel de tratamente.

Bucureştenii care vor să ceară sterilizarea sau capturarea unor câini agresivi, pot apela către Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, la telefon 021.312.95.55 , pe email la relatiicupublicul@aspa.ro, sau completând formularul disponibil pe site-ul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor.

Adăpost nou pentru câinii din Capitală

Primăria Capitalei şi Fundaţia Portico au deschis în luna mai, a anului 2012, un nou adăpost pentru cîinii fără stăpân care a fost construit în satul Uzunu din comuna Călugăreni, judeţul Giurgiu, şi în care vor putea fi cazaţi până la 10.000 de maidanezi din Bucureşti.

Adăpostul, care poartă numele de Dog Town, a fost construit din fondurile strânse de fundaţie, fără nicio contribuţie din partea municipalităţii, şi va putea adăposti, pentru început, 2.000 de câini fără stăpân.

Adăpostul este situat pe Drumul Naţional Bucureşti-Giurgiu, la 35 de kilometri de Bucureşti şi a fost amenajat într-o fostă fermă de pui degradată, fiind în afara zonelor locuite. Pentru început au fost reconvertite în adăposturi pentru câini doar două dintre cele 14 hale ale fostei ferme. Totodată, alte patru hale sunt în lucru. Capacitatea unei hale este de 330 de locuri. În viitor vor fi transformate şi celelalte hale, capacitatea complexului urmând astfel să ajungă la 10.000 de locuri.  

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite