CAMPANIE 70.000 de euro, cheta pe casă cu bulină roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 19 ani, în Capitală s-au consolidat 12 imobile din cele peste 300 expertizate şi încadrate la „bulina roşie”. În ultimii doi ani, un sigur bloc ce prezintă risc seismic ridicat a fost reabilitat. Anul acesta, Primăria Capitalei nu are bani decât pentru finanţarea a 42 de apartamente.

În Bucureşti există 365 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, iar dintre acestea 112 sunt clădiri ce prezintă pericol public. Construite înainte de 1940, cu un regim de înălţime mai mare de patru etaje, acestea sunt amplasate, în cea mai mare parte, în centrul oraşului.

La un cutremur asemănător ca intensitate cu cel din 1977, aceste blocuri s-ar face praf. Autorităţile sunt conştiente de pericol, însă eşecul programului de consolidare demarat în anul 1992 demonstrează că eliminarea acestui risc pentru populaţie nu a fost o prioritate pentru niciunul dintre edilii Capitalei. În aproape 20 de ani au fost reabilitate cu banii Primăriei doar 12 clădiri, iar alte nouă - din fondurile proprii ale asociaţiilor de proprietari.

În utimii doi ani, un singur imobil a fost consolidat, cel din strada Ştirbei Vodă nr 17, iar anul acesta, în bugetul Primăriei sunt prevăzute puţin peste 4 milioane de lei. În urmă cu două luni, Guvernul a alocat şi el în jur de cinci milioane de lei.

70.000 de euro, consolidarea pe cap de proprietar

Cheltuielile privind execuţia lucrărilor de consolidare variază, potrivit reprezentanţilor Primăriei Capitalei, în funcţie de construcţia şi de soluţia stabilită pentru consolidare de către constructor şi variază între 270 şi 470 de euro pe metrul pătrat de construcţie desfăşurată.

Astfel, luând drept exemplu un apartament care măsoară în jur de 100 de metri pătraţi, rezultă că cele două milioane de euro alocate pe anul acesta ajung doar pentru consolidarea a 42 de apartamente, calculând preţul maxim oferit de Primărie.

Proprietarii care nu sunt hotărâţi să accepte reabilitarea blocului în care locuiesc au alte calcule. „La noi în bloc, jumătate dintre locatari sunt pentru consolidare, însă Primăria nu vrea să ne dea amănunte. Ştim doar că trebuie să suportăm o cheltuială de 70.000 de euro de fiecare proprietar, timp de 20 de ani. Nu mi se pare corect, mai ales că nu a venit nimeni să facă o expertiză. S-a decis din birou că blocul e vechi din 1930”, a declarat ieri, pentru „Adevărul de Seară”, Mihai Păun, administratorul blocului din strada Brezoianu nr 38.

Locatarii sunt nemulţumiţi şi de faptul că în această sumă nu intră costurile de consolidare a faţadei imobilului. „Pe toată durata lucrărilor apartamentele sunt ipotecate, iar, dacă timp de trei luni consecutiv nu plătim, ni se ia apartamentul”, a mai spus administratorul.

Unii dintre cei care locuiesc aici abia aşteaptă să le fie consolidat blocul. „Sunt de acord să se facă ceva în blocul ăsta. Până acum nu s-au făcut niciun fel de demersuri pentru că mulţi nu sunt de acord”, a spus Alex, proprietar al unui apartament din imobilul de pe Brezoianu.

Reabilitarea face datorii pe 20 de ani

Proprietarii apartamentelor au fost arătaţi cu degetul de primarul general Sorin Oprescu atunci când, la un an de la preluarea mandatului, a anunţat că un singur imobil a fost consolidat. Legea obligă ca fiecare proprietar să fie de accord cu consolidarea, drept pentru care municipalitatea are momentan pe rol 200 de procese cu asociaţiile de proprietari care refuză reabilitarea blocului.

Nici cei care au acceptat să li se ia bulina roşie de pe imobil nu sunt mulţumiţi de costurile pe care le impune o astfel de lucrare. Imobilul de la numărul 17, de pe strada Mihai Eminescu, a fost consolidat acum cinci ani. „A fost foarte greu şi a durat destul de mult pentru că lucrările s-au realizat cu locatarii în case. Anul acesta vom începe să plătim costurile pe o perioadă de 20 de ani”, a spus una dintre proprietarele din bloc.

Se doreşte finalizarea a patru imobile

Deşi banii disponibili nu permit investiţii prea mari în consolidarea blocurilor cu risc seismic major, reprezentanţii Primăriei sunt optimişti: „anul acesta, se doreşte finalizarea a patru consolidări, alte două având termen de finalizare în 2012. Se doreşte, de asemenea, începerea lucrărilor la cinci clădiri pentru care sunt semnate contractele de execuţie, dar nu sunt semnate toate contractele de finanţare cu toţi proprietarii persoane fizice de locuinţă şi nu se poate da ordinul de începere. Pentru trei clădiri procedurile de achiziţie sunt în curs de desfăşurare şi, până la această dată, avem documentele necesare pentru declanşarea achiziţiei privind contractarea execuţiei consolidării a altor două clădiri”, se arată în răspunsul dat de Primăria Capitalei.

Pentru bucureştenii ale căror locuinţe urmează să fie reabilitate, Primăria pune la dispoziţie blocurile 107 şi 198 din Piaţa Naţiunilor Unite. Din cele 126 de apartamente cu una, două şi trei camere au fost ocupate până în prezent doar 60.  

ISTORIC

Consolidare în cifre

În 1992 a început acţiunea de expertizare tehnică a clădirilor existente, în baza HG nr. 709/1991

365 de clădiri au un grad seismic ridicat

22 de imobile au fost consolidate până acum, dintre care doar 13 pe banii de la bugetul de stat

9.073.000 de lei sunt alocaţi, anul acesta, pentru consolidarea blocurilor cu bulină

200 de procese se află pe rol între municipalitate şi asociaţiile de proprietari care nu doresc consolidarea

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite