Capitala conduce detaşat în topul oraşelor cu cel mai mare grad de poluare fonică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harta care va indica cele mai poluate zone din Capitală va costa în jur de 300.000 de euro FOTO Shutterstock
Harta care va indica cele mai poluate zone din Capitală va costa în jur de 300.000 de euro FOTO Shutterstock

Capitala României se află pe primul loc în topul oraşelor cu cel mai mare grad de poluare fonică din Uniunea Europeană. Astfel, Primăria Capitalei are obligaţia să realizeze o hartă de zgomot, până la sfârşitul acestui an, şi să găsească soluţii pentru diminuarea zgomotului.

Motivul pentru care Bucureştiul conduce în acest clasament european, îl reprezintă traficul. Circa 90% din poluarea fonică care acoperă oraşul este produsă de maşini, tramvaie, trenuri şi avioane. Mai nou, la toate acestea se adaugă şi zgomotul făcut de şantierele care au invadat Bucureştiul. Zgomotul permanent poate afecta în timp sănătatea, iar din cauza lui pot apărea durerile de cap, insomniile, cefaleele şi accentuarea problemelor cardiace.

La cererea reporterilor Pro Tv, un inginer acustic a efectuat o măsurătoare prin care a demonstrat că volumul decibelilor în centrul Capitalei, depăşeşte cu mult normele standard. Astfel, dacă în exteriorul unui apartament, nu trebuie să se înregistreze mai mult de 50 de decibeli, în Piaţa Unirii, testele au dovedit că se înregistrează şi mai bine de 80 de decibeli, la orele de vârf.

Municipalitatea a lansat o licitaţie pentru întocmirea unei hărţi de zgomot, cu toate că în alte ţări au fost luate deja măsuri de prevenire a poluării fonice. Un exemplu de urmat este Parisul, unde s-au amenajat benzi unice pentru autobuze şi troleibuze astfel încât oamenii să aleagă din ce în ce mai mult transportul în comun. Totodată, au fost amenajate piste pentru biciclişti şi s-au plantat perdele de arbori, care absorb zgomotul.

Harta care va indica cele mai poluate zone din Capitală va costa în jur de 300.000 de euro. Municipalitatea este obligată de Uniunea Europeană sa ia măsuri de protejare împotriva zgomotului a şcolilor, spitalelor, căminelor de bătrâni şi cartierele de locuinţe până în ianuarie 2014.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite