Capitala ia lecţii de Viena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viceprimarul capitalei austriece, Renate Bauer, a explicat într-un interviu acordat ziarului „Adevărul de Seară” cum cum se rezolvă problemele comunităţii. Edilul a prezentat soluţiile pe care administraţia locală din Viena le-a găsit pentru decongestionarea traficului, parcări şi reabilitarea Centrului Istoric.

AdS: Traficul este o altă trăsătură esenţială într-un oraş de nivelul unei capitale. Cum s-a decongestionat traficul în Viena?
R. B.:  În Viena există un „commitment” strict pentru prioritatea transportului în comun. Avem metrou, tramvaie şi autobuze care furnizează servicii la cel mai înalt standard.

Mai citiţi şi:

Bani austrieci pentru restaurarea lagărului de la Auschwitz

România „atrage“ turiştii prin modestie

AdS: Cum îi convingeţi pe vienezi să-şi lase maşinile acasă şi să folosească mijloacele de transport în comun?
R. B.:  În Viena există aşa-numitul management al locurilor de parcare.  Este vorba de o reglementare specială care vizează mai ales zonele centrale ale oraşului, în care riveranii primesc un permis special pentru a circula şi a parca în acea zonă, iar cei care circulă ocazional au nevoie de un permis special. Aceste permise se plătesc, însă toate fondurile care se strâng sunt direcţionate tocmai pentru rezolvarea acestei probleme: pentru realizarea de parcări subterane şi lucrări asemănătoare.

Parcările
AdS: Sunt parcările un impediment în rezolvare problemei traficului? O parcare atrage tot mai multe maşini…
R. B.: O singură măsură nu va rezolva niciodată problema transportului într-un oraş mare. Este vorba şi de elaborarea unui plan al unui oraş cu drumuri scurte, astfel ca oamenii să poată să facă multe drumuri şi pe jos. Şi în ultimă instanţă acest management al locurilor de parcare, adică cei care construiesc să fie nevoiţi să plătească un pic.
 
Centrul Istoric

AdS: Centrul Istoric al Vienei este o parte foarte importantă a Capitalei Austriei. Cât timp a durat refacerea acestuia?
R. B.: În primul rând în Viena, nu se poate spune ca în Bucureşti, că o perioadă de timp nu s-a făcut nimic pentru Centrul Istoric, deci tot timpul s-a lucrat. Grija pentru Centrul Istoric nu este un obiectiv numai pentru mine, ca viceprimar, ci este şi un obiectiv la nivel federal. Şi în Viena a durat ceva timp până când Centrul Istoric a putut fi rezolvat în totalitate, deoarece este foarte greu, mai ales pentru persoane care au o casă privată în acea zonă, să o renoveze la standardele impuse de noi.

Zăpada
AdS: Cum se rezolvă problema zăpezilor în Viena?
R. B.:  În cadrul primăriei din Viena funcţionează un departament care este specializat pe problema colectării deşeurilor şi a deszăpezirii, Direcţia 48. În primul rând se eliberează acele drumuri pe care funcţionează serviciul de transport în comun, iar după aceea se curăţă şi celelalte drumuri. Sunt implicaţi şi oameni care nu au venituri sau sunt asistaţi social, care ei ştiu că trebuie să se prezinte într-un anumit loc şi participă şi ei la activităţile de deszăpezire.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite