Bucureşti

articolul anterior articolul urmator

Capitala irespirabilă

5
22 Oct 2015 18:43:33
Cristian Buşoi
Noxele de la ţevile de eşapament sunt doar o parte din problema calităţii aerului
Noxele de la ţevile de eşapament sunt doar o parte din problema calităţii aerului

E îmbucărător să vezi că bucureştenii sunt din ce în ce mai preocupaţi de un stil de viaţă sănătos. Caută lucruri cât mai naturale, urmăresc etichetele produselor alimentare, devin conştienţi de importanţa apei, fac sport, participă în număr impresionant la maratonul oraşului, au transformat mersul cu bicicleta într-o mişcare de masă.

Dar mai există şi alte lucruri care nu stau stict în puterea lor şi care le afectează stilul de viaţă în mod negativ, aproape implacabil, fără ca ei să poată schimba ceva prin acţiunile lor individuale.

Un raport al Comisiei Europene, publicat zilele trecute, arăta că locuitorii Capitalei inspiră zilnic zeci de substanţe toxice, unele dintre ele peste limita de siguranţă, mai ales pulberi în suspensie (PM10). În Bucureşti, avem pe undeva între 300 şi 400 de tone de praf pe kilometru pătrat. Ca nivel de comparaţie statistică, aceste valori sunt de patru ori mai ridicate decât normele europene. E drept, pentru mulţi dintre noi nu e nevoie de date oficiale pentru a ne confirma realitatea gri în care trăim. Geamurile murdare ale apartamentelor la doar o zi după ce au fost spălate, stratul de praf nelipsit de pe maşini, aerul greu pe care îl respirăm în fiecare zi, nopţile obositoase, ne spun mai multe decât orice statistică. Deşi e recomandat să ştim cum stăm şi în mod oficial.

În 2011, Primăria a cumpărat, cu bani mulţi, un laborator mobil performant pentru a testa nivelul de poluare al aerului din Bucureşti. De atunci şi până acum, însă, nu au făcut absolut nimic pentru ca poluarea oraşului să fie cât de cât redusă. Sau măcar ţinută sub control. Traficul infernal a continuat să mănânce nervii şi plămânii bucureştenilor, şantierele au produs praf în cantităţi industriale, fără vreo grijă pentru sănătatea celor din jur, iar CET-urile şi fabricile din oraş, sau din apropierea lui, au pompat noxe toxice, nestingherite de nimeni. Poluarea fonică, la cote record şi ea, aproape că devine doar o notă de subsol în acest tablou al unui oraş cenuşiu.

Comisia Europeană a cerut în mod repetat acţiuni concrete pentru a stăvili asaltul deşeurilor din aer asupra locuitorilor Capitalei, dar administratorii oraşului au ridicat din umeri şi şi-au văzut mai departe de treburile lor.

Sănătătea noastră se află în strânsă legătură cu sănătatea Capitalei, iar toate problemele oraşului se răsfrâng în mod direct asupra fiecăruia dintre noi, oricâte alte eforturi am face pentru a trăi sănătos. Din acest motiv, orice viziune pentru dezvoltarea Bucureştiului trebuie să ţină cont de această realitate, iar Bucureştiul generaţiilor viitoare trebuie să fie unul sănătos. Ca medic şi ca locuitor al Capitalei, sunt absolut convins că nu putem avea un Bucureşti sănătos atât timp cât avem mai multe betoane decât spaţii verzi, atât timp cât încurajăm traficul rutier în detrimentul transportului alternativ, atât timp cât agenţii care poluează sunt toleraţi, şi nu amendaţi drastic, atât timp cât nu vom face o educaţie constantă în materie de sănătate, pornind de la premisa reală că prevenţia este o metodă eficientă şi deloc costisitoare de a îmbunătăţi starea de sănătate a populaţiei, şi, mai ales, atât timp cât nu vom avea spitale performante, în care pacienţii să fie respectaţi şi să aibă acces necondiţionat la îngrijiri medicale.

Nu e nimic fantezist sau imposibil de realizat în definiţia pe care am dat-o, mai sus, Bucureştiului sănătos. Sunt lucruri fireşti, care definesc, de fapt, normalitatea pentru o Capitală europeană. Atfel, dacă vom păstra acelaşi ritm de aşa-zisă dezvoltare al ultimilor ani, rămânem într-o fundătură care nu face altceva decât să ne scurteze viaţa.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Leon Gorki
22.10.2015, 19:31:05

Bucurestiul este cea mai urata capitala europeana.

0 (4 voturi)
Caius Iulius Caesar
23.10.2015, 14:08:37

Domnule Busoi - vad ca ati revenit pe "firmament" pe mai multe cai: cu actualul articol (va pregatiti pentru Primaria Generala ?) si cu afisele publicitare din oras in care va definiti ca "medic" care "moare" de grija pacientilor, asa cum "muriti" in articol de grija bucuresteanului. Ce nu inteleg eu de ce nu ati fost medic cand erati la carma CNAS, ci doar un simplu functionar politic (intrebati medicii de familie daca ati facut ceva pentru pacienti, altceva decat a perpetua un Contract Cadru aberant si devastator pentru medicina primara), iar acum, cand sunteti "europarlamentar", ati redevenit brusc si medic si cetatean ingrijorat al orasului. NU aveti nicio credibilitate, din punctul meu de vedere.

+3 (3 voturi)
Viorel DAIA
23.10.2015, 16:18:36

Domnule Busoi, oare dece ati constatat atat de tarziu ca Bucurestiul se sufoca? Asta o stie si, mai ales, o simte fiecare dintre locuitorii orasului. Asa ca nu pot sa nu ma gandesc la faptul ca, prin cine stie ce intamplare, numele Dv. a fost vehiculat ca fiins avut in vedere pebtru o eventuala candidatura la primaria Bucurestiului. Ca ati fura startul poate nu v-as condamna. Daca PARTIDUL are bani de aruncat pe geam este treaba sefilor sai. Dar,din punctul de vedere al corectitudinii personale, din partea Dv. mi se pare o gafa care nu poate fi justificata prin nimic. Oprescu este, inca, primar, n-a fost nici macar trimis in judecata si cazuri in care oameni, chiar condamnati, tot au fost alesi in aceasta functie. Poate pentru ca alegatorii sunt tampiti sai poate ca stiau ei ceva despre cel pe care l-au votat. Habar n-am ce anume va mana in lupta. Sefa Dv. trebuia si dumneaei sa faca ceva din moment ce dupa ce a condamnat cu manie proletara si a cerut demisii de dimineata pana seara fara niciun rezultat, pentru ca dintr-o data sa se retraga undeva in umbra pentru a nu mai fi intrebata dece nu-si da si domnia sa demisia pentru ceea ce condamna la altii. Asa ca, vorba lui Marin Sorescu: mai usor cu pianul pe scari. Va faceti singur de ras si sporiti sansa unor adversari care se pot folosi de gafele pe care le faceti afirmand: "decat cu asa primar....".

+1 (1 vot)
MelosNegros5
24.10.2015, 07:44:09

Ghici care e următorul oraș poluat al României? Brașovul (alături de Iași)! Adică orașul cu pădurea imensă de pe Tâmpa, înconjurat numai de dealuri verzi - Melcilor, Warte, Cetățuii, Morii, Șprenghi, Schei etc: https://www.google.ro/search?q=Dealurile+brasovului&num=100&newwindow=1&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CCQQsARqFQoTCNjf0Juj2sgCFQI-FAodtwsEgw&biw=1280&bih=577&dpr=1.5 Decât că cam toate aceste dealuri au fost...defrișate de primarul moldovinesc Scripcaru pentru a fi presărate cu...blocuri goale (vezi același link). Ba chiar și muntele Tâmpa o fost luat pe la spate ca atare, adică prin Răcădău, unde s-or făcut niște blocuri imense chiar pe „aria protejată a muntelui Tâmpa”. Iar centrul orașului o fost umplut cu parcări peste parcări, circulația din acest centru crescâtnd în ultimii 10 ani de cde cel puțin 2-3 ori, cu toate adăugirile de centuri ocolitoare, de giratorii, bretele și alte aiureli Și ceea ce e mai nostim e că la ora asta iașovenii nu-și mai bat capul decât cu un singur lucru: cum să câștige titlul de „Capitală Europeană a Culturii” pentru orașul lor, condus de un primar care mai e și...cercetat penal alături de Mihai David și alți bandiți cunoscuți în toată țărișoara ca atare. Eu unul le urez succes. Procurorilor Luluței zic. Pentru ca să poată tărăgăna tpate dosarele (care alminteri sunt foarte multe) lui Scripcaru până ce Brașovul va câștiga eventual mult râvnitul titlu.

MelosNegros5
24.10.2015, 08:00:33

Și ca să nu mai fie niciun dubiu, am onoarea să-i anunț pe toți „concitatinii” de dată mai mult sau mai puțin recentă, că eu însumi voi fi acela care îi voi avertiza (taman în cursul acestei luni!) pe toți factori responsabili în chestie de la Consiliul European, despre situațiunea dezastruoasă a primarului Brașovului, care e acuzat de ani grei, în toată presa națională pentru cei 7-9 milioane de euro agonisiți în postul de primar, bașca puzderia de dosare penale băgate de DNA la saltar, bașca ultima săltare cu mascați efectuată doar pentru ochii proștilor. P.S. De asemenea voi face o reclamație tot acolo, pentru nerușinarea cu care tratează iașovenii mei memoria celui mai mare martir anticomunist al tuturor timpurilor, Liviu Cornel Babeș pe care îl fac...nebun, și căruia ca atare de 25 de ani, nu i s-a ridicat niciun monument în tot orașul. Asta după ce voi pune în temă mai întâi pe somnambulii noștri de la Ministerul Culturii. Care de fapt, se pot considera deja înștiințați chiar prin prezenta. Punct.

Modifică Setările