Capitala şi-a adoptat bugetul de 10 miliarde lei în 2020. Scandal şi acuzaţii de blat: „Dormi prin parcuri, prin nisip“. „USL trăieşte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Capitalei are buget adoptat cu scandal FOTO Facebook
Primăria Capitalei are buget adoptat cu scandal FOTO Facebook

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a adoptat vineri bugetul general al Primăriei Capitalei pe 2020 de circa 10 miliarde lei, adică peste 2,1 miliarde euro. Proiectul a trecut cu 33 de voturi „pentru”, 15 „împotrivă” şi 3 abţineri, scrie Agerpres.

Cheltuielile de personal sunt estimate la aproximativ 1,9 miliarde de lei. Sunt prevăzute cheltuieli pentru bunuri şi servicii în valoare totală de circa 1,9 miliarde lei.

Primarul general, Gabriela Firea, a spus, la începutul şedinţei CGMB, că peste 500 de milioane de euro sunt pentru fluidizarea traficului, peste 200 milioane de euro pentru servicii publice (termoficare, iluminat, apă, canal), peste 100 milioane de euro pentru sănătate, peste 100 milioane de euro în domeniul protecţiei sociale.

Înainte de vot, Firea a declarat că „la Primăria Capitalei este democraţie”, pentru că se dezbate proiectul de buget.

„Guvernul s-a dus în Parlament să-şi asume răspunderea pe buget. (...) Mare diferenţă între doi lideri politici”, a adăugat ea.

Consilierul general ALDE Tudor Tim Ionescu a arătat că bugetul este al bucureştenilor. „Fac un apel la toţi consilierii generali, putem să-l ameliorăm, dar haideţi să-l votăm acum! Grupul ALDE va vota acest buget”, a menţionat Ionescu.

Consilierul PSD Ancuţa Florea a depus un amendament vizând modificări de sume la mai multe obiective de investiţii, care a fost adoptat.

Şi consilierul USR Alexandru Gâdiuţă a depus un amendament privind creşterea sumelor pentru reabilitarea sistemului de termoficare, pentru spitale şi infrastructură, însă nu a trecut. „Principala problemă a acestui buget este că nu e ancorat în realitatea bugetară a Capitalei, nu ţine cont de experienţa anilor anteriori. (...) Există o mare supraestimare a veniturilor, asta ne va face să sacrificăm investiţiile”, a spus Gâdiuţă. El a amintit că anul trecut au fost opt rectificări bugetare.

Consilierul USR Ana-Maria Ciceală a susţinut că bugetul e grevat de 2 ani de companii declarate ilegale definitiv în instanţă.

Nemulţumit de obiecţiile ridicate de consilierul general Ana Ciceală, viceprimarul Aurelian Bădulescu (PSD) a acuzat-o pe aceasta că n-ar face altceva notabil decât „să doarmă prin parcuri, pe nisip”, alaturi de senatorul Mihai Goţiu (USR).

Nicuşor Dan: Veniturile sunt supraevaluate

Candidatul independent la Primăria Capitalei susţinut de USR, Nicuşor Dan, spune că bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti pe 2020 „nu are nicio legătură cu realitatea”, în condiţiile în care veniturile estimate sunt, ca şi în anii precedenţi, supraevaluate cu aproximativ 75%.

„Managerul unei companii private care estimează venituri de 7 miliarde lei şi încasează 4 miliarde lei este automat demis, în orice ţară şi în orice companie. Acesta ar trebui să fie şi mesajul bucureştenilor pentru actualul primar”, a spus Nicuşor Dan, potrivit unui comunicat de presă.

„Spre exemplu, la rectificarea bugetară din decembrie 2019 se estima subvenţia pentru STB (n.r. - Societatea de Transport Bucureşti) la peste un miliard de lei, iar în execuţia bugetară la sfârşit de 2019 plăţile făcute au fost de doar 650 milioane lei. Plăţi restante importante sunt şi faţă de ELCEN. În estimarea mea, plăţile restante sunt între 1 miliard şi 2 miliarde lei, adică între 25% şi 50% din bugetul real”, a mai spus Nicuşor Dan.

Acuzaţii de blat PNL-PSD: USL trăieşte!

PNL Bucureşti susţinea iniţial că nu votează bugetul Capitalei în şedinţa CGMB, însă doi membri au trădat. Potrivit PNL Bucureşti, dintr-un buget general estimat la circa 10 miliarde de lei, aproximativ 1,94 miliarde sunt alocaţi cheltuielilor de personal, din care 1,1 miliarde merg înspre companiile municipale şi alte investiţii finanţate din venituri proprii.

„Nu putem vota un buget nerealist, cu venituri supraestimate. Se vede cu ochiul liber că proiectul de buget propus de PSD. Firea urmăreşte ca banii bucureştenilor să fie acordaţi, discreţionar, companiilor municipale pe care le considerăm ilegale. Altele sunt priorităţile Bucureştiului”, a spus Violeta Alexandru, preşedintele PNL Bucureşti.

„Principala problemă a acestui buget e că e o minciună”, a declarat consilierul general PNL Stelian Bujduveanu.

El a explicat că bugetul îşi propune venituri de peste 7 miliarde de lei, or anul trecut veniturile obţinute au fost de 4 miliarde de lei. „Grupul PNL va vota împotriva acestui buget (...) pentru că este un buget ireal, fantasmagoric”, a adăugat Bujduveanu.

Ulterior, consilierii generali ai PNL Alexandru-Hazem Kansou şi Cristian Olteanu au anunţat că votează bugetul.

„SCANDALOS! USL trăieşte! Doi consilieri PNL au votat bugetul propus de Gabriela Firea! Cei doi au votat şi PUZ-ul coordonator al Sectorului 6, document care ridică mari semne de întrebare cu privire la bunele intenţii atât ale celor care l-au întocmit cât şi ale decidenţilor care l-au supus la vot”, arată USR Bucureşti, organizaţie condusă de Claudiu Năsui, pe pagina de Facebook.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite