Casa Elizei Filipescu, o colaborare a trei arhitecţi francezi (II)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vechea proprietate boierească a lui Alecu Filipescu (Vulpe) de pe Calea Victoriei colţ cu str. Verde/Manu a fost demolată pentru a face loc unei impresionante vile în stil francez. La comanda prinţesei Elisa Bibescu, văduvă Filipescu, lucrarea a fost realizată în 1884 de trei mari arhitecţi francezi: Alfred Gottereau tatăl, Paul Gottereau fiul şi Albert Galeron.

image

                                                           Prinţesa Eliza Bibescu căsătorită cu Ioan A. Filipescu

                                                           Sursa: ANR, fototeca, FI 10122

La moartea soţului, în 1863, prinţesa Eliza rămâne tutora fiului ei, Alexandru, şi se va ocupa de vastele proprietăţi din afara Bucureştiului, atât din nord, de la Herăstrău, cât şi de cele de la Ştefăneştii de Jos. Este foarte posibil ca fratele ei,  George G. Bibescu (1834-1902), să îi fi facilitat legătura cu arhitectul Paul Gottereau. Prinţul, reîntors în ţară relativ recent, închiriase casa Elenei Bărcănescu din str. Mercur nr. 11 (va locui aici cu familia lui între 1879 şi 1892) şi apelase la arh. francez pentru unele lucrări. (Sursa: B.A.R. mss, fond personal Bibescu)

Este foarte interesant de observat că acesta este singurul caz de care avem cunoştinţă în care familia de arhitecţi Gottereau, tatăl, Alfred şi fiul, Paul, colaborează cu un alt arhitect francez, Albert Galeron (arhitectul se semna cu un singur l şi am optat pentru această scriere a numelui său).

Analizând planurile de arhivă, observăm că imobilul proiectat de echipa franceză se înscrie în stilul eclectic de factură neoclasică. S-a optat pentru două aripi, cu ample deschideri spre ambele artere; unite de câte un corp circular central, atât la colţul exterior, cât şi la cel interior. Această tratarea le-a permis organizarea interioară sub forma saloanelor de colţ, la ambele etaje, de la care ni se mai păstrează fotografii. 

Amenajarea interioară nu pare să fie la fel de spectaculoasă cum am fi putut intui după ruptura stilistică faţă de vechea casă boierească a lui Filipescu Vulpe. Ne-am fi aşteptat la o contribuţie mai importantă a arhitecţilor, rezultând o expunere de o mai mare opulenţă, rezonând cu faţadele. Putem doar bănui că Eliza a apelat la piese mai vechi de mobilier, păstrându-se multe din cele de familie, printre care şi unele orientale din vechia odaie turcească.

image

  Sursa: Ilustraţiunea română, februarie 1913

image

Faţada, arh. Paul Gottereau şi Albert Galeron

image

Secţiunea, arh. Paul Gottereau şi Albert Galeron

image

Planul pivniţelor, arh. Paul Gottereau şi Albert Galeron

image

Planul etajului, arh. Alfred şi Paul Gottereau

Sursa planuri: ANDMB, fond PMB Tehnic, dosar 47/1884

image

Interioarele saloanelor Filipescu

Sursa: Ilustraţiunea română, februarie 1013

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite