Bucureşti

articolul anterior articolul urmator

Cât a costat Catedrala Mântuirii Neamului şi de unde vin banii pentru lucrări

66
28 Apr 2013 20:22:22
Autor: Ionut Ungureanu
Părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al BOR, a explicat cât au costat lucrările şi de unde vin banii FOTO Adevărul
Părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al BOR, a explicat cât au costat lucrările şi de unde vin banii FOTO Adevărul

Pelerinajul tradiţional de Florii din Bucureşti a pornit anul acesta de la şantierul de lângă Casa Poporului şi asta pentru că infrastructura celui mai mare lăcaş de cult din România a fost finalizată în urmă cu câteva zile. Cu această ocazie, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, a detaliat jurnaliştilor ”Adevărul” care au fost costurile lucrărilor, dar şi de unde provin banii.

Costul lucrărilor, până la etapa roşu-gri (fără finisaje), a fost estimat, în 2010, la 100 de milioane de euro cu TVA. Potrivit purtătorului de cuvânt al BOR, Constantin Stoica, între timp, s-a obţinut o reducere a costurilor cu 20%, ajungându-se la suma toatală de 80 de milioane de euro.

Până în prezent, totalul  cheltuielilor însumează până în 30 de milioane de euro. Jumătate din aceşti bani vin din ajutorul bugetului de stat, iar cealaltă jumătate din donaţiile credincioşilor, din ţară şi din afară. O parte importantă a donaţiilor vine dinspe Arhiepiscopia Bucureştiului, ce include Bucureştiul şi judeţele Ilfov şi Prahova“, a declarat, pentru „Adevărul“, purtătorul de cuvânt al BOR.
 
Acesta a remintit că donaţiile se fac sub forma unui sistem aplicat tuturor bisericilor din Patriarhia Română. Fiecare donator primeşte o chitanţă în schimbul banilor şi poate verifica prin telefon sau prin email dacă banii au ajuns în conturile Patriarhiei.
 
Banii de la stat, înapoiaţi prin impozite
 
Reprezentanţii BOR susţin că au returnat deja, prin impozitele şi contribuţiile sociale plătite pentru angajaţii de pe şantierul catedralei, o bună parte din banii daţi de stat. Suma acestor taxe a ajuns, pentru perioada ianuarie 2010-ianuarie 2013, la aproximativ 35 de milioane de lei.
 
700 de preoţi au blagoslovit subsolul Catedralei Neamului
 
Slujba de Florii de anul acesta a fost oficiată, sâmbătă după-amiază, pe platforma de beton a Catedralei Mântuirii
Neamului, care măsoară 20 de metri: 16 metri sub pământ şi patru metri la suprafaţă. Astfel, a fost marcată finalizarea primei etape a şantierului celui mai mare lăcaş de cult din România.
 
Ceremonia a fost ţinută de prelaţii Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în frunte cu Preafericitul Părinte Patriarhul Daniel, în total fiind circa 700 de preoţi din Bucureşti şi din judeţul Ilfov.
 
Chiar dacă sâmbătă temperatura de afară a fost de aproape 30 de grade Celsius, aproape 3.000 de enoriaşi s-au adunat în jurul şantierului de pe Dealul Arsenalului, din spatele Casei Poporului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Unul dintre arhitecţii care au participat la concursul de proiecte pentru construirea celui mai mare lăcaş de cult din România şi-a expus lucrarea în cadrul vernisajului unei expoziţii de arhitectură ortodoxă ce a avut loc astăzi, la galeriile Galateca. Arhitectul a prezentat o propunere izvorâtă din nevoia de a da o replică la ceea ce se construieşte acum, „un proiect kitsch, ale cărui performanţe sunt doar mărimea şi numărul de turle”.


GALERIE FOTO Soluţii catastrofale (4): Dealul monştrilor. Încet-încet monstrul iese din pământ. Ca un submarin, întinzându-şi mai întâi periscoapele spre cer. Ca o navă subterană necunoscută şi, din pricina asta, înfricoşătoare că nu ştim cât de mare o fi, ce formă o avea, ce o ascunde în măruntaie?


Infrastructura Catedralei Mântuirii Neamului a fost terminată. Cum arată cel mai mare lăcaş de cult din România. Un reportaj făcut pe 17 aprilie prezintă primele imagini de la şantierul clădirii care va deveni cel mai mare lăcaş de cult din România. Fundaţia Catedralei Mântuirii Neamului este aproape gata, muncitorii lucrând deja la decopertarea cofrajului.


Catedrala Neamului este mai aproape de finalizare: structura de rezistenţă, gata la sfârşitul lui aprilie. Imagini din interior.  Agenţia de ştiri a Patriarhiei Române a anunţat, miercuri, că o etapă importantă din construirea Catedralei Neamului va fi în curând finalizată. Subsolul 1 şi întreaga structură de rezistenţă a edificiului este la câteva săptămâni de terminare.

Pelerinajul tradiţional de Florii din Capitală, care a avut loc sâmbătă după-amiază, s-a desfăşurat într-un mod deosebit anul acesta şi asta pentru că soborul de preoţi şi câteva sute de credincioşi au pornit, de data aceasta, de la şantierul unde se construieşte cel mai mare lăcaş de cult din România, Catedrala Mântuirii Neamului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

66 Comentarii

Pacuraru Marcu
28.04.2013, 22:58:21

Of .. se pare ca mai degraba-si shimba naravul lupul decat apucaturile vechii securisti din BOR. Oare pe cine-i mai poate pacalii popii securisti cu ,, betonul care mantuieste o natiune"? Mai ales cand banii sunt furati de la amaratii acestei natiuni... Conducerea BOR seamana din ce in ce cu o grupare infractionala organizata... Se mira tov. Generali din BOR de ce lumea-i evita? Pai daca preotii sunt o raritate in BOR locul lundu-l popii ... Popilor le drag Audi Q7 nu oamenii. ... Of of . Intr-o zii se vor trezii plini de arginti dar fara enoriasi.

+9 (21 voturi)
Dumitru Rizoaica
28.04.2013, 23:49:28

CATEDRALA MANIPULARII NEAMULUI (prost).

+4 (16 voturi)
unU
28.04.2013, 23:30:50

Ce mai ramane de spus ca, intr-o tara saracita de criza, Patriarhul se incapataneaza ca faca o catedrala uluitor de nenecesara, in loc sa construiasca cu aceiasi bani nenumarate azile, orfelinate, ori spitale ? V-ati mira daca BOR ar cumpara si vreo 500 de automate AKM ca s-o pazeasca din Mercedesuri ? Sigur nu !

+13 (21 voturi)
Geo
28.04.2013, 23:42:34

Pentru cine nu crede si nu merge la Biserica-sigur nu e necesara-dar daca vine timpul SI E NECESARA si pentru tine sau familia ta, ce zici?Ar trebui sa sti un lucru; singura capitala din aceasta parte a Europei care nu are o Catedrala reprezentativa (monumentala-daca cunosti termenu!), este tocmai Bucurestiul ! Un asemenea edificiu nu se construieste pentru 5 - 20 ani (ca un stadion de fotbal, care costa tot cam atata, si unde merg infinit mai putini oameni !), se construieste pentru 100-200 de ani sau mai mult ! Toate marile catedrale s-au construit in vremuri vitregi !

-9 (19 voturi)
ionescu cristi
28.04.2013, 23:32:21

Pentru a evolua mentalitatile: Manipularea religioasa, tehnica foarte cunoscuta aparuta odata cu liturghiile,in care creierul este spalat cu ajutorul sfantului principiu al Repetitiei.Repetitia este baza tuturor invataturilor, pe care manipulatorii religiosi au folosit o ca pe un principiu toxic pentru subjugarea maselor .Ce este de fapt o rugaciune, pe care nu incetati sa o mormaiti inca din copilarie ? Ne intelegandu-i sensul cand sunteti copii,mai tarziu ea devine doar o procesiune religioasa si nimic alt ceva.Rugaciunea a fost creata cu scopul de a subordona mintea persoanei ,cu scopul de atasament al persoanei la un SEF SUPREM ,atasament cu scop de ordin financiar sau material .Mai tarziu copilul devenind adult incepe sa plateasca institutia manipulatoare.Manipularea mentala face apel la admiratie,sentiment vechi al dorintei inconstientului unei persoane de a gasi un TATA ATOTPUTERNIC adica de a gasi un refugiu si o protectie nelimitata.Cetateanul are dorinta inconstienta ,( de care manipulatorii religiosi au beneficiat ,creand diverse mituri si legende ZEUS in Grecia,ZEUL SOARE in Egipt,ZEUL Jupiter la romani ,legende in care oamenii acelor epoci au crezut ,la fel de tare cum cred astazi unii oameni in Dumnezeu , Mahomed ETC ETC)de a se identifica cu cel puternic ,supraomenescul si de a si anula ori ce hotarare luata personal lasand totul sub protectia divina .Ex. « Cum o vrea Dumnezeu ». Manipulatorii religiosi folosesc mult cuvintele : « Doamne ajuta »Pe viitor, trebuie dezvoltat spiritul critic al oamenilor si nu cel al credulitatii si al naivitati care sunt terenurile cele mai fertile pentru manipularea religioasa a spiritului vulnerabil.Din comunism, oamenii au iesit foarte naivi si creduli,de fapt asta era politica comunismului ,de a face oameni naivi si creduli pentru ai conduce mai usor .De acest teren au beneficiat apoi religiosii ortodoxi si i au prostit pe oameni sa construiasca cate o biserica pe fiecare strada,mai rau ca la islamisti.

+9 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (66)

Modifică Setările