Episcopii catolici îi cer lui Oprescu dărâmarea clădirii declarate ilegală în Justiţie - Cathedral Plaza: „Primarul a adoptat o poziţie duplicitară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu toate că există o decizie definitivă şi irevocabilă de demolare şi, cu toate că primarul Sorin Oprescu a declarat că o va respecta, clădirea Cahtedral Plaza este în continuare în picioare FOTO Adevărul
Cu toate că există o decizie definitivă şi irevocabilă de demolare şi, cu toate că primarul Sorin Oprescu a declarat că o va respecta, clădirea Cahtedral Plaza este în continuare în picioare FOTO Adevărul

Episcopii catolici din România au semnat o scrisoare deschisă adresată primarului general în care îl acuză pe acesta că a adoptat „o poziţie lipsită de forţa unui conducător al principalei autorităţi publice locale din ţară, o poziţie oscilantă, şovăielnică sau chiar duplicitară“ în problema clădirii Cathedral Plaza. Deşi a fost declarată ilegal de instanţă în ianuarie, Oprescu nu a dispus măsurile de demolare nici până acum.

Nemulţumiţi de tergiversarea luării unor măsuri, de către Primarul General al Capitalei, pentru desfiinţarea „clădirii ilegale şi periculoase" autointitulată Cathedral Plaza din apropierea Catedralei Sfântul Iosif, episcopii catolici din România i-au trimis edilului o scrisoare deschisă în care cer aplicarea neîntârziată a hotărârii judecătoreşti.

Astfel, potrivit unui comunicat de presă al Arhidiecezei Romano-Catolică din Bucureşti emis ieri, primarul – spun episcopii –, ignorând hotărârea judecătorească, a adoptat „o poziţie lipsită de forţa unui conducător al principalei autorităţi publice locale din ţară, o poziţie oscilantă, şovăielnică sau chiar duplicitară, situaţie care nu numai că avantajează pe cei care au pus legea între paranteze, dar şi pune sub semnul îndoielii statul de drept".

Nemulţumirea episcopilor vine pe fondul neaplicării deciziei definitive şi irevocabile, de pe 23 ianuarie, dată dede Curtea de Apel Ploieşti, prin care s-a dispus demolarea turnului Cathedral Plaza şi readucerea terenului pe care a fost edificată această construcţie la destinaţia iniţială, aceea de parc.

Încă o promisiune marca Oprescu

Mai mult decât atât, Sorin Oprescu a declarat că va respecta legea. Edilul-şef al Bucureştiului, Sorin Oprescu, a declarat, referitor la sentinţa judecătorească de demolare a turnului de 19 etaje din apropierea Catedralei Romano-Catolice Sfântul Iosif din Capitală, că statutul său de primar îl obligă să respecte legea şi că va dispune demolarea edificiului. Oprescu a precizat că termenul corect, care este menţionat şi în respectiva hotărâre judecătorească, este cel de “readucere la starea iniţială”, ceea ce implică şi demolarea, dar nu numai.

"Calitatea mea de primar general e să respect legea. Asta o să şi fac. Aştept însă motivaţia hotărârii. Nu pentru a face comparaţii juridice ci pentru a vedea partea tehnică, dacă se face vorbire de cine plăteşte şi cum. Dau banii din banii publici.Va costa 3 milioane, 4 milioane, pe mine mă interesează să văd de unde îmi pot recupera aceşti bani, pe hotărâre judecătorească ", a precizat Oprescu, într-o emisiiune la Digi 24, la scurt timp după pronunţarea sentinţei.

Episcopii mai spun că îşi doresc să nu fie nevoie de o tragedie ca administraţia locală să îşi facă treaba. „Sperăm că nu va fi nevoie de pierderi de vieţi omeneşti sau de tragedii care să se producă din cauza blocului ilegal, pentru ca, în sfârşit, autorităţile publice să reacţioneze prompt şi Primăria Municipiului Bucureşti să pună în aplicare hotărârea judecătorească", încheie episcopii.

Traseul deciziei de demolare

În 28 iunie 2012, Tribunalul Dâmboviţa l-a obligat (sentinţa nr. 2520, devenită irevocabilă prin decizia nr. 456 din 23.01.2013 a Curţii de Apel Ploieşti) pe Primarul Municipiului Bucureşti „să emită decizia privind desfiinţarea construcţiei – imobil de birouri Cathedral Plaza, situat în Bucureşti, str. General Berthelot nr.11 - 15, sector 1 şi respectiv str. Luterană, nr.15 şi 15A, sector 1 – realizată fără autorizaţie de construire legală, autorizaţie emisă la solicitarea SC Millennium Building Development SRL Bucureşti, de Primăria sectorului 1 Bucureşti.

Dispune obligarea pârâtului la luarea tuturor măsurilor administrative de aducere a terenului în situaţia anterioară emiterii autorizaţiei în vederea refacerii cadrului natural din zona de protecţie a Catedralei Sf. Iosif". „Construirea fără autorizaţie valabilă – se arată în motivarea deciziei – îndreptăţeşte la demolare şi corespunde unui interes public (...). De asemenea, legiuitorul şi-a mai propus să confere monumentelor istorice o zonă de protecţie menită să asigure atât conservarea acestora, punerea lor în valoare, cât şi protejarea victimelor oricărei agresiuni civile prin repararea integrală şi în natură a prejudiciului produs".

Pe aceeaşi temă:

Cathedral Plaza a fost preluată de omul de afaceri Ioannis Papalekas. Arhiepiscopia Romano-Catolică susţine că imobilul va fi demolat

Cathedral Plaza se mai sprijină doar în pixul lui Oprescu

Cât ne costă demolarea Cathedral Plaza

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite