Peste 1.000 de maidanezi din adăposturile Primăriei, eutanasiaţi în trei săptămâni. Bucureştenii se înghesuie să-i adopte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 1.000 de maidanezi sănătoşi au fost eutanasiaţi FOTO Arhivă Adevărul
Peste 1.000 de maidanezi sănătoşi au fost eutanasiaţi FOTO Arhivă Adevărul

Coordanatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), Răzvan Băncescu, a declarat că după primele două zile în care s-au eutanasiat circa 200 de maidanezi sănătoşi oamenii au început din nou să fie dornici să adopte câini. De asemenea, Bănescu a mai spus că până în acest moment au fost eutanasiate peste 1.000 de animale sănătoase, iar cadavrele acestora au fost transportate la un incinerator.

După ce Ionuţ Anghel, un copil din Capitală, a fost ucis de maidanezi în toamna anului trecut, a apărut şi o lege care a permis eutanasierea câinilor comunitari, nerevendicaţi şi neadoptaţi din adăposturile municipalităţii. După ce primele animale sănătoase din adăposturile Primăriei Capitalei au fost omorâte luna trecută, aproape 200 în două zile, acum numărul maidanezilor eutanasiaţi a mai crescut, dar nu foarte mult. 

„Până în acest moment au fost eutanasiaţi peste 1.000 de câini, pentru că imediat ce a început eutanasia câinilor a crescut din nou dorinţa oamenilor de a adopta“, explică Răzvan Bănescu, pentru „Adevărul“.

Se adună câini la cerere

În ceea ce priveşte strângerea maidanezilor de pe străzile Capitalei, Răzvan Bănescu spune că în acest moment acţioneză 15 echipaje de hingheri, care adună zilnic în jur de 150, 170 de câini fără stăpân. Animalele sunt duse în adăposturile pe care le deţine Primăria Capitalei, iar în momentul în care nu mai sunt locuri disponibile de cazare, animalele sunt eutanasiate cu ajutorul unei injecţii letale.

„Acum strângem câini în funcţie de solicitări. Cele mai mari probleme rămân în continuare în sectorul 2 şi în sectorul 6“, adaugă coordonatprul de proiect al ASPA. 

Imediat după ce sunt eutansiaţi, cadavrele maidanezilor sunt luate de către două firme specializate şi transportate la un incinerator. Răzvan Bănescu spune că de la începutul anului au fost strânşi de pe străzile Bucureştiului peste 5.000 de maidanezi.

Grupurile de iniţiativă susţin strângerea maidanezilor

Grupul de Iniţiativă pentru Responsabilitate Civică (IREC) a lansat prima campanie publică de promovare a „Legii lui Ionuţ“, cea care, printre altele, permite eutansia maidanezilor sănătoşi neadoptaţi sau nerevendicaţi în termen de 14 zile. Reprezentanţii IREC spun că au iniţiat această campanie pentru a-i mobiliza pe oameni să contribuie la rezolvarea problemei câinilor fără stăpân.

De asemenea, aceştia spun că îi încurajează pe cetăţeni să apeleze serviciul local de ecarisaj atunci când văd câini fără stăpân în locuri publice, dar şi că este necesar ca deţinătorii de câini să îşi sterilizeze animalele pe care le au.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Grupul de Iniţiativă pentru Responsabilitate Civică a lansat prima campanie care promovează strângerea maidanezilor

A început eutansierea maidanezilor din Bucureşti

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite