Ce se va alege de Centrul Vechi?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea aflată în construcţie, pe Str. Lipscani nr.34, face notă discordantă cu restul imobilelor din zonă
Clădirea aflată în construcţie, pe Str. Lipscani nr.34, face notă discordantă cu restul imobilelor din zonă

Fiul afaceristului Dorin Cocoş îşi face club în Centrul Vechi. Într-o clădire nou-nouţă, total ieşită din peisajul specific zonei. Este evident că Centrul istoric are nevoie de reparaţii majore, dar dacă se va construi aşa, fără niciun respect faţă de ce e în jur, faţă de istorie şi de patrimoniu, Centrul Vechi nu va mai fi Centrul Vechi.

Trec aproape zilnic (când sunt în Bucureşti) pe strada Lipscani. Şi mereu îmi atrage atenţia clădirea de la numărul 34. Mai întâi o faţadă în paragină, apoi schele ascunse sub un afiş, pe urmă nişte pereţi gri şi o reclamă mare pentru un magazin de îmbrăcăminte. Pereţii gri au apărut de puţină vreme, de sub cearceaful alb care acoperea clădirea. 

Şi involuntar mă uit în stânga ei, în dreapta, în faţă şi mă întreb ce treabă au pereţii ăia gri cu restul clădirilor?

cladire club cocos centrul vechi 1

Chiar mă întrebam cine e norocosul care a pus mâna pe bucata de teren din buricul târgului. Pe autorizaţia de construcţie scrie spaţii comerciale, beneficiar Anghel Marian. La o simplă căutare pe Google nu apare nimic, dar dacă insişti (adăugând "clădire Lipscani", de exemplu) apare şi celălalt beneficiar - Alin Cocoş, fiul lui Dorin Cocos.

Înţeleg că la subsol va fi un club, iar la etajele 1 şi 2, spaţii comerciale. Lăsând la o parte faptul că în sine clădirea e din alt film, se pare că pe locul ei stăteau "printre cele mai spectaculoase pivniţe cu bolţi cilindrice întărite de arce dublouri ale unui edificiu din secolul al XVIII-lea. Spectaculosul subsol cu bolţi cilindrice este parte a unui sit compus din trei monumente istorice. Acestea au fost cercetate şi evaluate de arheologi şi arhitecţi specializaţi în analiza şi valorificarea vestigiilor de arhitectură şi arheologie. Aceşti specialişti au recomandat conservarea in situ a celor trei monumente din sec. al XVIII-lea", a declarat pentru HotNews Virgil Apostol, reprezentant ARA-Arhitectură. Restaurare. Arheologie.

Anul trecut, Sorin Gabrea, arhitectul care face proiectul, declara pentru HotNews: "Nu se toarnă fundaţiile pentru o nouă construcţie. Se execută doar lucrări de punere în siguranţă a a amplasamentului şi a clădirilor vecine. O parte dintre bolţile piviniţelor au căzut singure în iarna 2010-2011, fiindcă nu au fost protejate. În proiectul nostru, am prevăzut conservarea şi refacerea pivniţelor. Sunt foarte potrivite pentru amenajarea clubului din subsol". 

Sper că le-or fi păstrat, măcar atât. Declaraţia cred că e făcută înainte de a obţine autorizaţia de construcţie.

Autorizaţia există şi nu pot să nu mă întreb cum a dat primăria autorizaţie pentru o clădire care nu păstrează nimic din specificul zonei, care e ca nuca-n perete între cele două clădiri vechi, una dintre ele monument istoric. Singura concesie făcută istoriei - regimul de înălţime. Domnii Anghel şi Cocoş nu au ridicat un zgârie-nori, ci doar două etaje.

autorizatie cladire club cocos centrul vechi

Mai citesc că domnul Cocoş a cumpărat terenul în 2011. Adică pe vremea când mama sa vitregă, Elena Udrea, era ministrul Dezvoltarii Regionale şi Turismului. 

Oare cum să promovăm noi turismul, în Centrul Vechi al Capitalei, când pe una dintre cele mai vechi zone comerciale din Bucureşti, principala arteră cu prăvălii şi hanuri, acum strada Lipscani, atunci Uliţa Mare, apar, printre clădiri monument istoric (câte or mai avea norocul să rămână în picioare) clădiri gri, din materiale moderne?

Şi nu e un caz singular, nu e primul şi sunt sigură că nu va fi nici ultimul (deja există mai multe autorizaţii de reconsolidare/construire/demolare pentru o serie de clădiri din zona istorică, plus că o mulţime de clădiri sunt de vânzare).

Şi, din nou, mă întreb, cu ceva teamă recunosc, cum va arăta Centrul Vechi peste 5,10 ani? Ce va mai rămâne din el?

Sunt de acord că Centrul istoric nu poate rămâne aşa, că trebuie reabilitat, consolidat, prin unele locuri, de ce să nu fim realişti, chiar reconstruit. Dar dacă se va construi aşa, fără niciun respect pentru ce e în jur, ca să nu mai zic de istorie şi de patrimoniu, Centrul Vechi nu va mai fi Centrul Vechi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite