Ce urmează după ce rata de infectare în Bucureşti a scăzut sub 1 la mia de locuitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Shutterstock
Imagine: Shutterstock

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunţat că o şedinţă a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) este programată pentru astăzi, autorităţile sanitare urmând să ia o decizie cu privire la reîntoarcerea elevilor în bănci, precum şi referitor la relaxarea etapizată a unor restricţii care se aplicau până acum pentru restaurantele şi sălile de spectacole din Capitală.

Doar 49 de cazuri de noi infectări cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate ieri în Bucureşti, incidenţa la mia de locuitori ajungând astfel la 0,94‰.

La nivel naţional au fost raportate 392 de cazuri noi de persoane infectate, acesta fiind cel mai mic bilanţ al infectărlor zilnice din 6 iulie 2020. Numărul total al cazurilor de COVID-19 înregistrate în România de la începutul pandemiei a ajuns, ieri, la 1.072.291. 753 de persoane sunt internate la ATI. În ultimele 24 de ore au fost prelucrate, însă, doar 10.000 de teste. 

Când ar putea să se reîntoarcă la şcoală elevii bucureşteni

În aceste condiţii, Sorin Cîmpeanu a anunţat că „vede posibil” ca elevii din Bucureşti să se reîntoarcă mâine în bănci. „Nu ar fi raţional să se organizeze o şedinţă CMBSU luni noaptea pentru a anunţa schimbări de marţi dimineaţă. Se va face, probabil, şedinţă la nivelul Municipiului Bucureşti în cursul zilei de mâine, după ce vom avea şi rata de infectare de mâine şi vom avea o confirmare a trendului descendent. Practic, în acest context, văd posibil ca de miercuri să se meargă la şcoală în Bucureşti, fără diferenţiere în funcţie de clasă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Renunţarea la purtarea măştii de protecţie în curtea şcolilor rămâne la latitudinea fiecărei unităţi de învăţământ, condiţia fiind asigurarea unui program decalat pentru evitarea aglomerărilor. În afara şcolilor, masca rămâne obligatorie într-un perimetru de 50 de metri, acolo unde există „potenţial de aglomerare”. „Este vorba de evitarea unor aglomerări create de părinţi atunci când îşi aduc sau când îşi iau copii de la şcoală. În curtea şcolii, lucrurile rămân la latitudinea conducerii fiecărei şcoli, care poate decide programul decalat, deci evitarea aglomerărilor, sau nu”, a mai declarat ministrul Educaţiei.

Masca rămâne obligatorie în anumite locuri din Capitală

Potrivit deciziei CNSU, începând din data de 15 mai, masca de protecţie nu mai este obligatorie în spaţiile deschise. Excepţie fac staţiile pentru transportul în comun, pieţe, mitinguri, procesiuni religioase, concerte şi alte zone cu potenţial de aglomerare. Masca este în continuare obligatorie în spaţiile închise până la data de 31 iulie, când măsura va fi reanalizată de CNSU.

Din 15 mai, autorităţile au ridicat carantina de noapte, astfel că bucureştenii nu mai sunt obligaţi să completeze declaraţii pe propria răspundere pentru a circula în intervalul 22.00-5.00. Cu toate acestea, este interzisă circulaţia în grupuri mai mari de 8 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, indiferent de oră, iar din 1 august limita creşte la 10 persoane. Tot din 15 mai au fost eliminate restricţiile privind programul operatorilor economici, astfel că magazinele îşi pot relua programul non-stop.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite