Centralii şi organele. Pastila de administraţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată la patru ani mergem să votăm pentru a ne alege reprezentanţii "centrali". În fiecare an mergem să ne alegem "organele" de conducere din asociaţia de proprietari din care facem parte .

În cele ce urmează pe primii îi voi numii “centralii” iar pe secunzii “organele”.

Centralii participă in mod activ la elaborarea legilor în timp ce organele interpretează legea şi o aplică în asociaţia de proprietari. Fiecare dintre cei menţionaţi încearcă să facă astfel încât să-şi acorde unele privilegii, facilitati, recompense etc.

Centralii se strâng, se încolăcesc, nu se mai dau jos de pe scaun în timp ce organele fac jocurile an de an să-şi menţină poziţia, să fie aceaşi: vor să conducă.

Centralii stabilesc taxe, impozite, atribuie contracte etc. în timp ce organele colectează fonduri, fac reparaţii şi investiţii, negociază contracte.

Centralii impun şi se impun cu ajutorul legii, organele emit hotărâri de comitet prin care impun majorităţii anumite aspecte în cadrul asociaţiei.

Centralii mizează pe lipsa de reacţie şi de sancţionare a mulţimii, organele se bucură de lipsa de implicare a proprietarilor iar minoritatea impune regula pentru un an în cadrul asociaţiei şi apoi an de an.

Centralii au creat încrengături greu de stărpit în timp ce organele au reuşit prin mici favoruri să găsească în asociaţii trei susţinători şi împreună cei 5 sau 6 să-şi impună punctul de vedere. Centralii încearcă să găsească pioni numai buni de băgat la înaintare în timp ce organele au suficientă carne de tun în asociaţii, aceia pentru care 1 mᴣ de apă sau scutirea de la plata liftului îi fac extrem de fericiţi şi execută fără obiecţii ordinele.

Centralii găsesc repede unii care să le “care” diplomatul pe când organele sunt “şefi pe plantaţie” atâta timp cât femeia de servici şi paznicii, toboganistul sau administratorul se grăbesc să le cumpere ziarul, pâinea sau să le “care” sacoşa.

Centralii stabilesc dacă se vor tăia salariile şi pensiile sau dacă se majorează în timp ce în pixul organelor stă mărirea de salariu a angajaţilor din asociaţie sau renunţarea la serviciile acestora.

Centralii apar în presa scrisa şi tv dacă au de anunţat mari realizări în timp ce organele se bat cu pumnul în piept ce mari investiţii au facut în ultimul an, fără ca niciunul din cei doi să precizeze că toate s-au putut realiza cu banii noştrii. Dacă nu se întâmplă să se poată lăuda cu ceva notabil, evident că de vină este pentru primii greaua moştenire iar pentru secunzii administratorul blocului.

Probabil că pot continua aşa pe multe pagini însă asemănările m-au izbit într-un mod care m-a adus repede la realitatea de zi cu zi.

Fiecare să tragă o concluzie şi să completeze cele de mai sus şi macar pentru amuzament.

Nu este nimic de rîs.

Nu rămâneţi indiferenţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite