Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis a dat în judecată Primăria Capitalei. Care este motivul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ecopolis a dat în judecată Primăria Capitalei pentru că nu asigură un aer curat pentru bucureşteni FOTO: Captură video Primăria Capitalei Facebook
Ecopolis a dat în judecată Primăria Capitalei pentru că nu asigură un aer curat pentru bucureşteni FOTO: Captură video Primăria Capitalei Facebook

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis a dat în judecată Primăria Capitalei pentru că aceasta nu asigură un aer curat pentru cetăţeni, se arată într-un comunicat de presă transmis de ONG.

Concret, Ecopolis atacă în justiţie o serie de prevederi ale Planului Integrat privind Calitatea Aerului (PICA), elaborat de Primărie, şi cere instanţei să oblige instituţia să îmbunătăţească documentul, conform hotnews.ro

„Statul Român are obligaţia de a-şi proteja cetăţenii. Această obligaţie a fost încălcată de Primăria Generală a Bucureştiului, iar locuitorii oraşului suferă consecinţele provocate de calitatea proastă a aerului pe care îl respirăm. Pentru informarea corectă şi independentă cu privire la nivelul de poluare a aerului din Bucureşti, Ecopolis a realizat platforma www.aerlive.ro, iar pentru responsabilizarea Primăriei considerăm necesară acţiunea în instanţă”, a declarat Oana Neneciu, director executiv Ecopolis.

În prezent poluarea aerului este o urgenţă pentru sănătatea publică, spun reprezentanţii Ecopolis. ”Ea este responsabilă pentru peste 27.000 de decese premature în România în fiecare an şi pentru probleme pulmonare şi cardiace cronice care afectează în mod special copiii. Autorităţile nu reuşesc să protejeze cetăţenii, astfel încât Ecopolis consideră că trebuie luate măsuri judiciare pentru a asigura un mediu curat pentru cetăţenii Capitalei”, se arată în comunicatul ONG-ului. Ecopolis este sprijinit în demers de asociaţia 2Celsius şi ClientEarth.

Cum fundamentează Ecopolis acţiunea în instanţă 

„Conform legislaţiei în vigoare, Primăria Capitalei este responsabilă de pregătirea şi adoptarea planurilor de calitate a aerului pentru regiunea capitalei. Acţiunea în justiţie vizează PICA în conţinutul său, şi nu doar cerinţe formale. O analiză profundă, efectuată de Ecopolis, a arătat că aproape toate măsurile propuse în PICA nu respectă cerinţele legale de a fi cuantificabile şi eficiente în soluţionarea problemelor specifice. Ele sunt atât de evazive încât este imposibil de a le fi evaluat impactul. Consecutiv, conţinutul Planului nu îşi atinge obiectivul, iar Primăria trebuie să îmbunătăţească PICA pentru a îndeplini cerinţele legale prevăzute în Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător – care transpune Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa. Anexele Directivei stabilesc nivelurile maxime ale anumitor poluanţi. Limitele pentru PM10 şi NO2 au intrat în vigoare în 2005 şi 2010, respectiv, dar au fost apoi depăşite în mod constant în România. În ciuda acestui fapt, Guvernul Român şi autorităţile locale nu au reuşit să adopte măsuri adecvate pentru protejarea sănătăţii cetăţenilor. Depăşirile se înregistrează la particule (PM10 şi PM2,5) şi dioxid de azot (NO2), ambele fiind dăunătoare sănătăţii umane. În acest sens, Comisia Europeană a pornit o acţiune de infringement împotriva României”, se arată în comunicatul de presă.

„Nu există derogări de la Directiva privind calitatea aerului. România, stat membru al Uniunii Europene, e obligată să menţină poluarea aerului sub limitele impuse de legea europeană. Dar Planul Integrat privind Calitatea Aerului (PICA) pentru Bucureşti este inadecvat şi nu duce spre nicio ameliorare. El trebuie modificat”, a declarat avocatul ClientEarth, Agniezska Warso-Buchanan.

ClientEarth este o organizaţie caritabilă de dreptul mediului, cu birouri la Londra, Bruxelles, Varşovia, Berlin şi Beijing. A fost fondată în 2008 de James Thornton.

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis este o organizaţie de mediu preocupată de problema poluării urbane de peste 10 ani. 2Celsius este o organizaţie înregistrată în România de advocacy şi de cercetare centrată pe schimbări climatice şi impactul lor în Europa Centrală şi de Est.  

Marş împotriva poluării din Capitală, vineri, de la ora 17:00  

Mişcarea Fridays For Future România, împreună cu Climate Strike România, invită bucureştenii vineri, 14 februarie, de la ora 17.00, la marşul ”Aer curat, nu plămân intoxicat!”. Activiştii de mediu cer Primăriei Capitalei şi Ministerului Mediului să acţioneze urgent pentru a reduce poluarea aerului din oraşe, potrivit unui comunicat al mişcării.

„Acţiunea de protest vine pe fondul creşterii alarmante a poluării în marile oraşe, combinată cu datele insuficiente transmise de autorităţi, în privinţa calităţii aerului. Toţi cetăţenii sunt aşteptaţi la marş, pentru a transmite un mesaj clar autorităţilor: vrem rezolvarea problemei poluării şi cerem măsuri urgente”, arată Fridays For Future România.

Ce solicită organizatorii marşului:

  • transport durabil (flotă de autobuze 100% electrice, piste de biciclete şi dezvoltarea infrastructurii pentru pietoni)
  • spaţii verzi
  • şi monitorizarea adecvată a calităţii aerului

Marşul va începe de la Piaţa Unirii şi se va desfăşura pe Bulevardul Unirii, până la Ministerul Mediului.

Marşul este susţinut de WWF România, Comunitatea Declic, Corupţia Ucide şi Eşti din Sectorul 5, dacă. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite