Bucureşti

articolul anterior articolul urmator

Cinci secrete despre tunelurile de sub Bucureşti: când au fost descoperite primele şi de ce a construit Ceauşescu „labirinturi“ sub Casa Poporului

1
4 Jul 2015 02:02:39
Autor: Cristina Răduţă
Tunelurile Bucureştiului au fost întotdeauna puţin cunoscute FOTO Arhivă
Tunelurile Bucureştiului au fost întotdeauna puţin cunoscute FOTO Arhivă

De-a lungul timpului au apărut o mulţime de legende urbane despre tuneluri ce s-ar ascunde sub Bucureşti. „Adevărul“ vă prezintă astăzi cinci lucruri mai puţin cunoscute despre „labirintul“ ascuns sub oraş.

1. Oraşul de sub oraş

De multe ori, oamenii au vorbit despre tuneluri ascunse sub Bucureşti, dar faptul că acestea există cu adevărat a fost confirmat spre sfârşitul secolului al XIX-lea, pe când începeau lucrările de canalizare la Dâmboviţa.

2. Tunelul lui Vlad Ţepeş, cel mai vechi

Se spune că unul dintre cele mai vechi tuneluri subterane a fost construit special pentru Vlad Ţepeş. Tunelul pornea de la castelul pe care acesta îl deţinea pe locul Palatului Kretzulescu de astăzi şi trecea pe sub Cismigiu.

3. Tunel secret până la Casa Poporului

În anii 80, se zvonea că Ceauşescu ar vrea ca Armata să îi facă un tunel secret care să facă legătura între Casa Poporului şi aeroport, un fel de metroul personal. Nici până în zilele noastre nu s-a dovedit dacă această linie subteran există cu adevărat sau totul este o scorneală a bucureştenilor.

4. „Labirintul“ de sub Parlament

O legendă urbană spune că sub Casa Poporului s-ar afla un orăşel plutitor, un „labirint“, alcătuit dintr-o mulţime de tuneluri de fugă care ar face legătura cu alte clădiri importante sau zone cheie ale Bucureştiului. Anca Petrescu, arhitecta Casei Poporului, povestea, pentru „Adevărul“, în urmă cu doi ani, că nici nu se pune problema ca sub Casa Poporului să fie un oraş plutitor ori un labirint. Însă, spunea arhitecta, există tuneluri de fugă. De asemenea, sub impresionanta construcţie se odihnesc şi două buncăre antiatomice şi un adăpost antiaerian.

„Dacă în cazuri de urgenţă cineva se adăposteşte în buncărele de sub Casa Poporului, trebuie să iasă de acolo într-un fel sau altul. Acesta este rostul unor tuneluri de fugă. Cât despre un oraş plutitor subteran, nici nu poate fi vorba”, Anca Petrescu, arhitecta Casei Poporului.

5. Ceata lui Nălucă, jefuitorii care au înspăimântat oraşul

În urmă cu aproape două secole, pe sub Bucureşti se întindea un sistem de coridoare bine pus la punct, pe care cei haiduci îl cunoşteau foarte bine. Imediat după ce dădeau o lovitură şi plecau cu buzunarele pline de bijuterii, cei doi haiduci Tunsu şi Grozea, aşa se numeau haiducii care intrau în casele boierilor, dispăreau în subteran şi reuşeau de fiecare dată să îşi piardă urma, după cum spune Falcan.

„În zona Panduri, acolo unde l-au jefuit şi pe logofătul Manolache, erau foarte multe coridoare. Aveau cam trei metri înălţime şi doi lăţime“, potrivit istoricului. Aşa au reuşit ani de-a rândul cei doi haiduci să bage spaima în oamenii cu stare, iar Tunsu avea să rămână în istoria Bucureştiului cunoscut ca „Năluca“, pentru modul în care dispărea imediat după ce jefuia un nou boier.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Eugen DELCEA
5.07.2015, 13:10:46

1. La Loviluţie s-au apucat idioţii să dea la TVRL subteranele Bucureştiului, ba chiar să ducă şi ziarişti străini (agenţi, adică) în ele ! 2. Când am publicat o carte, autorul s-a oferit să-mi dea spre publicare hărţi cu subteranele Dobrogei (cele mai dese), României (mai puţin exacte şi mai puţine) şi ale Bucureştiului (hărţi militare). I-am zis că e nebun de-a binelea ! 3. Colegii mei de facultate din Bucureşti(Comerţ Exterior) s-au aranjat toţi în funcţii mari (cu părinţi pe măsură), aşa că am avut informaţii de prima mână. Un amărât cunoscut pe tren, care mergea să-şi ia fratele mort la Casa Poporului (care muncise în subsolul secret) mi-a confirmat ce ştiam deja : subsolul e dublu faţă de exterior; înainte de subsol, de mai multe ori sunt sandwitch-uri gen placă de beton 2 m, apă 3m, contra bombei cu neutroni; ghinioniştii care au lucrat în subsol au avut "accidente de muncă" pentru păstrarea secretului - ca pe vremea faraonilor...4. Dacă NC intra în subsolul de la Casa Poporului, am fi auzit apoi 2 ANI mesaje de tipul "Stimaţi tovaroşi"...Securiştii i-au spus în 22 că accesul din CC spre tunele e înfundat, apoi l-au bătut să urce în elicopter !!! (Există mărturii, ignoranţii să stea la locurile lor !). De 10 ani scriu că NC de la Târgovişte (judecat în biroul cpt. Ion Antonescu, cdt. Reg. Caval.) a fost o amărâtă de...sosii (cu cravate diferite, unul cu sprâncene împreunate, altul nu; vedeţi pozele, nu mai filozofaţi ca de obicei !), originalul a rămas la Teheran, apoi a plecat...la Bagdad...Staţi liniştiţi, nu se întoarce să vadă cine a trădat, nu avea mai mult de 2 ani de trăit (diabetul)...

+1 (1 vot)
Modifică Setările