Cine poate aplica pentru tichetele sociale care ajută copiii să meargă la grădiniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici jumătate dintre copii săraci ai României nu beneficiază de Legea tichetelor sociale. Un studiu realizat de Asociaţia Reality Check revelă că peste 107.000 micuţi ar trebui să meargă la grădiniţă primind avantajele prevăzute de lege pentru a încuraja educaţia.

„Asociaţia Reality Check a realizat un studiu pornind de la întrebarea: de ce dacă peste 107.000 de copii săraci ar putea să beneficieze de tichete sociale care să îi ajute să meargă regulat la grădiniţă, cel mult 46.500 dintre ei o fac?“, arată Oana Ganea, reprezentant Reality Check.

Activiştii Reality Check atrag atenţia că riscul de abandon şcolar pentru copiii săraci care nu merg la grădiniţă este foarte mare. Când părinţii sunt depăşiţi de grijile de zi cu zi, asigurarea hranei şi a unui acoperiş, educaţia devine un lux. 

Dar ei trebuie informaţi că toate familiile care trăiesc sub limita sărăciei pot primi tichete sociale pentru grădiniță în valoare de 50 lei/lună dacă își aduc copiii la grădiniță în fiecare zi. Alegerea devine foarte simplă, iar efectele se vor vedea pe termen mediu şi lung. Educarea acestor copii va schimba, practic, soarta lor, spre binele societăţii. 

„Copiii care nu merg la grădiniţă încep şcoala nepregătiţi, mult în urma colegilor. Mersul la şcoală devine o corvoadă şi mulţi dintre ei abandonează. Fără educaţie nu pot avea acces la un loc de muncă decent şi sfârşesc în acelaşi cerc vicios al sărăciei, ca părinţii lor. 

Aici trebuie să intervină instituţiile statului. Unul dintre lucrurile bune întreprinse în această direcţie este Legea 248/2015, intrată în vigoare în februarie 2016, cu fonduri alocate de la bugetul de stat. 

Tichetele sociale pentru grădiniţă, introduse de lege, se acordă în cadrul unui program de interes naţional şi sunt condiţionate de frecventarea grădiniţei. Şi totuşi, mai puţin de jumătate dintre copiii avuţi în vedere beneficiază de această lege“, se întreabă Oana Ganea.

Analiza arată că sunt mai multe căi prin care legea poate fi aplicată cu succes, însă în toate este necesar să existe o comunitate tolerantă, cel puţin o instituţie publică - ideal primăria, dar posibil şi şcoala - care să îşi asume rolul de motor al implementării legii şi să ajute părinţii să îşi înscrie copiii la grădiniţă şi să solicite tichetele sociale.

Raportul Reality Check prezintă o serie de recomandări pentru creşterea numărului de copii care beneficiază de lege, cum ar fi:

1. Formarea de echipe judeţene comune de monitorizare şi mentorat pentru echipele locale (specialişti din cadrul AJPIS, ISJ şi DGASPC care să sprijine asistenţii sociali şi profesorii în aplicarea legii).

2. Campanie de informare a părinţilor cu privire la lege şi la importanţa grădiniţei pentru toţi copiii, indiferent de situaţia lor economică şi de statutul social. Această campanie este importantă atât pentru părinţii săraci, cât şi pentru creşterea empatiei în rândul părinţilor cu o situaţie economică mai bună.

3. Simplificarea metodologiei de solicitare a stimulentului - includerea din oficiu în program a copiilor de vârstă preşcolară, înscrişi la grădiniţă, din familiile beneficiare de venit minim garantat şi de alocaţie pentru susţinerea familiei, care se încadrează în pragul de venit (cu acordarea posibilităţii de opt-out) - aceşti copii sunt oricum eligibili ca venit, conform legii, iar modificarea ar asigura din start un număr mai mare de copii înscrişi în program.

4. Adăugarea în normele de implementare a unor responsabilităţi clare pentru asistenţi sociali şi profesori cu privire la informarea şi consilierea părinţilor, înscrierea la grădiniţă a copiilor săraci şi sprijin pentru părinţi în întocmirea dosarului de solicitare a stimulentului – pentru a reduce situaţiile în care copiii nu beneficiază pentru că părinţii nu au ştiut cum să solicite stimulentul.

5. Analiză cu privire la oportunitatea modificării legii în sensul creşterii pragului de venit pentru copiii eligibili (acum 284 de lei/membru de familie/lună) şi a valorii stimulentului (acum 50 de lei/copil/lună). Ambele au rămas la fel ca în 2015, deşi şi salariul minim, şi inflaţia au crescut. O variantă care poate fi analizată bugetar ar fi includerea tuturor copiilor din familiile beneficiare de ASF (prag: 530 lei/lună/membru de familie).

„O informare mai bună privind aplicarea acestei legi va ajuta la creşterea numărului de copii defavorizaţi care îndeplinesc criteriile de venit pentru a primi tichetele sociale, dar care încă nu beneficiază de lege“, consideră membrii Reality Check.

Pentru cei care doresc să îşi ajute comunitatea există raportul complet de evaluare a modului în care se implementează această lege, ce poate fi descărcat la https://www.realitycheck.ro/project/monitorizare/.

Asociaţia Reality Check continuă discuţiile cu Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale şi cu Ministerul Educaţiei Naţionale pentru revizuirea normelor metodologice, şi dialogul cu membri ai Parlamentului privind oportunitatea unor amendamente la lege care să faciliteze aplicarea ei mai largă. „De asemenea, pe lângă raport am dezvoltat şi un instrument de monitorizare a aplicării legii, pe care l-am prezentat deja autorităţilor publice centrale şi vom lucra împreună pentru a vedea în ce măsură acesta ar putea fi folosit începând cu acest an şcolar“, mai spune Oana Ganea. 

Pe aceeaşi temă: 

Povestea tristă a copiilor neacceptaţi de nicio etnie. Momentul în care au văzut prima dată Marea Neagră, deşi stau la 30 kilometri de Constanţa

FOTO Pe urmele horahailor, copiii din Dobrogea care nu ştiu româneşte: „Ce să înveţe la şcoală? Numai prostii!“

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite