Cine a fost celebra Miţa Bicilista. „O curvă de mare lux”, care le sucea mintea bărbaţilor cu bani şi prima femeie din Bucureşti care s-a plimbat cu bicicleta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femei uşoare din Bucureştii vechi
Femei uşoare din Bucureştii vechi

Povestea Miţei Biciclista a fost, de-a lungul vremii, un subiect fierbinte, deoarece se spune că ar fi fost prima femeie din Bucureşti care a îndrăznit să meargă pe bicicletă. De asemenea, femeia a devenit celebră după ce a început să se vorbească despre faptul că ar fi fost interesată de bărbaţii extrem de bogaţi ai vremii.

Miţa Biciclista, pe numele său real Maria Mihăilescu, s-a născut în anul 1885 la Diţeşti, fiind o persoană foarte ambiţioasă. Pe la vârsta de 14, 15 ani, tânără a fost remarcată şi iniţiată în cariera de curtezană. Maria Mihăescu l-a avut ca prim amant pe Regele Leopold al Belgiei. 

Multă vreme, bicicleta era încă o raritate, iar Miţa a fost prima femeie ce pedala pe marile străzi ale Capitalei. Era o femeie frumoasă, nu prea înaltă, cam de un metru şaizeci, cu părul blond tuns scurt şi cu ochii verzi-albaştri. Se spune că a fost curtată de bărbaţi celebri precum Nicolae Grigorescu, Octavian Goga şi chiar de Regele Ferdinand despre care se vorbea că i-ar fi făcut cadou casa care se află şi astăzi în apropiere de Piaţa Amzei şi care îi poartă şi numele.

„Era o demimondenă, mă rog, hai să-i spunem în mod vulgar, o curvă de mare lux. Lucru rar la vremea aceea, în anii ‘20, făcea ciclism prin Bucureşti pentru a-şi menţine silueta. Făcuse avere şi una din casele ei era cea în care am locuit noi”, povesteşte istoricul Neagu Djuvara, în cartea „Un secol cu Neagu Djuvara”.

Averea impresionantă a Miţei

Miţa Biciclista avea o avere demnă de invidiat pentru acea vreme: o trăsură, o maşină coupe şi câţiva servitori din Polonia. De cele mai multe ori alegea să mănânce la Athenee Palace şi s-şi aranjeze podoaba capilară la cel mai scump coafor de pe Calea Victoriei. 

Miţa Biciclista a trăit şi la Paris şi după ce s-a întors în modestul Bucureşti părea că nu-şi mai aminteşte foarte bine limba română, pentru că le vorbea tuturor în franceză. În Paris a câştigat şi o bătaie cu flori, ieşind în evidenţă prin faptul că avea biciul de la trăsură împodobit cu flori. Abia în 1898 a fost poreclită Miţa Biciclista, atunci când ziaristul George Ranetti a văzut-o plimbându-se pe Calea Victoriei pe două roţi. Se spune că ziaristului i s-ar fi aprins călcâiele după ea şi pentru că l-a respins a decis s-o poreclească Miţa Biciclista. 

image

Casa Miţei Biciclista

Pe la jumătatea anilor '40 decide să se căsătorească cu generalul Alexandru Dimitrescu. Atunci începe să aibă şi probleme financiare, fiind nevoită să închirireze câteva camere din superba casă în care locuia. Deşi problemele financiare erau din ce în ce mai pronunţate, Miţa încerca să pozeze într-o femeie avută, cel puţin când ieşea pe stradă. 

Pe aceeaşi temă:

Cum a ajuns Bucureştiul primul oraş din lume iluminat cu petrol lampant în urmă cu 158 de ani

Fantezii sexuale bizare rămase în istorie: Regele Edward al VII-lea făcea sex cu două femei pe un scaun special, iar împăratul Nero şi-a castrat iubitul

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite