Clubul groazei a golit Centrul Vechi al Capitalei. Cum arăta sâmbătă seară punctul zero al distracţiei din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După tragedia de acum o lună din Colectiv, clubul în care sute de tineri au ars de vii în timp ce se aflau la un concert rock, autorităţile au decis să modifice legea şi să închidă toate barurile, magazinele sau farmaciile care funcţionau în clădirile considerate pericol public. Acesta a fost primul weekend din istoria Bucureştiului în care Centrul Vechi a fost aproape pustiu.

Până de curând, Centrul Vechi al Capitalei era punctul zero al distracţiei din oraş şi, seară de seară, mii de oameni alegeau să îşi petreacă timpul liber în restaurantele, barurile şi centrele comerciale de aici. Sâmbăta care tocmai a trecut, însă, străzile erau goale şi în restaurantele şi barurile rămase deschise nu mai era nici pe departe agitaţia şi atmosfera de sărbătoare de altădată, caracteristice celebrei zone din Bucureşti. 

Sâmbătă noapte, în Bucureşti, ploua mărunt, dar cel mai mare târg de Crăciun din Capitală, Bucharest Christmas Market, amenjat vizavi de clădirea în care funcţionează Universitatea, era luat cu asalt de vizitatori. La câteva străzi distanţă, în Centrul Istoric, peisajul era dezolant şi ireal pentru o noapte obişnuită de sâmbătă. Celebrele străzi care până de curând erau animate de mii de oameni dornici să se distreze în weekend erau aproape goale şi doar în unele baruri şi restaurante erau clienţi. Explicaţia este simplă şi vine după tragedia care a avut loc în Clubul Colectiv pe 30 octombrie, atunci când sute de tineri au ars de vii în timpul unui concert rock.

image

Sâmbătă seară FOTO Vladimir Neacşu

Parcă toată lumea s-a trezit după nenorocirea care a îndoliat sute de familii şi, în cele din urmă, s-a luat decizia ca toate spaţiile comerciale, pub-urile şi restaurantele care funcţionau în clădiri expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic (n.r. – considerate pericol public) să fie închise pentru ca astfel de incidente să nu se mai repete.

162 de notificări

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti au început joi, pe 26 noiembrie, acţiunea de notificare a tuturor celor care utilizau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă situate în imobile expertizate şi încadrate în clasa I de risc seismic. Astfel, până vineri, 27 noiembrie, peste 160 de patroni care aveau afaceri în clădirile considerate pericol public au fost notificaţi ca, în termen de 24 de ore de la primirea somaţiei, să-şi înceteze activitatea, în caz contrar urmând să fie sancţionaţi cu amenzi de la 50.000 lei la 70.000 lei. Speriaţi de sumele mari pe care ar putea să le plătească dacă nu respectă legea, aceştia au decis să închidă temporar spaţiile pe care le aveau şi aşa a ajuns Centrul Vechi al Capitalei o zonă pustie.

image

Local închis în Centrul Vechi FOTO Roberto Sălceanu

Mai mult, reprezentanţii Primăriei Capitalei au solicitat primăriilor sectoarelor 1 - 6 să interzică emiterea autorizaţiilor de funcţionare şi retragerea celor în vigoare pentru agenţii economici care desfăşoara activităţi permanente şi/sau temporare, care implica aglomerări de persoane în spaţii situate în construcţii expertizate şi încadrate în clasa I de risc seismic.

Afişe de informare

Mai multe baruri şi restaurante celebre, embleme ale Centrului Istoric, au uşile închise de sâmbătă şi la intrare sunt lipite afişe prin care patronii le explică clienţilor ce s-a întâmplat. „Acest restaurant este în curs de relocare, vă aşteptăm în oricare din celelalte restaurante Trattoria Buongiorno“. Pe uşa altui local cunoscut din inima Bucureştiului, Biutiful, stă lipit un afiş prin care patronii le cer scuze clienţilor care şi-ar fi dorit să îşi petreacă weekend-ul aici: „Pentru moment, Biutiful este închis. Ne cerem scuze pentru eventualul disconfort. Vă mulţumim pentru înţelegere!“.

image

FOTO Roberto Sălceanu

Ceva mai critici sunt reprezentanţii Nomad Skybar care au pus pe uşa de la intrare un anunţ ceva mai implu prin care îşi informează clienţii care este motivul pentru care ei nu mai pot funcţiona aici pentru o perioadă: „Conform modificării legislaţiei de la 5 noiembrie, peste noapte şi fără termen de implementare, suntem nevoiţi să închidem locaţia până la alinierea totală la normele actuale de securitate şi transformarea avizului ISU în Autorizaţie ISU“. Chiar şi aşa, printre uşile închise ale multor restaurante, baruri şi magazine cu accesorii şi haine, câţiva bucureşteni au ales totuşi să îşi petreacă weekend-ul în unul dintre localurile rămase deschise din inima Bucureştiului.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite