Constănţenii vor afla cum se pot implica în planificarea traficului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto: eltis.org
foto: eltis.org

Administraţia din Constanţa este prima* din România care a hotărât să respecte procedurile europene de realizare a unui Plan de Mobilitate Urbană Durabilă. Mă refer la respectarea principiului de bază: abordarea participativă (implicarea activă a cetăţenilor). Vor fi 7 întâlniri, de câte 3 ore, timp de o săptămână, în perioada 6 – 12 iulie 2016.

În România nu există un istoric al implicării cetăţenilor în luarea deciziilor. De aceea, acest tip de planificare a mobilităţii urbane durabile a luat pe nepregătite autorităţile şi specialiştii. Am participat la mai multe „dezbateri” unde cetăţeni, specialişti şi funcţionari discutau despre aceleaşi lucruri şi nu se înţelegeau. Dar am întâlnit şi situaţii când se propuneau soluţii greşite şi, în unanimitate, cei prezenţi le aplaudau.

Aceste ciudăţenii sunt posibile atunci când nu există o înţelegere comună a unor principii, iar ceea ce auzim mai des este mai adevărat decât ceea ce nu ne convine.

În Europa au existat sute sau chiar mii de întâlniri de pregătire a funcţionarilor pentru implementarea acestui tip de planificare. Dar autorităţile locale din România nu prea şi-au trimis reprezentanţi la astfel de întâlniri. Când am participat la astfel de cursuri, dezamăgirea cea mai mare era că niciuna dintre cele 7 Primării ale Capitalei nu-şi trimitea funcţionari să înveţe (gratuit!!!) modul în care trebuie planificată mobilitatea urbană durabilă. Aşadar, faptul că Bucureşti a ajuns cel mai congestionat oraş al Europei nu este o întâmplare; este o consecinţă a unor decizii greşite.

Bucureşti-Ilfov, Constanţa, Iaşi, Braşov, Timişoara, Ploieşti, Craiova şi Cluj-Napoca sunt locurile unde, la sfârşitul verii lui 2014, au început să lucreze sute de specialişti români şi străini la Planuri de Mobilitate Urbană Durabilă. Dacă n-aţi auzit niciodată despre aceste planuri, înseamnă că procedurile n-au fost respectate. Dacă aţi auzit despre PMUD, înseamnă că ştiţi că niciodată n-au fost organizate întâlniri de informare a cetăţenilor, astfel încât aceştia să înţeleagă cum funcţionează acest tip de planificare şi, fiind informaţi, să se poată implica (activ) alături de specialişti.

Vestea proastă este că noua administraţie din Bucureşti-Ilfov nu pare să fi auzit de acest plan, dacă e să ne luăm după informaţiile găsite aici. Asociaţiile OPTAR şi ActiveWatch au trimis o invitaţie la dialog doamnei Firea, însă nu am primit un răspuns.

Vestea bună este că administraţia din Constanţa, sprijinită de Coaliţia ONGurilor Constanţa, a decis să organizeze „săptămâna PMUD”. Cei care vor să participe (sau să urmărească întâlnirile) pot găsi detalii mai jos.

7 întâlniri de informare despre principiile mobilităţii urbane durabile

Coaliţia ONGurilor Constanţa în parteneriat cu Primăria Constanţa şi cu sprijinul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa invită cetăţenii polului de creştere** Constanţa şi pe cei din localităţile Mangalia şi Medgidia să participe la cele 7 întâlniri de informare despre principiile mobilităţii urbane durabile, programate să aibă loc în perioada 06 iulie - 12 iulie 2016. Persoanele interesate să afle cum se pot implica în planificarea mobilităţii urbane durabile, sunt aşteptate la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa (Delfinariu). Cei care nu pot participa, vor putea urmări online întâlnirile accesând următoarele link-uri: Ziua 1, Ziua 2, Ziua 3, Ziua 4, Ziua 5, Ziua 6, Ziua 7.

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) Constanţa (disponibil pe site-ul www.primaria-constanta.ro - secţiunea proiecte) propune un tip de planificare a oraşului şi a zonei sale funcţionale după modelul celor aplicate cu succes în majoritatea oraşelor europene. Scopul celor 7 întâlniri este de a explica modul în care produce efecte acest tip de planificare şi necesitatea implementării ei în Constanţa şi în zona ei de influenţă.

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) Constanţa abordează în mod direct modurile de deplasare motorizată şi nemotorizata şi promovează principii ce încurajează o viaţă sănătoasă şi reducerea factorilor poluanţi. Infrastructura oraşului va suferi modificări în urma implementării acestui plan strategic, urmărindu-se utilizarea eficientă a spaţiului public prin împărţirea echitabilă între modurile relevante de transport: mersul pe jos, mersul cu bicicleta, transportul public şi transportul motorizat individual.

Vor fi discuţii libere, pe înţelesul tuturor, despre importanţa planificării mobilităţii urbane durabile. Participarea este gratuită.

Persoanele care participă vor putea pune întrebări şi vor putea aduce argumente pentru poziţiile exprimate. Se doreşte un dialog între specialişti şi părţile interesate, astfel încât cetăţenii să se poată implica activ în dezvoltarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) Constanţa.

Întâlnirile vor avea loc în fiecare zi, în perioada 06 iulie - 12 iulie 2016, între orele 17.00 - 20.00, în Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa (Delfinariu) din Bd. Mamaia nr. 255. Persoanele interesate pot solicita informaţii despre întâlnire la numărul de telefon dispecerat Primăria Municipiului Constanţa 0241/550.055 sau la adresa e-mail primarie@primaria-constanta.ro.

Ai dreptul să fii informat şi consultat! Participă!

*prima dintre administraţiile oraşelor cu o populaţie de peste 200.000 de locuitori

**Localităţi din polul de creştere Constanţa: Constanţa, Eforie, Murfatlar, Năvodari, Ovidiu, Techirghiol, 23 August, Costineşti, Agigea, Corbu, Cumpăna, Lumina, Mihail Kogălniceanu, Poarta Albă, Tuzla, Valu lui Traian

Marian Ivan - membru cofondator al OPTAR
OPTAR face parte din Coaliţia ONGurilor Constanţa şi din Federaţia Biciliştilor din România

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite