Consultări, vă rog, ca să nu intrăm din nou în criză

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tarifele metrorex au crescut

(Actualizare informatii la sfarsitul articolului) Ştiaţi că, în Bucureşti, 22% din flota de autobuze RATB (6-8 ani vechime) este imobilizată din cauza lipsei pieselor de schimb? Ştiaţi că cea mai utilizată metodă de plată a călătoriei cu metroul era abonamentul lunar de 62 de călătorii?

Ştiaţi că 24% dintre utilizatorii transportului motorizat individual ar renunţa la utilizarea maşinii în Bucureşti, dacă ar exista benzi dedicate transportului public care le-ar permită să ajungă cu 10 minute mai devreme la locul de destinaţie?

Sunt multe lucruri pe care românii nu le ştiu. Pentru că autorităţile nu le oferă documentele elaborate în cadrul Planurilor de mobilitate Urbană Durabilă aflate în lucru în (cel puţin) 14 oraşe din România: Iaşi, Constanţa, Ploieşti, Craiova, Timişoara, Cluj Napoca, Braşov, Baia Mare, Târgu Mureş, Zalău, Galaţi, Oradea, Piatra Neamţ şi zona Bucureşti-Ilfov.

Astfel, se încalcă principala caracteristică a realizării unui astfel de plan: implicarea cetăţenilor. Ghidul de realizare a unui Plan de Mobilitate Urbană Durabilă precizează că

„planificarea participativă este o condiţie prealabilă pentru ca cetăţenii şi părţile interesate să preia dreptul de proprietate asupra planului de mobilitate urbană durabilă şi asupra politicilor pe care acesta le promovează. Aceasta face ca acceptarea de  către  public  şi sprijinul  oferit de  acesta să fie la un nivel ridicat si astfel sa se reducă la minimum riscurile pentru factorii de decizie, facilitându-se implementarea planului.“

Beneficiile implementării unor astfel de planuri, de la reducerea costurilor pentru infrastructură până la reducerea poluării, nu sunt promovate de administraţiile locale. În schimb, informaţiile despre proiectele costisitoare care contribuie la creşterea poluării sunt permanent trimise către presă.

O atitudine diferită o remarcăm în relaţia cu organismele europene, unde funcţionarii români îşi exprimă angajamentul pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, reducerea numărului de decese cauzate de accidentele rutiere sau creşterea calităţii vieţii cetăţenilor.

În faţa acestei atitudini duplicitare, putem trage concluzia că reprezentanţii administraţiilor locale nu doresc ca Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă să producă efecte benefice pentru cetăţeni iar implementarea soluţiilor ieftine nu reprezintă o prioritate pentru ei.

În aceste condiţii, asociaţiile OPTAR şi ActiveWatch roagă cetăţenii şi reprezentanţii presei să solicite administraţiilor din cele 14 oraşe* să facă publice documentele rezultate în urma activităţilor desfăşurate în cadrul Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă. În cazul în care aceste documente nu sunt explicate pe înţelesul lor, cetăţenii pot solicita administraţiilor să organizeze întâlniri unde să poată fi cerute şi oferite explicaţii suplimentare. Considerăm că publicarea tuturor documentelor şi organizarea de întâlniri cu cetăţenii sunt condiţii preliminare oricărui tip de proces de consultare a cetăţenilor. Doar astfel, societatea civilă poate înţelege beneficiile unor astfel de planuri, iar funcţionarii publici îşi pot dovedi angajamentul în cheltuirea banilor publici în acord cu nişte strategii de dezvoltare durabilă elaborate de experţi.

Dacă, din contră, aceste informaţii nu vor fi făcute publice iar administraţiile vor refuza organizarea de întâlniri cu cetăţenii pentru a le explica documentele, în termeni uşor de înţeles, considerăm că se încalcă principiul abordării participative, condiţie obligatorie pentru realizarea unor Planuri de Mobilitate Urbană Durabilă.

* În următoarele oraşe am aflat că se lucrează la Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă: Iaşi, Constanţa, Ploieşti, Craiova, Timişoara, Cluj Napoca, Braşov, Baia Mare, Târgu Mureş, Zalău, Galaţi, Oradea, Piatra Neamţ şi zona Bucureşti-Ilfov. Medias a realizat PMUD in perioada ianuarie-iulie 2015, documentul fiind disponibil on-line

SOLICITARE INFORMATII PUBLICE

Stimate domnule/Stimată doamnă Primar

Prin prezenta formulez o cerere conform Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Doresc să primesc o copie a următoarelor documente:

Toate documentele publice rezultate in urma activitatilor de realizare a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă. Doresc ca informaţiile solicitate să-mi fie furnizate în format electronic, la următoarea adresă de email .............

Fiind documente publice care trebuie să fie la dispoziţia cetăţenilor şi părţilor interesate, doresc să îmi transmiteţi link-ul către site-ul instituţiei dumneavoastră unde pot studia aceste informaţii.

Vă rog să transmiteţi şi calendarul consultărilor cu cetăţenii şi cu părţile interesate pe tema Planului de Mobilitate Urbană Durabilă

Vă mulţumesc pentru solicitudine,

Numele şi prenumele petentului: ..................................................................................
 

Adresele e-mail unde pot fi trimise petiţiile:

Iaşi - informatii@primaria-iasi.ro
Constanţa - informatii@primaria-constanta.ro sau primarie@primaria-constanta.ro
Ploieşti - comunicare@ploiesti.ro
Craiova - relatiicupublicul@primariacraiova.ro
Timişoara - primariatm@primariatm.ro
Cluj Napoca - cabinet@primariaclujnapoca.ro
Braşov - infopublice@brasovcity.ro
Baia Mare - primar@baiamare.ro sau codruta.lazar@baiamare.ro
Tîrgu Mureş - primaria@tirgumures.ro
Zalău - informatiipublice@zalausj.ro
Galaţi - sesizari@primaria.galati.ro
Oradea - primarie@oradea.ro
Piatra Neamţ - infopn@primariapn.ro
Bucureşti-Ilfov -  relatiipublice@pmb.ro sau aici - http://www4.pmb.ro/wwwt/L544/infopub.php

Lista cu e-mail-urile celor 14 primarii:

informatii@primaria-iasi.ro, informatii@primaria-constanta.ro, primarie@primaria-constanta.ro, comunicare@ploiesti.ro, relatiicupublicul@primariacraiova.ro, primariatm@primariatm.ro, cabinet@primariaclujnapoca.ro, infopublice@brasovcity.ro, primar@baiamare.ro, codruta.lazar@baiamare.ro, primaria@tirgumures.ro, informatiipublice@zalausj.ro, sesizari@primaria.galati.ro, primarie@oradea.ro, infopn@primariapn.ro, relatiipublice@pmb.ro

OPTAR (Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România) este o asociaţie care susţine dezvoltarea mobilităţii urbane prin oferirea de alternative viabile de deplasare pentru cetăţeni, indiferent cum aleg să se deplaseze: pe jos, cu bicicleta, cu transportul public sau cu autoturismul.

ActiveWatch este o organizaţie de drepturile omului, implicată în campanii de advocacy cu privire la dezvoltarea urbană sustenabilă.

ACTUALIZARE INFORMAŢII - La mai puţin de 24 de ore de la trimiterea solicitării, am primit următoarele răspunsuri din partea Primăriei municipiului Piatra Neamţ şi a Primăriei Baia Mare:

Primaria municipiului Piatra Neamt nu detine un astfel de plan, pentru ca transportul in municipiul Piatra Neamt este asigurat de societatea Trolebuzul SA (0233 234381), aflat in subordinea Consiliului Judetean Neamţ si Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Urbtrans (0233 231210, urbtrans2008@gmail.com)
 

Solicitarea dumneavoastră  adresată Primăriei Municipiului Baia Mare a primit nr. de înregistrare ,,,,, /13.11.2015.


Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.

Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.

Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !

Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite