Copiii care l-ar descumpăni pe Moş Crăciun. Cer puţin de la viaţă: o minge, un ponei cu sclipici sau brăţări din elastic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o comună de lângă Bucureşti trăiesc copii care nu fac parte din protipendadă. Există la Mogoşoaia copii care nu trăiesc în palate, nici în vile, nici măcar în case mai acătării. Deşi cresc în neajunsuri, ei merg la şcoală, merg duminica la biserică, cântă în cor, iar pe chipul unora nici nu ai vedea cât de grea le e, de fapt, viaţa.

Copiii, cuminţi şi bine crescuţi, sunt luaţi de preot pe lângă biserică, locul liniştit din lumea asta ocupată unde au găsit o vorbă bună, apreciere şi susţinere. Sunt 37 la număr, care vin duminica şi la sărbători să cânte în corul bisericii din Mogoşoaia. Aici găsesc ajutor şi la lecţii, pe care le fac cu preotul şi preoteasa lui. Uneori, când sunt bănuţi, copiii sunt duşi în tabere, aşa cum n-ar reuşi fără sprijinul parohiei.

Unii învaţă bine. Alţii cântă frumos şi le place să ajute la biserică. Le lipseşte nu doar confortul material, ci şi sprijinul unui părinte. Mulţi sunt crescuţi de bunici sau sunt orfani de mamă sau de tată. 

Lemnele de foc sunt grija lor, iar acum, că vine iarna, chiar nu e nimic mai important decât să aibă o sursă de căldură. Unii cară apa de afară, că nu au apă curentă. Mănâncă pâine goală şi cartofi. 

Se tem de străini, căci nimeni nu le calcă pragul. Dacă le întinzi o mână, se vor deschide însă, ca nişte oameni care trebuie scoşi la lumină.

Acum, în pragul lunii în care vor răsuna colinde şi gândul va sta doar la Sărbători, cei 37 copii ai Mogoşoaiei pot primi cel mai frumos cadou: atenţia celor din jur.

Spre deosebire de alţii, copiii Mogoşoaiei îşi doresc lucruri foarte mici, dar pentru ei cele mai importante.

Mihai (13 ani) sau Denis (12 ani) vrea fiecare o minge. Cristian (10 ani) ar vrea un echipament de fotbal, să poată juca în continuare. Gabriel (8 ani) vrea o maşinuţă cu telecomandă. Tudor (8 ani) vrea un joc de şah. Maria (10 ani) vrea o păpuşă. Adina (9 ani) vrea un set de brăţări din elastic. Mara (6 ani) vrea un ponei cu sclipici. Şi tot aşa.

Ileana (11 ani), în schimb, n-a ştiut să spună ce şi-ar dori de Crăciun. Poate şi de teamă că nu i s-ar împlini dorinţa. 

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Un album cu fotografiile copiilor din Mogoşoaia a fost postat pe pagina de Facebook Charity by 99, cu numele, vârsta, măsurile purtate şi mica lor dorinţă de Crăciun. Cine doreşte să ofere un cadou unui copil anume trebuie să scrie un comentariu prin care să-şi anunţe intenţia. Şi va deveni astfel zîna bună sau moş crăciunul acelui copil, în acest an.

Charity by 99 este o asociaţie fondată de un grup de tineri din Bucureşti, ce se ocupă de mai mulţi ani de astfel de cazuri. Pentru ajutorarea comunităţilor sărace sau a unor copii cu nevoi anume, ei organizează colecte şi spectacole pentru a strânge fonduri sau obiecte necesare sărmanilor din Bucureşti, Ilfov, Buzău etc. 

Charity by 99 

Ei sunt copiii care vin să cânte la biserica din Mogoşoaia. Preotul de aici i-a luat sub îndrumarea lui. Îi învaţă despre viaţă. Uneori îi ajută la şcoală, alteori îi duce în tabere.

De la preoteasă am aflat câte ceva despre fiecare. Poveştile lor de viaţă sunt dure şi de multe ori depăşesc pragul dificultăţilor financiare, acest numitor comun al micii comunităţi. O parte din ei sunt crescuţi de un singur părinte sau de bunici. Au grija lemnelor de foc şi mănâncă pânie goală sau cartofi cât e ziua de lungă. Alţii trăiesc în locuinţe fără apă curentă. Sunt timizi şi introvertiţi. 

Preoteasa îi laudă. Sunt copii buni. O parte din ei învaţă bine, alţii cântă frumos şi sunt dedicaţi activităţilor din biserică.

Îi puteţi cunoaşte în fotografiile de mai jos.

Cei care doresc să se implice sunt rugaţi să anunţe acest lucru prin postarea unui comentariu la poza copilului pe care l-au ales. Pentru fiecare am notat măsurile pentru hăinuţe şi încălţări.

Nu uitaţi: 
1. Fiecare colet trebuie să conţină numele întreg al copilului, vârsta şi localitatea (în cazul asta Mogoşoaia). 
2. Hainele şi încălţările se cumpără noi. Ele trebuie să fie groase şi rezistente. 
3. Coletele trebuie trimise până pe data de 18 decembrie în B-dul Dacia nr 99, la Club 99 pentru a avea timp să le distribuim. 
4. În cazul în care cineva nu poate cumpăra tot ce este nevoie pentru un copil este rugat să ne anunţe printr-un alt comentariu.

Cei care doresc să doneze bani pentru aceşti copii o pot face în contul Asociaţiei Culturale Club 99 (IBAN RO85BRDE445SV93158224450; C.I.F. 38204695). Vă rugăm să specificaţi la detalii plată numele copilului cu menţiunea "sponsorizare eveniment caritabil de Crăciun".

Vă mulţumim pentru implicare!“

Pe aceeaşi temă: 

Cei şase fraţi orfani, adoptaţi de o ţară. Cu ajutorul românilor, copiii şi-au cumpărat o casă şi rămân împreună

România - ţara copiilor cu părinţii în altă ţară. În Suceava sunt cei mai mulţi copii care au rămas în grija altora. Cum îi afectează asta

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite