Bucureşti

articolul anterior articolul urmator

Cristina Ştefan: Viaţa de noapte

2
30 Aug 2017 16:00:49
Dilema Veche

Aproximativ o treime din oameni suferă, ocazional, de insomnii, în vreme ce pentru o zecime, afecţiunea s-a cronicizat. Citesc aceste statistici în pat, cîndva după miezul nopţii. Femeile sînt, se pare, mai predispuse la insomnii decît bărbaţii.

Mă ridic din pat şi deschid larg ferestrele. Privesc cerul, dar stelele nu prea se mai văd în Bucureşti, oraşul e prea poluat. Mă uit la vecini: aproape toate luminile sînt stinse. Majoritatea oamenilor sînt în vacanţă. Doar pe la ultimele etaje mai sînt două apartamente insomniace. O cameră e albăstruie, semn că cineva încă se uită la televizor. Sau poate că a adormit, pur şi simplu, în faţa lui. Dacă aş avea televizor, acum ar fi momentul să-l aprind şi eu, să mă aşez pe canapea şi să văd ce emisiuni mai sînt. Probabil nu s-a schimbat mare lucru. Mă uit la celălalt apartament: o femeie se dezbracă de halat şi-şi usucă părul cu un prosop, complet goală, apoi trage perdeaua şi stinge lumina. Îmi amintesc cum mama îmi spunea să nu mă mai dezbrac în faţa ferestrei şi n-am ascultat-o niciodată.

Parola computerului meu chiar asta e: „insomnia”. Cel mai des mi se întîmplă vara. Cîteodată, e productivă: vine cu tot felul de idei, pe care le notez în telefon, ca să nu le uit pînă dimineaţă. Studiile afirmă, însă, că insomnia e deseori asociată cu stresul, anxietatea şi depresia. Prieteni vechi, îi cunoaşteţi. Oamenii mărturisesc că remediile naturiste recomandate pe toate site-urile nu prea dau rezultate. Un anticearcăn de calitate e mai eficient în salvarea aparenţelor.

Cel mai des, insomnia mea vine la pachet cu anxietăţi şi nesiguranţe de tot felul, dialoguri care ar fi putut lua altă turnură, analize ale unor gesturi, proiecţii apocaliptice în viitor. Şi chiar dacă reuşesc să adorm, mă trezeşte, invariabil, pe la trei-patru dimineaţa. Asta e ora ei. Nu ai cum s-o învingi. Poţi, cel mult, s-o îmblînzeşti. Sau chiar să te bucuri de ea. Doar vă petreceţi nopţile împreună.

Ca să scap, cobor uneori în parcul de lîngă bloc. Vara e frumos să te plimbi pe străduţe, noaptea. E linişte şi răcoare. Nu se-aud decît greierii şi miroase a cearşafuri proaspăt spălate, întinse la uscat. Ascult Cigarettes After Sex în căşti, urmăresc vocea hipnotică a lui Greg Gonzalez şi luminile palide ale oraşului, umbrele copacilor încă plini de frunze.

Intru la nonstop să-mi iau îngheţată. În magazin mai sînt doar nişte puşti care-şi cumpără bere. E vineri seară, vînzătoarea îi priveşte înţelegătoare şi nu le cere nici un act de identitate. La benzinăria de lîngă parc opreşte o maşină, un cuplu între două vîrste, în drum spre mare, probabil. El pune benzină, iar ea se întoarce cu două pungi de chipsuri.

În parc e încă agitaţie. Mai multe puştoaice în pantaloni scurţi şi strîmţi...

Citiţi continuarea pe dilemaveche.ro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Octavian Remus Mocanu
30.08.2017, 20:32:05

De Cristina Stefan stim ca leacurile naturiste nu functioneaza, dar medicamentele totusi au efect verificat si masurat: sa incerce melatonina... Scularea in toiul noptii, la trei... dimineata, nu e apoi neaparat un semn de insomnie: face parte din chiar ciclul natural zilnic al speciei: sunt mai putin de 2 milenii de cand s-a adoptat practica si impamantenit ideea ca trebuie sa dormi bustean toate cele sapte sau opt ore de la cap la coada. Inainte si inca vreun mileniu dupa perioada Antichitatii tarzii, oamenii chiar si in Europa se mai trezeau noaptea ptr o scurta perioada, inainte de a se culca si adormi din nou. Unii chiar si mancau, chestie care eu unul mi se pare incredibil de criminala, tinand cont ca daca mananc seara prea mult ma trezesc a doua zi cu stomacul gaurit si cu stare generala proasta. Nu stiu cum suna "cigarettes after sex" si nici n-am auzit de "hipnoticul" Greg Gonzalez, insa muzica, daca este usoara (si galagioasa), nu prea are cum sa fie "hipnotica" cat antisoporifica. Ca si zgaitul intr-un ecran retroiluminat (telefon, tableta, "calculator" personal), si muzica zgomotoasa deranjeaza posibil somnul. Cand viata e asa scurta insa, cui ii mai treebuie sa doarma!? :)

Utilizator Adevărul
30.08.2017, 21:32:41

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările