Cum au dispărut clădirile istorice ale Bucureştiului: Moara lui Assan e o ruină, Hala Matache a fost dărâmată pentru a face loc unui bulevard nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu ani buni, în Bucureşti existau o mulţime de clădiri frumoase care uşor-uşor au dispărut de pe harta oraşului. În timp ce unele au dispărut din oraş în urmă cu multă vreme, altele au căzut pradă ignoranţei autorităţilor în ultima perioadă.

Unul dintre cele mai recente cazuri este cel al Halei Matche. În primăvara anului 2013, monumentul a fost demolat, stârnind o mulţime de controverse. Hala Matache Măcelarul din Bucureşti a fost un monument arhitectural ce data de prin secolul XIX, construită de către Primăria Bucureşti.

Legendarul Matache Măcelaru, pe numele său Lolescu Matache, avea să-şi înceapă afacerea imediat după Războiul de Independenţă. Aici avea să câştige încrederea clienţilor sacrificând animalele în faţa halei.

image

Hala Matache, monumentul istoric demolat

Acum, Hala Matache nu mai există, deşi reprezentanţii municipalităţii dau asigurări că aceasta va fi reconstruită ceva mai în spate faţă de locul pe care a fost iniţial ridicat monumentul istoric. Cu toate acestea, reprezentanţii ONG-urile care luptă pentru salvarea clădirilor de patrimoniu susţin că noua hala nu va mai avea nicio valoare, întrucât monumentul original a deja distrus pentru a face loc noului bulevard Uranus.

Turnul Colţea, cea mai înaltă clădire a oraşului

Dacă astăzi întâlnim zeci de clădiri impunătoare care măsoară zeci de metri înălţime, în Bucureştiul vremurilor de altădată existau puţine clădiri înalte. Ani de-a rândul, cea mai înaltă construcţie din Bucureşti a fost Turnul Colţea.

Se pare că turnul a fost ridicat la începutul anului 1700 şi măsura 50 de metri. Nu există foarte multe descrieri ale turnului, dar în una dintre acestea se vorbeşte despre o clopotniţă foarte înaltă, construită în stil german şi care avea patru colţuri.

image

Turnul Colţea FOTO activenews

De asemenea, se mai scria că pe uşi şi ferestre erau încrustate o serie de motive caracteristice stilului brâncovenesc predominant în epocă, în timp ce la al treilea nivel se găseau capiteluri în forma unor capete de leu ce susţineau un balcon al cărui balustrade sunt încadrate astăzi în pridvorul bisericii Colţea. Faimosul turnul a fost dărâmat ca să facă loc marelui bulevard numit acum Unirii, iar demolarea l-ar fi bucurat nespus pe Grigore Şuţu, cel care a ridicat pe la 1833 Palatul Şuţu pe pământul soţiei sale, Ruxandra Racoviţă. Turnul Colţei îi străjuia grădinile palatului şi-i încurca frumoasa privelişte de care se îngrijise atât de tare.

Apoi, în 1890-1891 a fost construit Foişor de Foc, care multă a vreme a deţinut şi el recordul de cea mai înaltă clădire a Capitalei. A urmat apoi Palatul Telefoanelor, în anii 30, urmând ca în anii '50, cea mai înaltă clădire din Bucureşti să devină Casa Scânteii (actuală Casa Presei Libere) - 104 metri, apoi Tower Center, din Piaţa Victoriei cu 120 de metri, iar în prezent, Sky Towe, care este cel mai înalt zgârie-nori al Capitale, cu 137 de metri.

Moara lui Assan a ajuns o ruină

O altă clădire superbă ce a căzut pradă nepăsării autorităţilor este Moara lui Assan, prima moară cu aburi construită în ţara noastră. În urmă cu mai bine de un secol şi jumătate, în anul 1883, în zona Obor-Lizeanu din Capitală începeau să fie puse primele cărămizi ale Morii lui Assan, prima moară cu aburi din ţara noastră. În perioada în care a fost construită, moara era o adevărat minune pentru locuitorii oraşului, întrucât în Bucureşti nu exista nici măcar o fabrică de cărămidă, prima fiind înfiinţată doi ani mai târziu. 

moara assan

George Assan şi Ion Martinovici au fost cei doi negustori care au făcut moara, urmând ca drumurile acestora să se despartă în 1865. Pentru ca planurile aranjate cu grijă pe foi să se concretizeze, mai multe utiliaje de la Viena au fost transportate pe Dunăre.

Astăzi, la mai bine de un secol şi jumătate, Moara lui Assan a ajuns o ruină, locul preferat al oamenilor care ani de-a rândul au furat materiale din construcţie. Şi nu doar hoţii au fost problema. Prima moară cu aburi din România a trecut şi printr-un incendiu puternic, care a condus şi mai mult la degradarea acesteia.

Cartierul Uranus a fost demolat pentru ridicarea Casei Poporului

În urmă cu zeci de ani, în Bucureşti exista un cartier despre care astăzi nu se mai vorbeşte. Cartierul Uranus a fost demolat odată cu ideea lui Nicoale Ceaşescu de a-şi construi o fortăreaţă în mijlocul Bucureştiului: Casa Poporului. Pentru a face loc impresionantei construcţii, dictatorul a sacrificat fără să stea prea mult pe gânduri un cartier întreg, mutilând astfel harta Bucureştiului de altădată.

cartier uranus foto danperry.livejournal.com

FOTO 

În jur de 40.000 de construcţii au fost puse la pământ din ordinal dictatorului Nicolae Ceauşescu. În cartierul Uranus, spun istoricii, existau case modeste cu grădini simple, dar aranjate cu bun gust. Printre locuinţe se aflau şi bisericuţe, un spital, magazine mici şi un ştrand care purta numele cartierului.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite