Cum a fost distrus Bucureştiul de furia lui Ceauşescu - numai pentru Casa Poporului dictatorul a cerut demolarea a 40.000 de clădiri din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu mai bine de 20 de ani, inginerul Eugen Iordănescu a salvat mai multe construcţii emblematice ale Bucureştiului printr-o metodă care avea să-i suprindă pe toţi românii: translatarea.

În urmă cu zeci de ani, Nicolae Ceauşescu îşi dorea un oraş nou, iar Casa Poporului a fost una dintre cele mai mari ambiţii ale dictatorului. Pentru ridicarea clădirii gigant din inima Bucureştiului, un întreg cartier a fost şters de pe harta Capitalei, pierzându-se o mulţime de clădiri importante din oraş.

Pentru ridicarea Casei Poporului, în jur de 40.000 de construcţii au fost puse la pământ din ordinal dictatorului Nicolae Ceauşescu.

cartier uranus foto danperry.livejournal.com

Imaginile din cartierul Uranus sunt greu de găsit FOTO danperry.livejournal.com

În cartierul Uranus, spunea istoricul Dan Falcan, existau case modeste cu grădini simple, dar aranjate cu bun gust. Printre locuinţe se aflau şi bisericuţe, un spital, magazine mici şi un ştrand care purta numele cartierului.

Prima clădire translatată din Capitală

Schitul Maicilor urma să fie demolat pentru a face loc Casei Poporului, iar inginerul Eugen Iordăchescu a propus să salveze clădirile ce urmau demolate prin translatare. Deşi la început nimeni nu părea să ia în seamnă spusele bărbatului, până într-o zi în care au aflat şi soţii Ceauşescu de propunerea inginerului. 

image

Schitul Maicilor se afla pe terenul pe care a fost ridicată Casa Poporului şi a fost salvată de la demolare în anul 1982

 „Până la urmă, ideea mea a ajuns la urechile lui Ceauşescu şi ale Elenei şi cu greu au acceptat“, mai povestea inginerul pentru „Adevărul“. Astfel, visul inginerului a devenit realitate, reuşind odată cu mutarea schitului să-i uimească pe toţi, inclusiv pe soţii Ceauşescu. 

Biserici şi blocuri

După mutarea Schitului Maicilor, inginerul a lucrat la translatarea altor biserici şi blocuri. Expertul a reuşit să mute un bloc situat în zona Ştefan cel Mare, un altul de pe Bulevardul Ferdinand şi unul din zona Aurel Vlaicu.

image

Blocul de locuinţe de pe Bulevardul Republicii a fost mutat în 1985


De asemenea, Iordăchescu a mutat şi bisericile Olari, Sfântul Ioan Nou, Ilie Rahova, Capra, Sfântul Ştefan şi Mihai Vodă. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite