Cum a luat naştere Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională, organism condus de Ion Iliescu în 1990

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională, organism provizoriu al puterii de stat cunoscut ca CPUN, a luat naştere în anul 1990 şi a fost condus de Ion Ilescu.  Noul organism a funcţionat doar câteva luni şi a luat naştere în urma unor discuţii pe care reprezentanţii partidelor înfiinţate după Revoluţie le-au purtat cu reprezentanţii Consiliului Frontului Salvării Naţionale (CFSN).

La sfârşitul lunii ianuarie 1990, mai multe partide politice nou înfiinţate în urma Revoluţiei din 1989 au organizat un protest faţă de acapararea puterii de către Frontul Salvării Naţionale, după cum se precizează pe wikipedia. Ca răspuns la manifestaţia de amploare organizată de noile partide, „susţinătorii Frontului Salvării Naţionale au devastat sediile partidelor politice de opoziţie“.

CPUN „trăieşte“ câteva luni

La începutul lunii februarie 1990, reprezentanţii partidelor politice nou înfiinţate şi cei ai Consiliului Frontului Salvării Naţionale au început o serie de discuţii. În urma acestora, s-a decis ca adoptarea legilor şi a decretelor să nu se mai facă de către Consiliul Frontului Salvării Naţionakle, ci de un nou organism: Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională.

De asemenea, s-a stabilita ca structura CPUN-ului să funcţioneze după o schemă simplă: 50% din locuri să fie ocupate de foşti membri ai CFSN, în timp ce alţi 50% să fie oameni din noile partide politice înfiinţate. Consiliul Provizoriu a luat naştere oficial pe 9 februarie 1990 şi s-a desfiinţat câteva luni mai târziu, pe 18 iunie.

Ion Iliescu, preşedintele Consiliului

În scurta viaţă pe care a avut-o Consiliul, acesta l-a avut ca preşedinte pe Ion Iliescu, iar vicepreşedinţii au fost Ion Caramitru, Cazimir Ionescu, Károly Király, Radu Câmpeanu şi Ion Mânzatu. În cele aproximativ cinci luni de activitate, în cadrul Consiliului au fost organizate mai multe şedinţe care au fost şi televizate.

„Principala realizare a CPUN este votarea legii electorale conform căreia s-au desfăşurat alegerile din 20 mai 1990. La dezbaterile privind legea electorală a fost respinsă cererea manifestanţilor din Piaţa Universităţii de a se interzice participarea la alegeri a foştilor activişti ai Partidului Comunist Român, conform punctului 8 din Proclamaţia de la Timişoara“, precizează aceeaşi sursă.

Pe aceeaşi temă:

Aurelian Ghiorghiu- primul şi singurul primar de judeţ. Timp de câteva luni a condus Consiliul Provizoriu de Uniunea Naţională de la Satu Mare, înfiinţat în 90

Spre aducere aminte. Erou al Constanţei: Barbu Dănescu, primul lider post-revoluţionar

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite