Cum mai ciupeşte proprietarul ceva la întreţinere?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vă propun să parcurgem câteva modalităţi prin care unii proprietari încearcă să “ciupească” asociaţia de proprietari dar, în final, trag în piept comunitatea din care fac parte.

Să nu vorbim doar de administratori şi preşedinţi că fură, că fac ce vor în cadrul asociaţiilor de proprietari ca şi cum astfel de cazuri ar reprezenta majoritatea şi să trecem în revistă şi îndeletnicirile unor proprietari din cadrul asociaţiilor de proprietari.

1. “Uită” să declare numărul de persoane prezente

Curios este faptul că se cam grăbesc să declare scoaterea de la întreţinere dar atunci când revin, subit, “uită” câteva luni să declare numărul real de persoane care locuiesc efectiv în apartament.

2. Se face “că plouă” atunci când are chiriaşi

După ce reuşeşte să-şi închirieze apartamentul, devine total dezinteresat de numărul celor care locuiesc efectiv în imobil şi în loc să încurajeze declararea la administraţie, se face “că plouă”.

Se face “că plouă” şi în ceea ce presupune obligaţia de a înregistra contractul, dar asta este o altă poveste şi şi-o asumă proprietarul.

3. “Uită” să declare corect citirea la apă

Cum se face, cum se întâmplă că savanţii lunii sunt uluiţi de cum 2 persoane pot consuma într-o lună 0,5 mc apă rece. Te uiţi pe lista de plată şi observi 2 persoane prezente şi consum de 0,5 sau 1 mc apă rece pe lună. Vasul de la wc ori cantitatea de apă ori numărul de folosiri pe zi plus spălatul pe mâini şi măcar a unui ibric plus pregătitul unui ceai, egal eroare.

4. Cum face el, mânca-l-ar tata, un baipas

Şi ca să nu înregistreze contorul de apă cum face el, proprietarul, o legătură cu maşina de spălat înainte de contor. Face el o lipitură să mai aibă un mic avantaj că doar am trăit în comunism şi ştim să facem de toate.

5. Cum închide el repartitorul şi dă drumul la aragaz

Aici ne dăm seama cum ne plătim sărăcia cu aceste aparate. Nu spun că-i bine sau e rău, că sunt sau nu necesare, dar nasc o grămadă de discuţii şi probleme. Cum înţelege proprietarul trecerea de la gigacalorie consumată la plătit unităţi. La cum arată preţul gigacaloriei învăţăm formulele pe de rost.

6. Cum face el o nefăcută cu repartitorul sau contorul de apă

Românul are, tată, idei căt nici nu-ţi imaginezi. Păcat că nu poate patenta minunile găsite, pentru a mai ciupi el acolo un pic la întreţinere.

7. Face punct de lucru sau sediu cu activitate/afişează reclame

Pentru a evita încheierea acelei convenţii amărâte cu asociaţia, uită brusc că traficul către spaţiul său presupune folosirea părţilor comune: foloseşte liftul, este folosită de zeci de ori uşa de la intrare şi amortizorul, murdăreşte holul etc. Pune reclame pe faţadă dar nu zice că acolo este parte comună şi poate ar fi onest să încheie acea convenţie pentru ca toata lumea să fie în legalitate.

8. Trage el un fir de pe casa scării

Mai auzi la unii că becul din holul apartamentului este alimentat de pe partea comună. A tras omul de pe casa scării un fir la el în casă să-i lumineze propriul apartament. Na, ce să facă şi el, dacă s-a scumpit curentul.

9. În boxă, are el o ţeavă şi un robinet

Are proprietarul o boxă şi s-a descurcat să tragă el o ţeavă de apă necontorizată ca să spele butoiul “dă” varză sau să fie acolo pentru zile negre apă.

10. Zice că are acte pentru debranşare

Profită de lipsa de diligenţă a preşedintelui, având montată centrală, dar nu face dovada procesului verbal de debranşare. Are centrală dar merge treaba din robinet şi trece pe centralizat, fără costuri.

Poate proprietarul să fure sau să fenteze asociaţia? Uite că poate şi nu doar că poate, realitatea ne arată că toate cele 10 puncte de mai sus sunt întâlnite şi fac parte din viaţa de zi cu zi. Să spunem şi că aceste 10 puncte dau dureri de cap celor din organele de conducere şi administratorilor.

Să mai spunem şi faptul că astfel de atitudini nu duc la furtul asociaţiei de proprietari ci a vecinilor. Ei vor achita mai mult. Vor achita mai mult exact cu acea diferenţă “ciupită” prin cele 10 posibilităţi. Iar vecinii de cele mai multe ori înghit astfel de derapaje şi nu iau niciun fel de atitudine.

Plus una bonus din noile cartiere rezidenţiale:

 11. Cum îşi încarcă el maşina electrică de pe partea comună

 Are el un bolid de sute de mii dar trage el un fir şi o priză de pe spaţiul comun, fără contorizare, în spatele locului de parcare (care face cât o garsonieră) şi seara pune şi el bateria la încărcat.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite