Cum ne protejăm contorul de apă pe timpul iernii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operatorii vor fi obligaţi să contorizeze toate suprafeţele comune unde poate ajunge căldura. Foto: Adevărul

Iarna, din cauza temperaturilor foarte scăzute, trebuie să vă asiguraţi că nu vor îngheţa şi componentele instalaţiei interioare de alimentare cu apă.

„În cazul în care căminul de branşament se află pe proprietatea privată, conform legislaţiei în vigoare, este responsabilitatea dumneavoastră să asiguraţi protecţia şi integritatea căminului, a contorului de apă şi a vanelor. De aceea, costurile de înlocuire a unui contor distrus de îngheţ vor fi suportate de către dumneavoastră. Vă recomandăm verificarea periodică a stării căminului de contor şi a contorului pentru a preîntâmpina eventuale pagube materiale“, spun reprezentanţii Apa Nova Bucureşti.

Protejarea corespunzătoare a contorului de branşament, dacă se află într-un cămin de contor neizolat, se poate realiza utilizând plăci din poliuretan sau polistiren extrudat. Astfel, specialiştii susţin că nu sunt indicate materialele care absorb umezeala (paie, textile, hârtie, vată de sticlă). De asemenea, trebuie să vă asiguraţi că rama şi capacul de protecţie sunt bine fixate, iar capacul este închis.

În zilele geroase, fără zăpadă, protejaţi suplimentar rama şi capacul cu o folie de plastic peste care puteţi turna pământ pentru a micşora inerţia termică a componentelor care se află în căminul de contor. Asiguraţi-vă că pământul poate fi uşor de îndepărtat pentru a permite accesul la contor.

Totodată, pentru a evita îngheţarea contorului şi a conductelor interioare nu închideţi complet căldura atunci când este frig şi protejaţi atât contorul cât şi conductele de expunerea la curenţi de aer reci.

În cazul în care contorul a îngheţat, dezgheţarea acestuia se face prin încălzirea spaţiului în care este montat.

În cazul în care lipsiţi mai mult timp de acasă, nu uitaţi să goliţi conductele interioare de apă. Apa se evacuează corect astfel: închideţi robinetul de linie aflat după contorul de branşament (este vorba de robinetul situat între contor şi conducta din interiorul imobilului), deschideţi în acelaşi timp consumatorii de apă (robinetele) de pe instalaţia interioară pentru ca apa aflată pe conducte să se scurgă, deschideţi robinetul de golire aflat după robinetul de linie (adică între robinetul de linie şi instalaţia interioară de apă) până când nu mai curge apă, apoi închideţi-l la loc.

Odată terminată golirea apei de pe conductele interioare, închideţi toate robinetele instalaţiei interioare, pentru a evita o inundaţie accidentală atunci când veţi reveni acasă şi veţi deschide robinetul de linie.

Pe aceeaşi temă:

Primăria lui Negoiţă le cere directorilor unităţilor de învăţământ din Sectorul 3 să facă economie la apă, căldură şi electricitate

Gigacaloria aruncă în aer bugetul Capitalei. Cât costă căldura în marile oraşe

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite