Cum toacă Oprescu 10 milioane de euro pe chirie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce, din 2010, clădirea veche a Primăriei Generale se tot consolidează, Sorin Oprescu a plătit 8 milioane de euro pe chiria actualului sediu, iar contractul va fi prelungit cel puţin un an.

Contractul dintre Primăria Generală a Capitalei şi firma Iliotomi Grup, care deţine clădirea de birouri de pe Spaliul Independenţei, unde funcţionează municipalitatea, va fi prelungit cel puţin încă un an. „Contractul, în valoare de 2,7 milioane de euro anual,  expiră la data de 11 decembrie 2012 şi va fi prelungit la acelaşi preţ, numai prin Hotărâre de Consiliu", au explicat oficialii instituţiei. Sorin Oprescu i-a plătit până acum grecului Antonios Tsesmetzis, proprietarul firmei Iliotomi Grup, peste opt milioane de euro şi, pentru că lucrările la sediul vechi vor continua şi la suprafaţă, cel puţin încă un an, municipalitatea ar putea cheltui în total 10 milioane de euro pe chirie. Numai lucrările de consolidare ale subsolului, efectuate la fostul sediu de vizavi de parcul Cişmigiu, vor fi gata în iulie 2013.

Grecii au primit un cadou nesperat

„După punerea în siguranţă a clădirii se vor executa lucrări de reabilitare şi modernizare ale imobilului", au declarat oficialii primăriei. Cu renovarea şi modernizarea, s-ar putea ajunge până în 2014. Cu banii de pe chirie, pe un teren deţinut de primărie, Oprescu ar fi putut
să-şi construiască un sediu propriu, la fel de mare, într-o zonă similară. În plus, analiştii imobiliari spun că preţul plătit de primar, de circa 18 euro pe metru pătrat, este umflat, în zonă tarifele fiind de aproximativ 14 euro pe metru pătrat.

Potrivit contractului de închiriere, valabil trei ani, cu posibilitate de prelungire, Primăria Capitalei plăteşte o chirie de aproape 250.000 de euro pe lună. Tot la capitolul obligaţii, municipalitatea achită impozitele şi tarifele impuse asupra clădirii, pe care, în mod normal, trebuie să le plătească proprietarul. De asemenea, contractul are o „clauză de indexare" prin care Oprescu îi permite lui Tsesmetzis să mărească preţul chiriei în funcţie de valoarea Indicelui Preţurilor de Consum. Prima indexare a fost făcută chiar la 1 ianuarie 2010.

Atenţie însă, „indiferent de oscilaţiile Indicelui, chiria nu poate fi redusă sub valoarea prevăzută iniţial", cea de 17, 48 euro pe metru pătrat. O altă precizare în contract arată că municipalitatea „nu are dreptul de a schimba furnizorul de telefonie fixă şi internet, Romtelecom SA", companie deţinută şi de OTE, firma naţională grecească de telefonie.

„Primăria Capitalei putea să renegocieze contractul, odată cu prelungirea lui, şi să plătească mai puţin pentru chirie. Dacă acum plăteşte în jur de 18 euro pe metru pătrat, ar fi putut ajunge la 14-15 euro pe metru pătrat. În plus, dacă oficialii se gândeau de la început că municipalitatea va funcţiona cinci sau şase ani în clădirea de pe Splaiul Independenţei, puteau să o cumpere sau, eventual, să achiziţioneze una similară cu banii plătiţi pe chirie", a explicat Radu Zilişteanu, analist imobiliar.

Cumpăr, dar nu cumpăr

Mutarea funcţionarilor PMB în sediul de pe malul Dâmboviţei s-a decis în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, între 2008 şi 2009. Singurul argument cu care Sorin Oprescu i-a convins pe cei 55 de consilieri generali să voteze acest contract, fără licitaţie publică, a fost următorul: „Vom încheia un contract de leasing financiar pe 15 ani cu societatea care deţine imobilul din Splaiul Independenţei, pentru ca aceasta să rămână în proprietatea municipalităţii".

Această promisiune a fost înregistrată şi în contractul de închiriere la penultimul punct: „Pe parcursul derulării prezentului contract, chiriaşul îşi poate exprima opţiunea de cumpărare (cu plata integral, în rate sau în leasing) a clădirii". Primarul Capitalei nu a intenţionat însă nicio clipă să aducă imobilul în patrimoniul municipalităţii, refuzând achiziţionarea acestuia în aprilie 2010, la o lună de la instalarea funcţionarilor publici, când clădirea a fost scoasă la vânzare.

Primarul general a explicat, în cadrul şedinţei CGMB din 28 septembrie 2012, că, deşi şi-ar fi dorit să cumpere sediul închiriat pentru funcţionarea Primăriei Capitalei, orice formă de cumpărare respectiv contractul de leasing financiar, ar fi dus la creşterea indicelui de încărcare a datoriei municipalităţii peste limita legală şi, din această cauză, sediul nu a putut fi achiziţionat. „Da, doresc leasing financiar pentru 30 de ani, ca să cumpăr sediul în care funcţionăm acum. De ce nu l-am cumpărat? Pentru că leasingul financiar este considerat credit şi aş fi depăşit indicele de încărcare admis de lege", a spus Oprescu la ultima şedinţă CGMB.

Decizia de a se muta sediul Primăriei Capitalei în clădirea de pe Bulevardul Regina Elisabeta, veche de mai bine de 100 de ani, a fost luată din motive de siguranţă: construcţia este încadrată în clasa I de risc seismic. Cu toate acestea, Prefectura a putut funcţiona în aceeaşi clădire în tot acest timp, instituţia fiind mutată abia în septembrie 2012 pe strada General Berthelot.

8 milioane de euro a plătit Primăria, din 2009 până în prezent, pentru chiria actualului sediu al instituţiei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite