Cum poate scădea întreţinerea la bloc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principala prioritate, de ani de zile, a celor care conduc asociaţiile de proprietari rămâne menţinerea costurilor la un minim posibil.

Proprietarii nu sunt dispuşi la investiţii, reparaţii, colectare de fonduri, susţinând că traiul de zi cu zi le înghite mai toate resursele, fiindu-le greu să suporte o cotă de întreţinere ridicată. 

Implicarea în activitatea asociaţiei şi menţinerea costurilor la un nivel cât mai redus sunt apreciate şi susţinute de proprietari, acesta fiind şi motivul pentru care unii preşedinţi sunt realeşi an de an, fără a exista o viziune pe termen mediu.

Scapă, din păcate, multora din cei ce se implică, elemente care, tratate cu o mai mare atenţie, nu numai că pot duce la diminuarea în timp a cotelor lunare, însă au rolul de a stabiliza costul pe termen mediu.

În primul rând, facem trimitere la fondul de reparaţii – existenţa acestuia, prin colectarea în lunile fără furnizare de energie termică, face ca orice fel de reparaţie şi/sau intervenţie să fie suportată din acest fond şi prin urmare, respectivul cost nu mai apare pe lista de plată. În situaţia în care se merge pe ideea că nu se strică nimic în bloc şi astfel nu se colectează fond de reparaţii, atunci când necazul se produce, efortul proprietarilor este mai mare, iar dacă nenorocirea se produce într-o lună de iarnă, întreţinerea va reprezenta o problemă.

Externalizarea activităţii de curăţenie – deşi există nemulţumiri cu privire la operatorul ecologic care prestează în bloc, deşi se trece peste obligaţia de încheiere pentru acesta a unui contract individual de muncă, ce presupune costuri şi deşi, pe lângă costul cu forţa de muncă, mai apar şi costurile cu materialele de curăţenie, nu se ia nicio măsură sub acest aspect. Există suficient de multe asociaţii care pe lângă remuneraţie decontează şi transportul operatorului ecologic. Prin urmare, asociaţia are costul cu salarizarea, costul cu transportul şi costul cu materialele de curăţenie peste care se adaugă şi costul cu persoana care prestează serviciul în perioada în care angajatul are dreptul la concediu de odihnă anual.

Prevenţia – verificarea sistemului de alimentare şi distribuţie din bloc – este limpede că datorită vechimii instalaţiilor acestea cedează, ceea ce determină un cost pentru remediere, cost suportat de către proprietari. Dacă în lunile de vară s-ar realiza o inventariere a instalaţiilor, vanelor şi robineţilor nu s-ar mai ajunge ca în iarnă să crape ţeava sau să rămână blocat un robinet, fapt care determină un cost mai mare datorită intervenţiei rapide pe de o parte iar pe de altă parte, întreaga instalaţie trebuie golită, ceea ce reprezinta un alt cost. Confortul proprietarilor nici nu mai intră la socoteală, în condiţiile în care dacă un robinet de la subsol ce deserveşte o coloană nu funcţionează, proprietarul trebuie să închidă alimentarea generală pe bloc.

Închirierea spaţiilor comune – în majoritatea uscătoriilor zac fel şi fel de bunuri în loc să fie igienizate aceste spaţii pentru care să se organizeze o selecţie de oferte şi cu siguranţă un proprietar gospodar îşi doreşte un astfel de spaţiu pentru depozitare. Printr-o convenţie încheiată, se stabileşte nivelul chiriei lunare, asociaţia beneficiind astfel de sume de bani ce se constituie în fond special, fond ce poate fi folosit pentru îmbunătăţirea confortului locatarilor.

Stabilirea unei remuneraţii lunare pentru boxele de la subsol (altele decât cele proprietate privată) – în blocuri este bătaie pe aceste spaţii, fiecare trecând după propria regulă la amenajarea unui mic spaţiu la subsol. Mizerie, bunuri abandonate etc. este rezultatul existenţei boxelor, ceea ce determină costuri pentru igienizare, costuri suportate de toţi proprietarii la care se adaugă şi costul cu energia electrică de care beneficiază numai cei cu boxe, dar este suportată de toţi proprietarii. În condiţiile în care nu toţi au astfel de boxe, se poate institui o taxă lunară astfel încât cel care foloseşte să contribuie la fondurile asociaţiei cu o sumă, fie ea şi modică.

Diminuarea diferenţelor la consumul de apă – ne referim la consumul de apă rece, deoarece apa caldă este „neinteresantă” pentru unii proprietari „pentru că oricum se răceşte”. Cei mai mulţi dintre dumneavoastră nu aveţi cunoştinţă de faptul că lună de lună există diferenţă între suma citirilor proprietarilor şi citirea furnizorului. Ce trebuie să ştiţi este cum se recuperează în lista de plată aceste diferenţe sau popular „pierderi”. Până la urmă, este un cost ce poate fi diminuat prin verificarea apometrelor, curăţarea acestora, verificarea instalaţiilor din fiecare apartament, citirea lunară de către o persoană desemnată, citirea la o dată cât mai apropiată de citirea furnizorului.      

Încheierea de convenţii cu societăţile care desfăşoară activite în cadrul apartamentelor – există nenumărate situaţii în care cabinete medicale, stomatologice, notariate, ateliere meşteşugăreşti etc. desfăşoară activitate, iar asociaţia de proprietari nu are niciun fel de reacţie. Legea prevede dreptul asociaţiei de a încheia convenţie cu aceste societăţi, menţionându-se numărul de persoane ce urmează a fi introduse în lista lunară de plată şi posibilitatea introducerii unui cost lunar. Sumele astfel obţinute ajută mult asociaţia în ceea ce reprezintă confortul, aceasta fiind destinaţia sumelor astfel atrase.

Luarea deciziilor la nivelul comitetului şi nu din partea unei singure persoane, preşedinte sau administrator – administratorul peste norma legală de multe ori angajează asociaţia în lucrări şi investiţii, punând proprietarii în faţa faptului împlinit. Mai multă transparenţă decizională duce la eliminarea firmelor „de casă” ce prestează constant şi îşi fac de lucru prin bloc. Pe banii cui? Preşedintele nu este nici el „şeful” blocului, existenţa comitetului şi drepturile conferite de lege acestuia (comitetului) trebuie să determine ca luarea deciziilor să fie făcută în cadrul comitetului prin votul celor aleşi de către adunarea generală, nu în interes personal, ci ÎN INTERESUL TUTUROR PROPRIETARILOR.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite