Cursurile de programare, printre cele mai apreciate specializări urmate de tineri în pandemie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine Shutterstock
Imagine Shutterstock

Cursurile de calificare în IT au înregistrat cea mai mare rata de promovabilitate din cele peste 90 de specializări oferite gratuit de Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti (CTMB) în cadrul programului Bucureşti, Oraşul Tinerilor Activi pe Piaţa Muncii

Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti (CTMB) şi Digital Nation anunţă rezultatele obţinute de absolvenţii care au beneficiat de formare gratuită în cadrul programului ‘Bucureşti, Oraşul Tinerilor Activi pe Piaţa Muncii’, destinat bucureştenilor cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani, fără un loc de muncă.

Programarea s-a numărat printre principalele domenii de formare alese de tineri, din cele peste 90 de specializări puse la dispoziţie de către organizatori prin 2000 de burse gratuite. Cele mai căutate cursuri au fost cele de IT (25%), urmate de Marketing şi creare de conţinut în social media (10%), Beauty & Make-up (10%) şi Contabilitate (5%). Cursurile de programare au înregistrat de altfel şi cea mai mare rată de promovabilitate a bursierilor înregistraţi în program, de 87% din numărul total al cursanţilor înscrişi iniţial, ceea ce dovedeşte interesul crescut al cursanţilor pentru domeniul IT, mai ales în cadrul unui program de formare oferit gratuit.



Cele mai căutate specializări în IT de către tinerii bucureşteni au fost cursurile de programare în FullStack Javascript şi în Java, precum şi cursul de Dezvoltare Web pentru începători reunite sub umbrela Generaţia Tech, unde cursanţii învăţa rapid bazele teoretice şi cum să le aplice concret în micro-proiecte, sub îndrumarea  unor practicieni cu experienţă. Ulterior, ca absolvenţi ai acestor cursuri, ei beneficiază şi de ateliere gratuite de angajabilitate cu sprijin concret pentru angajarea în IT la companii locale, ca beneficiu suplimentar oferit de Digital Nation, furnizorul cursurilor.

ctmb IT
Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Apetitul pentru reconversia profesională în IT este mare, observăm o motivaţie mai mare în ultimul an, iar rata de promovabilitate a crescut la 87% pentru bucureştenii care îşi căutau un job. Cursurile de programare au avut un program intensiv, cursanţii au trebuit să lucreze mult şi pe cont propriu la proiecte, ceea ce face ca cifrele obţinute să fie "spectaculoase". Ne aşteptam la un engagement mai mic în rândul participanţilor veniţi prin programul CTMB, dar cursanţii au luat în serios totul, chiar dacă programul a fost gratuit declară Andi Cucu, coordonatorul cursurilor Generaţia Tech, furnizate de Digital Nation.

Înscrierea la cursurile oferite de CTMB s-a desfăşurat exclusiv online, iar dintre cei 2.000 de beneficiari eligibili, 71.5% au ales să participe la cursuri desfăşurate exclusiv în mediul online, în timp ce doar 11.2% au optat pentru cursuri cu desfăşurare într-o sală fizică de clasă.

Cursurile de programare au atras în principal aplicanţi fără experienţă anterioară în IT, precum foşti elevi, foşti studenţi, casieri, funcţionari, oameni de vânzări, kinetoterapeuţi, jurnalişti, barmani, fotografi sau ofiţeri bancari, în ciuda ofertei variate de cursuri gratuite puse la dispoziţie de CTMB, din peste 90 de domenii de specializare, atât cu acreditare ANC cât şi recunoscute la nivel naţional.

Acest curs m-a ajutat să pun bazele unui portofoliu de lucrări care îmi va fi foarte util pentru o eventuală angajare în IT, aşa că apreciez foarte mult iniţiativa primăriei de a oferi aceste oportunităţi gratuite tinerilor aflaţi în căutarea unor noi provocări, mai ales în pandemie, când mulţi dintre noi au fost nevoiţi să se reinventeze profesional spune Alexandra Arici - 35 de ani - editor de conţinut şi jurnalist, din Bucureşti, bursier CTMB în 2021.
crmb it

Iniţiativa Centrului pentru Tineret al Municipiului Bucureşti s-a numărat printre cele mai ample programe de sprijin dedicate tinerilor din România, iar implementarea programului a coincis cu perioada de restricţii generate de pandemie, lucru ce s-a dovedit benefic prin prisma numărului total de aplicanţi la cele 2.000  de burse, acestea fiind alocate într-un timp foarte scurt, de doar 3 luni de la înştiinţarea publicului larg despre proiect, dar în special prin modul în care acest sprijin de la primărie a fost apreciat de tinerii din Bucureşti şi de alte centre de tineret din ţară.

Programul "Bucureşti - oraşul tinerilor activi pe piaţa muncii" reprezintă soluţia propusă de noi pentru a creşte rata de ocupare a forţei de muncă în rândul tinerilor bucureşteni şi minimizarea ratei şomajului. În cadrul programului am oferit cursuri gratuite de formare pentru 2.000 de beneficiari, dintre care aproximativ 40% au fost în domeniul IT&C şi digital. Încă de la începutul programului am observat o cerere din ce în ce mai mare pentru cursurile de formare în domeniul IT&C şi am încercat constant să mărim oferta de cursuri disponibile şi de furnizori pentru ele. (..) Acum, după ce beneficiarii au finalizat cursurile, consider că succesul programului nostru stă în faptul că pentru mulţi beneficiari aceste cursuri gratuite au însemnat mai mult decât o simplă diplomă, ba chiar reprezintă pentru mulţi un start real pentru o pivotare de carieră în IT. În plus, faptul că alte primării din ţară implementează proiecte similare pentru tineri este mulţumirea de care avem nevoie ca echipa CTMB să continue să implementeze proiecte îndrăzneţe pentru tineri, a declarat Georgiana Trifu, Director General CTMB.



Succesul programului ‘Bucureşti, Oraşul Tinerilor Activi pe Piaţa Muncii’’ derulat de CTMB, precum şi interesul tinerilor pentru cursuri intensive de specializare în competenţe digitale şi programare, a inspirat Digital Nation să iniţieze programul de Burse Generaţia Tech, de digitalizare locală a forţei de muncă, cu sprijin de la primării şi consilii judeţele din ţară. În prezent, programul se derulează în Braşov, unde Primăria Municipiului Braşov şi Agenţia Metropolitană Braşov subvenţionează 100 de burse în IT pentru localnici, indiferent de vârstă. Alte consilii judeţene sunt aşteptate să se alăture programului în perioada imediat următoare.
Mai multe detalii puteţi găsi la adresa www.generatiatech.ro

-----
DIGITAL NATION
Digital Nation
lucrează de peste 7 ani la digitalizarea forţei de muncă din România. Eforturile organizaţiei se îndreaptă către toate categoriile de public dornice de specializare sau reconversie în zona digitală, prin programele Generatia Tech, IMM in Online şi Profesor in Online. Mai multe detalii pe digitalnation.ro şi GeneratiaTech.ro

Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti (CTMB)

Înfiinţat în noiembrie 2016, Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti (C.T.M.B.) îşi propune să contribuie activ la creşterea nivelului de participare a tinerilor în luarea deciziilor la nivel local, relaţia cu societatea civilă şi partenerii sociali. La baza fiecărui proiect sau program CTMB stau interesele şi nevoile tinerilor şi premisa că dezvoltarea unei comunităţi pleacă de la tineri, pentru ca aceştia să beneficieze de cele mai bune şanse atât în implicarea socială, cât şi în găsirea unui loc de muncă, dar şi în startul unei familii. Pentru mai multe detalii puteţi consulta website-ul oficial CTMB: https://ctmb.eu şi prezenţa sa în social-media, pe Facebook şi Instagram.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite