FOTO „Curtea din faţa blocului“: alei cu pitici, sârme pentru rufe, corturi şi sufragerii, toate în curtea de la bloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte dintre locatarii de la parter şi-au amenjat grădini în faţa blocului  FOTO Cristina Răduţă
O parte dintre locatarii de la parter şi-au amenjat grădini în faţa blocului  FOTO Cristina Răduţă

Tot mai mulţi bucureşteni încearcă să evadeze din stresul cotidian, relaxându-se în grădina din faţa blocului, acolo unde şi-au amenajat foişoare, alei pe care le-au decorat cu pitici de grădină, ori şi-au scos fotolii şi canapele în curtea din faţa blocului.

În sectorul 3 al Capitalei, un număr mare de locuitori ai blocurilor şi-au amenajat adevărate grădini, în interiorul curţii blocurilor, în care şi-au aşezat băncuţe de lemn, pitici, ori au decorat pomii din jurul blocurilor cu mici căsuţe pentru păsări.

Printre ramurile verzi ale pomilor, care împrejmuiesc blocurile, cei care locuiesc la parter şi-au extins domiciliul şi au încercat să îşi amenajeze locuri de odihnă şi de relaxare.

Grădina piticilor din sectorul 3

În aproprierea staţiei de metrou Nicolae Grigorescu, la parterul unui bloc, se găseşte o micuţă alee care conduce de la apartamentul unui locatar spre ieşire din grădina blocului. De-a lungul fâşiei de beton, transformată în aleea din curtea blocului, sunt aşezaţi cu grijă pitici de grădină, care mai de care mai harnici.

În timp ce un gnom parcă udă floarea dintr-un ghivechi, un altul stă mirat şi priveşte către trecătorii care îşi croiesc drum prin faţa blocului din sectorul 3. Trecători care, de cele mai multe ori, se opresc să admire micuţa grădină, după cum povesteşte proprietarul acesteia: „Dacă stau chiar lângă parc, întotdeauna se opresc copii, bătrâni şi se uită la grădina mea“

Domnul Popa a decis să îşi amenajeze o grădină în faţa blocului în urmă cu mulţi ani, dintr-o pasiunea pe care o are pentru grădini şi pentru decoraţiuni, dar şi pentru că a văzut un mod bun de a-şi petrece timpul liber. Aşa a ajuns să aibă în grădină gnomi, flori şi case pentru păsări. Printre chiriaşii grădinii se numără şi statuia unui iepure gri, care stă chiar lângă drapelul României.

În minigrădina din curtea blocului sunt aşezate mai multe ghivece cu flori, de o parte şi de alta a fâşiei de beton care reprezintă puntea dintre apartamentul de la parter şi ieşirea din grădină. Micuţa „curte din grădina blocului“ este accesorizată cu ajutorul căsuţelor de lemn în care se pot odihni vrăbiuţele. Pe lângă locuinţele provizorii ale zburătoarelor, aşezate la capătul unui băţ lung înfipt în pământ, şi arborii bătrâni din grădina imobilului sunt decoraţi cu astfel de cuiburi pentru micuţele vieţuitoare.

Bărbatul povesteşte că şi-a decorat grădina în timp şi ori de câte ori făcea rost de mai mulţi bani îi investea în decoraţiuni, băncuţe şi flori. Când vine vorba despre ceilalţi locatari ai blocului, domnul Popa povesteşte că părerile vizavi de grădină sunt împărţite: „Aşa a fost lumea mereu, unii sunt de acord cu grădina, alţii nu. Vecinii aruncă de la balcon fel de fel de gunoaie şi sunt nevoit să fac curat în fiecare zi“ , adaugă proprietarul grădinii cu pitici.

Însă, spune că în ciuda răutăţilor venite din partea unor vecini, atunci când face curăţenie în grădina, tunde gardul viu şi mătură chiar şi în parte de grădină care nu este decorată.

La câţiva paşi de „grădina piticilor” , un alt locatar a preluat modelul vecinului său, într-o formă mult mai uşoară. În grădina pe care acesta şi-a amenajat-o nu sunt nici gnomi, nici căsuţe pentru păsări, ci doar flori şi verdeaţă aranjate după bunul plac. Şi acesta şi-a făcut o ieşire din balconul său, de la parter, direct în grădină.

Cortul transformat în foişor

Vizavi de grădina ruptă din cărţile de poveşti, un cort a fost transformat în foişor, ascunzându-se în spatele ramurile dese ale pomilor din grădina unui bloc. În interiorul grădinii, ascunsă de ochii trecătorilor, a fost construită o alee care porneşte din faţa unui apartament şi se opreşte în interiorul „foişorului” . Acolo se află o masă de lemn, lângă care se odihnesc câteva scaune de plastic.

Pe micuţa alee din curtea blocului se odihneşte un furtun, care îi ajută pe proprietari să îşi păstreze curtea verde. Pentru ca imaginea să fie completă, proprietarul micuţului loc şi-a decorat grădina cu o morişcă roz, în formă de floare şi a accesorizat-o cu ajutorul ghivecelor de flori. Şi acesta şi-a construit o portiţă care să îl ajute să iasă din grădină direct în stradă, dar şi o usă care face legătura între apartament şi curtea blocului.

„Sufrageria“ din grădină 

În apropierea hipermarketului Auchan Titan, în grădina unui bloc, a fost amenajată o sufragerie în miniatură. E drept că nu există un televizor sau o bibliotecă, dar există mai multe piese de mobilier care suplinesc absenţa decorului specific unei sufragerii.

Sub pomii prezenţi în grădină,  locuitorii blocului şi-au aşezat un fotoliu, învelit într-o folie de plastic care să-l protejeze pe timp de ploaie, alături de care au mai pus o băncuţă de lemn şi o masă. Pe masă se odihneşte o mătură care îi ajută să facă curăţenie în „sufragerie“, ori de câte ori este necesar.

O altă tendinţă în materie de grădini este „sârma cu rufe“ , nelipsită din curţile amenajate de cei care locuiesc la parterul blocurilor. Oamenii şi-au extins proprietatea şi pe lângă decorul neobişnuit din grădină şi-au construit uscătoare de rufe. Sârme, mai exact, pe care întind hainele proaspăt spălate, în speranţa că se vor usca sub razele calde ale soarelui.

Dacă unii au ales să îşi înfrumuseţeze grădinile cu ajutorul gnomilor şi a moriştilor, alţii preferă „decorul viu” , animale care să anime atmosferă, ori să păzească „curţile din grădina blocului“. Şi cum animalele au nevoie şi de case, în curtea unui bloc, pe lângă celebrele băncuţe şi sârme cu rufe, din decor face parte şi coteţul unui căţel.

Pentru a fi în tendinţele actuale, lemnul din care este alcătuită căşuţa patrupedului este vopsit în aceleaşi culori pe care le au şi cele două bănci din grădina blocului: roşu şi albastru.


 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite