Bucureşti

articolul anterior articolul urmator

Dar nouă cine ne adună gunoiul care, ups, ne scapă mişeleşte din mână?

34
20 Sep 2018 08:32:37
Lavinia Bălulescu
FOTO Lavinia Bălulescu
FOTO Lavinia Bălulescu

De câteva săptămâni în staţia de tramvai Şoseaua Fabrica de Glucoză din Bucureşti creşte, strat cu strat, o mică groapă de gunoi. Nu, nu greşesc, chiar creşte, pentru că oamenii s-au obişnuit cu ea, ceva le-a sugerat că dacă sunt nişte resturi aruncate acolo înseamnă că totuşi s-ar putea să fie un loc de aruncat gunoaie. Plus că unde-i un morman de pahare de carton ce rău mai poate face încă un pahar? Cine o să ştie?

Nu-i foarte clar de unde a-nceput totul, cert e că într-o zi, acum câteva săptămâni, când m-am întors din concediu, am găsit gunoiul acolo. Era ca şi cum cineva furase un tomberon, îl adusese la marginea oraşului ca să-l răvăşească, să-l verifice, luase ce-i trebuise şi abandonase restul deşeurilor. Ca să ne facem o idee, staţia Şoseaua Fabrica de Glucoză, aflată în zona Pipera, în Sectorul 2 al capitalei, e loc care cu greu a semănat vreodată a staţie. Buruienile cresc pe unde apucă (ambrozie şi toţi fraţii ei mai puţin celebri), nu există un refugiu care să te păzească în vreun fel de viscolul iernii, asfaltul e distrus, nu există un bec care să te încurajeze seara, deci are tot ce-i trebuie. E un loc drăguţ, unde nu ai vrea să te afli. Pentru nici un motiv. Din lume.

Anul acesta, primăria a montat în staţie o bancă metalică. S-a trecut practic într-un nou secol de tehnologie. Banca nu e prevăzută cu lateralele unui refugiu normal, are un acoperiş îngust (foarte îngust, care nu te poate feri nici de ploaie, nici de vânt, nici de soare, nici de ninsoare) şi a fost montată, desigur, doar pe un sens de mers. Cam astea au fost îmbunătăţirile aduse în ultimul secol şi probabil ar trebui să ne mulţumim cu ele.

Totuşi săptămânile astea mi-a venit o idee nebunească. Ce-ar fi dacă primăria ar monta în această staţie un coş de gunoi? Ştiu, sună absurd, sună aproape imposibil de realizat şi nerecunoscător, ca să nu mai vorbim cât de ciudat sună continuarea: după ce e adus coşul de gunoi în staţie, ce-ar fi dacă cineva ar şi trece din când în când, măcar lunar, dacă nu săptămânal, ca să îl golească? Fără supărare, dar nu cred că altcineva în afară de vânt şi de ploaie a curăţat vreodată (în sensul că vreodată pe lumea asta) această zonă totuşi frecventată de umanoizi.

Tot săptămânile astea am stat şi m-am gândit – trec prin staţia asta de vreo cinci ani. A fost vreodată un coş de gunoi acolo? Ce s-a ales de el? Un suport metalic al unui fost coş ştiu sigur că a fost, după care a dispărut, logic, de metal fiind, dar nu ştiu prin ce deceniu o fi fost îndepărtat de acolo şi coşul în sine.

Revenind la gunoaiele abandonate fix lângă staţie, mi-am făcut tot felul de socoteli de când am început să le admir. În primul rând, dacă tot sunt aşa deşteaptă, de ce naibii nu pun eu mâna să strâng gunoiul şi să-l iau acasă, de exemplu? Păi dacă fac asta înseamnă că poate primăria unei capitale europene nu va afla niciodată că într-un colţ de oraş gunoaiele se adună mormane pentru că nu există tomberon, pentru că nu există oameni care să cureţe zona şi pentru că, desigur, alţi umanoizi au decis că e bine să pună bazele unei noi gropi de gunoi.

Aşa că deocamdată nu am de gând să intervin în destinul bietului gunoi, ci doar să mă holbez la el şi la oamenii care trec pe lângă şi care uneori, în drumul lor, mai aruncă şi ei o sticluţă goală de suculeţ, că unde e un maldăr de gunoaie ce mai contează încă o sticlă. Mă rog, asta în speranţa că nu facem cu toţii hepatită, dar având în vedere că suntem trecuţi prin tramvaiul 36 e greu de crezut că am putea păţi ceva, pentru că în atâţia ani organismul dezvoltă rezistenţă la mizerie.
 

Citiţi AICI toate editorialele semnate de Lavinia Bălulescu

Pe Lavinia Bălulescu o găsiţi şi pe Ferma de gânduri.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

34 Comentarii

sestisottritati
20.09.2018, 08:49:49

Banca arata bine, e lustruita. In afara de doua pete maronii

0 (2 voturi)
Sorin Constantin
20.09.2018, 09:45:17

Hait, doamna Bălulescu ne arată iar cum suntem noi bucureștenii în viața de zi de zi...Oare nu suntem chiar așa. Îmi amintesc că am călătorit de cîteva ori doar de cîteva ori în ultimii ani, cu tranvaie, troleibuze, autobuze prin București, stațiile ca stațiile, dar jegul din interiorul mișloacelor de transport în comun...Oare feluriții primari din București, sau șefi ai RATB călătoresc cîte o dată cu aceste mijloace de transport în comun, coboară prin stații...Și fel de fel de astfel de chestii, nu doar utilizat fotoliul biroului cu temperatură atent reglată și exersat semnătură prețioasă pe hîrtii cu antet impozant.

+3 (3 voturi)
POLITICALLY INCORRECT
20.09.2018, 10:44:12

aici e problema de calitatea factorului uman... pai pe plaje, toti ingroapa chistoacele in nisip...

+1 (1 vot)
Dan Plesoianu
20.09.2018, 10:51:40

Pai va contraziceti in termeni. Nu vreti sa interveniti in soarta gunoiului, dar at si intervenit deja, scriind acest articol. cred ca ar trebui sa mergeti mai departe. Sa aflati. adresa de e-mail a departamentului Salubritate de la primaria de sector, si sa trimiteti acolo pozele respective, cu data si locul. Alte cuvinte nu sint necesare. Apoi sa asteptati cu nerabdare si interes sa vedeti daca dinsii intra in jocul dvs., si chiar rezolva ceva. Ar trebui sa le dati vreo saptamina-doua, dupa care ati putea continua cu alt articol, in care sa aratati ca primaria nu face nimic, nici din proprie initiative, nici la solicitarile cetatenilor, articol al carui link sa il trimiteti din nou aceluiasi departament. S.a,m.d. Aceasta ar fi atitudine cu adevarat cetateneasca. Nu numai sa ne plingem, ci sa facem in asa fel ca lucrurile sa se intimple. Ati avea deci motiv sa faceti de ris primaria mai tare... Poate se trezesc si isi muta fundul de pe scaun!

+1 (3 voturi)
Dan Plesoianu
20.09.2018, 10:54:44

(cont.) Si, in final, sa legati toata eventuala inactiune a primariei de sector de primarul acestui sector, si apoi de Firea. Poate ca le e frica ca vin noi alegeri, si PSDALDE oricum par pe scut.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (34)

Modifică Setările