De ce vrea Firea să dea vouchere de 3000 de euro taximetriştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea FOTO Facebook
Gabriela Firea FOTO Facebook

Gabriela Firea, primarul Capitalei, a declarat marţi, în cadrul şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti că acordarea a 3000 de vouchere a câte 150.000 lei pentru achizitionarea de autoturisme noi are ca principal scop reducerea poluării în Bucureşti.

"Unul dintre cele mai importante proiecte care se află pe ordinea de zi astăzi, şi mă refer la cel care se înscrie în eforturile noastre de a lupta cu poluarea în Bucureşti. Aşa cum ştiţi Capitală şi alte câteva oraşe importante din ţară au primit avertisment de infringement de la Comisia Europeană şi nu doar de frică sumelor pe care ar urmă să le plătim, ci pentru viaţă şi sănătatea locuitorilor din Bucuristi sau a turiştilor cred că trebuie să luăm foarte în serios, aşa cum am făcut-o şi în ultimii doi-trei ani problema poluării şi să venim cu proiecte ţintite", a susţinut primarul Gabriela Firea, citată de Ziare.com, la începutul şedinţei de marţi.

Ea a spus că propune dezbaterii şi aprobării a unui proiect care se numeşte "Rabla pentru taximetre".

"Este vorba despre acordarea unui sprijin financiar în valoare de 3.000 de euro, la cursul BNR, tuturor taximetristilor care deţîn în acest moment autoturisme poluante. Trebuie să recunoaştem faptul că un cetăţean care are un autoturism poluant face 2-3-4 drumuri pe zi, în medie 30 de km pe zi, pe când un taximetrist poate ajunge şi la 150 de km pe zi. Iată câtă poluare poate aduce", a menţionat primarul.

Firea a explicat apoi câte taxiuri poluante există înregistrate în Bucureşti şi de ce este important acest ajutor financiar.

"Din totalul de 10.055 de licenţe potrivit legii 38 pe care le are Bucureştiul, 7.500 sunt legale şi regulamentare, celelelalte fiind în diverse stadii litigioase. Din acestea 7.500 de taximetre, 5.500 sunt poluante. Aici încearcă proiectul nostru să rezolve problema poluării şi ţintim direct din 1 ianuarie 2020 acordarea a 3.000 de ecovouchere, pentru început, pentru taximetre", a spus primarul general.

Consilierii municipali vor dezbate marţi un proiect care vizează acordarea a 3.000 de eco-vouchere a câte 15.000 de lei fiecare pentru achiziţionarea de autoturisme noi cu norme de poluare care să asigure un nivel redus de emisii de către transportatori autorizaţi care deţîn autorizaţii taxi. Acordarea eco-voucherelor se va face in schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, la cerere, o singură dată pentru un transportator autorizat care deţine o autorizaţie taxi/un număr de autorizaţii taxi eliberate de Autoritatea de Autorizare din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti.

Eco-voucherul nu este transmisibil şi are termen de valabilitate maximum şase luni, stipulează proiectul. Eco-voucherele vor putea fi utilizate pentru a achiziţiona autoturisme noi cu norme de poluare care să asigure un nivel redus de emisii - Euro 6, non-diesel, hibride sau electrice.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite