DEZBATERE Am cheltuit 10 milioane de euro în 8 ani pentru eutanasierea maidanezilor din Bucureşti. A meritat?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DEZBATERE Legea maidanezilor, departe de a fi adoptată, a împărţit Capitala în două: cei pentru eutanasiere şi cei pentru sterilizare

50.000 de câini maidanezi trăiesc pe străzile Capitalei, peste 300 de persoane se prezintă lunar la spital cu muşcături, iar 200.000 de bucureşteni au semnat pentru adoptarea unei legi care presupune, printre altele, şi eutanasierea patrupedelor. Aşa arată în cifre problema la zi a câinilor vagabonzi în Bucureşti.

La Camera Deputaţilor se află de luni bune Legea Maidanezilor, care presupune că responsabile de problema câinilor fără stăpân sunt consiliile locale. Potrivit aceluiaşi proiect, pe lângă varianta sterilizării, consiliile locale au la îndemână şi eutanasierea, motiv ce a dus la discuţii aprinde între reprezentanţii ONG-urilor şi autorităţi. Ieri a avut loc o nouă dezbatere ce ar fi trebuit urmată de un vot, însă parlamentarii au amânat din nou decizia.

Sterilizarea, soluţia cea mai ieftină şi curată
"Din 2000 şi până în 2008 s-au cheltuit în jur de 10 milioane de euro pentru eutanasierea câinilor şi vedem că nu s-a rezolvat nimic. Aceştia s-au înmulţit chiar. Din 2007 este Legea Maidanezilor în Parlament şi nu s-a făcut nimic. Abia acum a fost mutilată şi încearcă să mişte lucrurile", susţine Carmen Arsene, reprezentanta Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor. Asta în condiţiile în care sterilizarea câinilor ar fi costat şi de patru ori mai puţin, potrivit acesteia. De altfel, reprezentanţii ONG-urilor rămân în continuare la soluţia lor, sterilizarea, pe care sunt dispuşi să o facă şi gratuit în cadrul unor campanii.

"Câinii ne omoară pe noi, aşa că şi noi îi omorâm pe ei"
Pentru mulţi dintre bucureştenii care nu pot să treacă pe nicio stradă fără să dea peste un patruped, problema cere o rezolvare drastică. "Pentru iubitorii de animale: «O femeie a fost ucisă anul trecut în Capitală în urma unui atac al câinilor străzii» de aici rezultă că argumentele voastre sunt nule! Câinii ne omoară pe noi, aşa că şi noi îi omorâm pe ei. Viaţa unui om valorează de miliarde de ori mai mult decât vieţile tuturor potăilor din Bucureşti", a comentat cu vehemenţă un bucureştean pe site-ul bucuresti.adevarul.ro.

Alţii nu pot suporta gândul de a ucide nişte fiinţe nevinovate. "Nu-i nimic, dacă vă place să trăiţi în Ţara Ucigaşilor de Câini, cum va fi numită în mod oficial România dacă se aproba legea", este replica Francescăi, o altă cititoare "Adevărul".

Ştefan Gheorghe, 56 de ani
„Cred că dacă maidanezii ar fi la mâna primăriilor de sector, fiecare administraţie în parte s-ar ocupa să le facă adăposturi, nu să-i omoare"

Petre Orban, 52 de ani
„Numai ONG-urile îi pot salva de la moarte pe câinii comunitari! Nimeni altcineva nu-i poate scăpa de eutanisere"

Paula Iulian, 40 de ani

„Câinii fără stăpân trebuie castraţi, nu ucişi cu barbarie. Nici consilierii, nici Primăria Capitalei nu le vrea binele"

Ioana Pretorian, 62 de ani

„Nu sunt de acord cu eutanasierea, dar orice act medical de genul acesta ar trebui trecut în custodia primăriilor de sector"


Mai citeşte:

Cum poţi hrăni câinii din adăposturi prin Facebook

200.000 de bucureşteni împotriva a 50.000 de maidanezi. Tu eşti de acord cu eutanasierea cainilor fără stăpân?

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite