Domnule senator Ilieşiu, să vă spun ce să faceţi cu crucea aia...

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bun găsit, domnule senator Ilieşiu! Poate vă reamintiţi, ne-am întâlnit azi pe holul redacţiei, imediat după intervenţia dumneavoastră la emisiunea de la Adevărul Live. Am stat câteva minute de vorbă şi am încercat să vă explic de ce văd total inutilă amplasarea "monumentului în formă de cruce" la Universitate.

Revin şi vreau să vă reamintesc, de data aceasta public, că nu sunt de acord ca banii publici să fie folosiţi pe un alt "act cultural" costisitor, chiar dacă ne-aţi precizat că "nu e aşa de scump" şi că de la bugetul Statului o să zboare doar 100.000 de euro. Un fleac.

Ce-i drept, fac o paranteză şi trebuie să recunosc că în comparaţie cu măgăoaia de monument (că tot i l-aţi pomenit colegei) de la Piaţa Presei, care face vreo 2-3 milioane de euro, "cruciuliţa" de la Universitate e un chilipir! (Da' chiar, oare cum se justifică diferenţele astea uriaşe, că doar şi crucea pe care vreţi să ne-o proptiţi la kilometrul zero e tot o chestie supradimensionată inutil? În fine, ce mai contează, că doar nu se face gaură în cer cu un "mizilic" de câteva milioane de euro?).

Aşa, să revin: v-am întrebat azi despre rostul unui asemenea monument, dar nu m-aţi convins de "utilitatea" lui. V-am mai întrebat de ce trebuie să concureze în dimensiuni cu Crucea de pe Caraiman şi mi-aţi zis de un amendament legat de mărimea "care nu trebuie să fie neapărat de 25 m". Şi v-am mai întrebat şi de ce musai la Universitate şi nu în altă parte, dar, din nou, discursul dumneavoastră nu m-a mişcat. Pentru că aşa cum se prezintă acum, piaţa din faţa TNB-ului este un soi de mic cimitir, unde crucile din lemn ale Revoluţiei au fost înlocuite cu unele de piatră, iar între timp, bietul Paţurcă s-a ales şi el cu un "monument în formă de cruce" în aceeaşi zonă.

V-am sugerat ca respectiva cruce să fie amplasată, aşa cum e logic, lângă o altă construcţie megalomani(a)că, înghiţitoare de fonduri publice, Catedrala Mântuirii Neamului. Nu aţi fost de acord, invocând din nou morţii de pe caldarâmul de la Intercontinental. Şi de la Dalles eventual, unde crucile celor care au căzut acolo zac prăfuite la uşa unui club de manele. Sunt de acord, memoria oamenilor care au murit atunci merită să aibă un monument al neuitării. Dar de ce să fie unul precum cel de la New York, unde tocmai s-a recules preşedintele Iohannis, când "morala creştină" invocată de dumneavoastră ne face mai credincioşi decât rockerul ăla de Francisc de la Vatican şi putem astfel să justificăm şi o cruce mai mare decât cea de pe Dealul Mitropoliei? 

Am mai povestit, domnule senator, despre Memorialul Durerii de la Sighetul Marmaţiei, vi l-am dat ca exemplu de monument mai fără "etică creştină" (ca să vă citez), la fel cum vă pot spune acum că un monument în formă de cruce poate fi şi cel de pe Bulevardul Aviatorilor, aşa că ideea strălucită nu e mai deloc nouă până la urmă...

Şi să nu uit, mi-aţi mai zis şi că astfel putem să strângem celelalte cruci de la Universitate, din momentul amplasării genialei dumneavoastră idei. Doamne fereşte!

Domnule senator, acum serios vorbind, (nu că aş fi glumit astăzi cu dumneavoastră), cu banii ăia cât două şpăgi de-ale lui Oprescu nu o să puteţi să faceţi mare lucru. Pe cuvânt! Numai aprobările, puz-ul, materialul, sculptorul, concursul de idei şi transportul gabaritului depăşit ar face binişor cât salariile inutililor din Parlament pe vreo două-trei luni. Şi e păcat de Dumnezeu, cum se zice la noi, că daţi din banii ăia de la buget pe ceva care poate fi la fel de uşor comparat cu "micul înfipt în scobitoare" din piaţa alăturată. De unde, apropo, de peste drum vă salută un alt monument în formă de cruce, al lui Coposu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite