E oficial: RATB+CFR+Metrorex = AMTB (Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti, primul organism care coordonează RATB, Metrorex şi CFR, a fost înfiinţat prin hotărâre de Guvern  Instituţia va reglementa serviciile de transport public de călători în regiune, va fi ordonator de credite, dar va controla şi avizarea licenţelor pentru maxi-taxi.  

Guvernul a aprobat la începutul acestei săptămâni un proiect ce stătea în sertar de mai bine de patru ani: înfiinţarea Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti (AMTB).

Considerată şi drept un prim pas spre organizarea Zonei Metropolitane Bucureşti, instituţia-umbrelă va aduce beneficii călătorilor, infrastructurii şi sistemului de transport public. Printre acestea se numără tariful unic pentru călătorii, descurajarea călătoriilor cu autoturisme private şi reducerea traficului rutier.

Uniformizarea tarifului

Potrivit proiectului de actul normativ, AMTB este un organism subordonat Ministerului Transporturilor, care a fost gândit în urma unui studiu făcut în 2006. Gheorghe Udrişte, director al Metrorex şi fost şef al Direcţiei de Infrastructură şi Transport din cadrul Primăriei Capitalei, precizează că aplicarea ordonanţei Guvernului este "foarte bună". "Încă nu este stabilit sistemul de tarifare al călătoriilor, dar este cert că va fi unul uniformizat. De exemplu, oamenii vor putea folosi acelaşi tichet de călătorie pentru un drum cu tramvaiul şi cu metroul fără a i se percepe tarife separate la fiecare acces în mijlocul de transport. Dacă va urca dimineaţa, la ora 7.00, în tramvai, va putea călători, să spunem, până la ora 20.00, şi cu metroul, autobuzul şi troleibuzul, fără a plăti mai mult decât a dat pe tichet dimineaţă", a explicat Udrişte.

Se regândeşte sistemul de transport

Adrian Criţ, directorul general al Regiei Autonome de Transport Bucureşti, susţine că înfiinţarea acestei instituţii "demonstrează că ne aliniem capitalelor europene". El a adăugat că echilibrarea mijloacelor de transport subteran cu cele din suprateran se va face, de exemplu, prin eliminarea uneia dintre acestea acolo unde se dublează. "De pildă, în cartierul Bucureştii Noi, unde s-au inaugurat recent staţii de metrou, nu mare are rost să ţinem noi, RATB, linia de tramvai. Vom regândi infrastructura, ceea ce este foarte bine", a conchis Criţ.

Cei doi au precizat că AMTB nu presupune comasarea celor două instituţii, bugetul fiecăreia fiind decis în continuare de Ministerul Transporturilor, în cazul Metrorex, şi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti - în cazul RATB.

Trenul urban, gata de pus pe şine

Pe lângă reducerea haosului de pe străzi, Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti va avea rolul de a reglementa şi de a coordona transportul public suprateran şi subteran, în corelaţie cu transportul zonal pe calea ferată şi punctele de acces auto spre şi dinspre oraş. Astfel, trenul urban ar putea, în sfârşit, să existe şi în Bucureşti, la fel ca în marile capitale europene. Pe lângă terasament şi trasee, Capitala şi împrejurimile au, din perioada interbelică şi cea comunistă, 23 de staţii CFR.

Maxi-taxi, la avizul ATMB

Vor fi însă şi victime ale acestei decizii a Guvernului: operatorii de maxi taxi vor fi nevoiţi să aibă "relaţii clare, pe bază de contracte de servicii publice" încheiate cu AMTB. Astfel, s-ar putea elimina haosul şi evaziunea fiscală de notorietate din microbuzele care transportă persoane.

Vasile Ştefanescu, preşedintele Confederaţiei Transportatorilor din România, susţine însă că situaţia dezastruoasă din transportul cu maxi taxi nu a fost generată de operatorii privaţi. „Noi am vrut să scoatem microbuzele, dar, până acum o lună, nu ni s-a dat voie să introducem autobuze. Iar ilegalităţile cu bilete nu ne privesc pe noi, deoarece erau făcute de şoferi şi Poliţia ar fi trebuit să-i prindă", a explicat Ştefănescu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite