Emblemele Bucureştiului care îi atrag an de an pe turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştiul este cel mai atractiv oraş al României şi aici, an de an, oameni din toate colţurile lumii vin să vadă câteva simboluri ale oraşului. „Adevărul“ vă prezintă locurile şi monumentele care rămân în amintirea turiştilor.

Casa Poporului, clădirea mamut din inima Capitalei

Casa Poporului sau fortăreaţa dictatorului Nicolae Ceauşescu, monument ridicat în Epoca de Aur, ascunde în spatele opulenţei şi a uşilor sculptate în lemn numeroase poveşti.

Ridicarea unui monument strategic nu a fost pe deplin ideea lui Nicoale Ceauşescu. Încă de pe vremea lui Carol al ll-lea se discuta în cercurile importante ale ţării despre o astfel de construcţie, fără a fi botezată Casa Poporului.

După cutremurul devastator din anul 1977, ideea unui asemenea edificiu a început să încolţească în mintea dictatorului care se afla la putere şi care voia să-şi construiască propriul oraş. Aşa a ajuns Nicoalae Ceauşescu să organizeze un concurs la care au participat 17 colective de arhitecţi, care mai de care mai talentaţi. După luni întregi de muncit la foc continuu, muncitorii care au lucrat pe cel mai mare şantier al României au ridicat o clădire impresionantă care anual atrage turiştii ca un magnet. 

Singura stradă în trepte din oraş

În apropierea Parcului Carol din Capitală există o stradă îngustă pe care niciodată nu a mers nicio maşină. Din când în când, oamenii din zonă mai urcă sau mai coboară pe străduţă fără să dea prea mare importanţă betonului încărcat de istorie pe care calcă.

Strada Xenofon este considerată singura în trepte din Bucureşti şi ar fi fost construită în urmă cu peste 200 de ani. De atunci şi până astăzi, treptele străzii s-au deteriorat, asfaltul s-a fisurat sau chiar s-a rupt, dar o parte din parfumul de odinioară a rămas în atmosfera locului.

La prima vedere, treptele înşirate nu îţi atrag atenţia cu nimic şi cu greu te poţi gândi că scara deteriorată ar purta numele de stradă. Cu fiecare treaptă urcată începi să simţi un parfum special, regăsit pe arterele încărcate de istorie din Bucureştiul de altădată.

Parcul Herăstrău

Roxana Andrei şi  Eugen Neiculescu sunt doi tineri producători de film care au realizat împreună un documentar în care este prezentat Bucureştiul prin ochii străinilor care aleg să spună „casă“ Capitalei. În viziunea acestora, Capitala este un amestec de vechi şi nou, care pare mai degrabă o dezordine cât se poate de interesantă.

Amanda McMasters, una dintre persoanele din documentar, este originară Florida, dar a venit în Bucureşti pentru a-şi găsi un loc de muncă.  „Soţul meu şi cu mine căutam un loc de muncă în Braşov, dar nu am găsit nimic. Am primit o ofertă ca eu să predau engleză în Bucureşti şi am găsit lucruri interesante de făcut şi am rămas. Bucureştiul are contraste pe care înveţi să le apreciezi.Sunt părţi în Herăstrău despre care s-ar putea spune că sunt dezorganizate, sunt multe locuri cu flori şi apoi dai de ierburi neîngrijite. E puţin ciudat, cred că s-ar putea spune că au fost câţiva arhitecţi care au făcut parcul fără să vorbească între ei. Dar e frumos, are caracter“, a spus femeia.

Centrul Vechi, kilometrul 0 al distracţiei

Centrul Istoric al Bucureştiului este o zonă care îi atrage pe toţi cei care vin să vadă Capitala. Turiştii sunt fascinaţi de clădirile vechi de aici în care sunt amenajate cafenele şi restaurante. 

Pe aceeaşi temă:

Casa Cesianu va fi gata în vara acestui an

Vechiul sediu al Primăriei Capitalei, consolidat încât să reziste unui cutremur cu magnitudinea de peste 9 grade Richter

FOTO Lucrările de la Arcul de Triumf, gata în martie 2015. Primăria Capitalei vrea să construiască şi un pasaj subteran

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite