Bucureşti

articolul anterior articolul urmator

Eşec pe ultima sută de metri a mandatului Gabrielei Firea. Primăria reziliază contractul cu firma turcească pentru 100 de troleibuze

38
28 Oct 2020 09:22:21
Autor: Elena Deacu
Gabriela Firea FOTO Facebook
Gabriela Firea FOTO Facebook

Primăria Capitalei a decis să rezilieze contractul pentru achiziţia a 100 de troleibuze de la asocierea turco-germană Bozankaya Otomotiv – Sileo Gmbh, pe motiv că firma turcească nu are certificat de omologare, scrie Libertatea.

Certificatul de omologare este unul dintre primele documente pe care o comisie de licitaţie le verifică, fără el nu ai cum să participi la achiziţia publică, pentru că produsul tău nu poate fi pur şi simplu pus pe piaţă, nu poate circula în cazul transportului public. Certificatul de omologare este emis de Registrul Auto Român (RAR) sau de instituţiile echivalente RAR din ţările europene, după mai multe teste. Acest document atestă faptul că un vehicul respectă toate normele europene legate de siguranţă, de zgomot şi toate celelalte standarde.

Cu toate acestea, administraţia Firea îi dăduse contractul companiei turceşti, lăsând consorţiul să mai întârzie cu dovada că troleibuzele pe care le produce sunt conforme cu normele europene.

Primăria a dat producătorilor un termen de 45 de zile de la data semnării contractului să vină cu certificatul de omologare, altfel, contractul urma să fie reziliat.

Cum data semnării contractului a fost 31 martie, termenul de aducere a certificatului de omologare a expirat din data de 16 mai.

„(…) Potrivit prevederilor contractuale, consorţiul trebuia să prezinte certificatul de omologare după semnarea contractului. (…) Având în vedere faptul că prevederile contractuale nu au fost respectate, a fost demarată procedura legală de reziliere a contractului, în conformitate cu prevederile contractuale şi legislaţia naţională în vigoare”, a transmis Municipalitatea, la solicitarea ziarului Libertatea.

Licitaţia pentru 100 de troleibuze a fost organizată în 2019 şi a avut un singur ofertant, asocierea turco-germană Bozankaya Otomotiv – Sileo Gmbh.

Contractul a fost semnat în martie 2020 şi valora aproximativ 43 de milioane de euro fără TVA, cu finanţare de la Administraţia Fondului pentru Mediu.

Planul era ca primul troleibuz să fie livrat luna viitoare, iar restul, până în februarie 2022.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

38 Comentarii

Coronavirus Noul
28.10.2020, 09:39:19

Probabil ca certificatele de omologare, alea verzi, legate in teancuri de cate 100, pe care trebuia sa le prezinte producatorul , n-au venit la timp, si riscul era ca noul primar sa nu stie ce sa faca cu acele certificate de omologare. Sigur n-ar fi stiut cum trebuie distribuite, in ce institutii, in ce cantitate, ca doar n-are pregatirea necesara, asa ca d-na Firea.

+18 (18 voturi)
Ludwig
28.10.2020, 09:52:55

Acum gabita si cu pandele vor trebui sa dea inapoi si spaga turcilor. Caci in fond asta a fost motivul ca au luat rable turcesti in loc de mercedes. Asta iarna nu aveau caldura si murea de frig in ele caci erau facute pentru iernile din turcia de +20 grade, nu ca la noi.

+21 (21 voturi)
B M
28.10.2020, 10:00:05

@Ludwig Se descurcă firuța; sparge pușculița copiilor și scapă de daravelă.

+9 (9 voturi)
nea Ilie de la sculărie
28.10.2020, 09:56:59

si uite asa am mai pierdut timp doamna firea este exemplul perfect de bugetar platit degeaba

+17 (17 voturi)
mihai coman
28.10.2020, 10:02:27

Eu as vrea sa stiu daca respectiva asa zisa doamna va raspunde penal/patrimonial pentru faptul ca, desi stiind de intentiile expuse franc de Nicusor Dan de restructurare ale companiilor primariei, aceasta mahalagioaica cu ifose de printesa rupta-n fund a indraznit sa incheie in ultimele zile de mandat contracte colective de munca. In acest fel, orice restructurare genereaza plati compensatorii din partea Primariei, recte a noastra, contribuabilii... Sper ca acest baiat sa se tina de capul ei si sa o faca sa plateasca, nesimtita!

+17 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (38)

Modifică Setările