EXCLUSIV Cât te costă să dormi într-un apartament de lux al Patriarhiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bloc cu opt etaje din zona Unirii, aflat în custodia BOR, funcţionează ca hotel de patru stele. Deşi clădirea era rezervată doar înaltelor feţe bisericeşti, lipsa oaspeţilor cu sutană i-a determinat pe reprezentanţii bisericii să închirieze apartamentele în regim hotelier.


„Zonă centrală, priveliştea unică oferită de locaţia noastră, camerele comode, moderne şi foarte curate precum şi preţurile rezonabile fac din Centrul Cultural «Sf. Andrei» o atracţie pentru toţi cei interesaţi“. Aşa sună oferta de cazare promovată de Patriarhie pe unul dintre site-urile de profil, hoteluri.ro.

La câţiva metri de Patriarhie, în buricul Capitalei, se înalţă un bloc maiestuos, în tonul arhitectural al zonei. Pe frontispiciul acestuia scrie „Centrul Cultural Social «Sf. Andrei»“, dar este de fapt hotelul de patru stele al instituţiei bisericeşti. Iniţial, clădirea era rezervată doar înaltelor feţe bisericeşti, dar lipsa oaspeţilor cu sutană i-a determinat pe reprezentanţii Bisericii să închirieze apartamentele în regim hotelier.

Acesta dispune de apartamente dotate modern de trei, respectiv patru camere, cu privelişte spre tot centrul oraşului, după cum mărturiseşte Andrei Creţu, unul dintre administratorii unităţii. Faptul că blocul funcţionează în regim hotelier este ţinut încă la secret, pentru ca reprezentanţii unităţii să-şi poată selecta atent clientela.

image

Am încercat să facem o rezervare pentru cinci persoane, timp de trei zile, dar am fost refuzaţi politicos, cu explicaţia că centrul este destinat strict cazării înalţilor prelaţi.

Rezervare prin fax

După ce am convins de buna noastră credinţă, recepţionerul s-a lăsat înduplecat şi ne-a sfătuit să facă rezervarea trimiţând un fax pentru a se analiza cerinţele. „Vă daţi seama că nu putem să primim aşa, pe oricine, cupluri «mai ciudate», pentru o noapte, dar în rest suntem obligaţi să facem excepţii, pentru că hotelul este ocupat, în general, doar de câteva ori pe an, când sunt seminarii, şi trebuie şi el întreţinut cu bani, nu?“, explică zâmbind timid unul dintre recepţioneri. 

Reduceri de tarif

De partea cealaltă, la telefon, domnul Creţu, administratorul, ne prezintă condiţiile unui lux monahal discret, „all inclusive“ de care putem beneficia contra unei sume de 550 de lei pe noapte, pentru o cameră de patru persoane. „Ultima cameră e un living şi, dacă doriţi, putem aduce un pat în plus ca să nu închiriaţi două camere. Puteţi beneficia de toate serviciile, aveţi bucătărie, două băi şi privelişte superbă. Mai avem şi trei camere, la preţul de 450 de lei“, încearcă bărbatul să ne convingă. În acelaşi timp, o cameră dublă la Hotel Marriot, de cinci stele, costă 480 de lei, cu doar câteva zeci de lei mai puţin decât la hotelul administrat de Biserica Ortodoxă Română.

Reprezentanţii Patriarhiei au operat şi reduceri de preţuri, ţinând cont că, în urmă cu doar câteva luni, pentru un apartament cu patru camere aceştia cereau 700 de lei pe noapte.

Însă, cine este curios să încerce confortul unui hotel de patru stele poate plăti şi 200 de lei pentru a-şi rezerva o cameră într-unul dintre apartamente, ceea ce înseamnă că, cu puţin noroc, poate fi cazat chiar laolaltă cu unul dintre înalţii prelaţi.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite