Bucureşti

articolul anterior articolul urmator

Explicaţiile purtătoarei de cuvânt a consilierilor PNL în CGMB privind OUG care a modificat Codul Administrativ

2
23 Nov 2020 20:12:17
Autor: Cristina Morozan
Foto: Diana Mardarovici Facebook
Foto: Diana Mardarovici Facebook

Purtătoarea de cuvânt a consilierilor PNL în CGMB Diana Mardarovici explică ordonanţa de urgenţă a Guvernului care a modificat Codul administrativ. Reacţia vine după ce liderul PLUS Bucureşti Vlad Voiculescu a explicat că PNL a modificat abuziv şi în mod iresponsabil Codul administrativ, acest fiind motivul pentru care nu este încă viceprimar.

Astfel Diana Mardarovici spune că acest act normativ emis recent de către Executiv „a venit să clarifice aceste nuanţe ale Codului Administrativ la nivel naţional astfel încât la alegerea viceprimarilor şi a componenţei comisiilor de specialitate să nu se poată profita de întârzieri pentru a crea majorităţi ce nu respectau votul românilor”. 

„FactCheck, de la alegerile locale din Bucureşti, până astăzi. Adevărul este întotdeauna cel mai bun. Consilierii Generali PNL sunt pregătiţi să contribuie la reconstrucţia Noului Bucureşti, alături de Primarul General, Nicuşor Dan. Parcursul legal, însă, nu depinde de dorinţele noastre şi nu este unul specific Municipiul Bucureşti ci întregii ţări. Atenţie - mandatul este de 4 ani, nu expiră pe 6 decembrie! Consilierii PNL aşteaptă, la rândul lor, să îşi înceapă activitatea, între timp participând la numeroase audienţe publice şi întâlniri cu bucureştenii. Înainte de prezentarea faptelor, o menţiune importantă: Spre deosebire de vechea lege a administraţiei publice locale, conform noului Cod Administrativ validarea mandatelor aleşilor locali se face de către instanţă. Această modificare a dus la prelungirea termenelor de constituire legală a consiliilor locale. Codul administrativ, creat de PSD, conţine proceduri care puteau vicia majoritatea legală votată de către cetăţeni şi puteau duce la crearea unor majorităţi conjuncturale din cauza validării întârziate a consilierilor supleanţi. OUG nr. 190/2020, dat recent de Guvern a venit să clarifice aceste nuanţe ale Codului Administrativ la nivel naţional astfel încât la alegerea viceprimarilor şi a componenţei comisiilor de specialitate să nu se poată profita de întârzieri pentru a crea majorităţi ce nu respectau votul românilor”, a scris Diana Mardarovici luni pe Facebook.

Ea prezintă şi cum au decurs lucrurile de la alegerile locale şi pânâ în prezent. 

„Iată faptele, aşa cum sunt: 

1. Primarul General şi Consilierii Generali ai Municipiului Bucureşti au parcurs procedura de validare conform Codului Administrativ în vigoare. După data de 27 septembrie - ziua alegerilor locale – Biroul Electoral Central a analizat numeroasele contestaţii depuse de partidele politice astfel că rezultatele finale ale alegerilor au fost publicate de către BEC în 10 octombrie 2020. 

2. În perioada imediat următoare s-au depus dosarele consilierilor generali aleşi pentru validare. Primarul General a fost validat de către Tribunalul Bucureşti în 16 octombrie însă au fost depuse un total de 52 de contestaţii de către foşti sau actuali consilieri PSD. Conform Codului Administrativ, la ceremonia de constituire (depunerea jurământului şi începerea mandatului) trebuie să participe atât Primarul General cât şi Consilierii Generali validaţi. Tribunalul Bucureşti şi-a declinat competenţa de a valida mandatele consilierilor generali deşi a avut competenţa de validare a Primarului şi a trimis spre validare Judecătoriei Sectorului 1 dosarele. În data de 19 octombrie Judecătoria Sectorului 1 validează mandatele a 45 de consilieri generali urmând ca, în urma retragerii a 10 consilieri alesi de pe listele PSD şi PMP să fie validate mandatele celor 10 supleanţi. În data de 26 octombrie, Curtea de Apel respinge cele 52 de contestaţii formulate împotriva validării Primarului General şi validează definitiv mandatul lui Nicuşor Dan. 

3. Pe 29 octombrie are loc ceremonia de constituire a Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi depun jurământul – încep mandatele – 45 de Consilieri Generali alături de Primarul General, Nicuşor Dan. Printre cei 45 de Consilieri Generali se numără şi 2 Viceprimari propuşi: Stelian Bujduveanu din partea Partidului Naţional Liberal şi Vlad Voiculescu din partea Alianţei USR-PLUS. 

4. Imediat după încheierea ceremoniei de constituire, Primarul General, Nicuşor Dan, a invitat cei doi viceprimari propuşi alături de câte 3 consilieri generali ai fiecărui partid politic să participe la toate întâlnirile interne. În total au avut loc 10 întâlniri cu direcţiile de specialitate din Primăria Bucureşti şi instituţiile subordonate pe următoarele teme: urgenţe juridice, situaţia financiară a Primăriei şi a instituţiilor subordonate, criza sanitară, criza termoficării, resurse umane, presă şi informaţii publice şi companiile municipale. Au participat în cadrul acestor întâlniri alături de Primarul General, Nicuşor Dan, Stelian Bujduveanu (PNL), Vlad Voiculescu (USR-PLUS) şi câte 3 consilieri generali de la PNL şi USR-PLUS în zilele de 29 şi 30 octombrie. 

5. Consilierii Generali PNL îşi doresc convocarea cât mai rapidă a primei şedinţe de Consiliu General cu scopul votării Viceprimarilor şi a comisiilor de specialitate. Am ales să fim rezervaţi în declaraţiile referitoare la aceste termene pentru că presiunea asupra instanţelor judecătoreşti nu este constructivă şi poate vicia procedurile ulterioare. Suntem în etapa legală în care aşteptăm validarea definitivă de către instanţă a celor 10 consilieri generali supleanţi pentru a putea convoca şedinţa Consiliul General al Municipiului Bucureşti”, mai scris Mardarovici. 

Purtătoarea de cuvânt a consilierilor PNL în Consiliul General mai spune că că „angajamentul pe care şi l-au luat aleşii locali este pentru un mandat de 4 ani, nu pentru perioada electorală, din acest motiv considerăm că alegerea viceprimarilor în fiecare localitate din România trebuie făcută respectând votul cetăţenilor cu o reprezentare corectă conform rezultatelor alegerilor locale. Bucureştiul are nevoie de multă muncă. Suntem pregătiţi!”. 

Liderul PLUS Bucureşti, Vlad Voiculescu, explică, într-o postare pe Facebook, de ce nu este încă viceprimar al Capitalei, la două luni de la alegeri. „Explicaţia pentru toate acestea este de găsit nu în codul administrativ, ci într-o modificare a Codului Administrativ de acum o lună. (...) Guvernul PNL a modificat în mod abuziv, electoral interesat, prostesc şi iresponsabil una dintre legile fundamentale ale funcţionării statului: Codul Administrativ”, susţine el. 

Voiculescu a adăugat că se împlinesc două luni „de când votul bucureştenilor nu e respectat”, întrucât Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu a avut nici măcar o şedinţă, iar viceprimarii generali nu au fost aleşi de Consiliu. viewscnt

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Basarab Peruca
23.11.2020, 20:34:28

Prostului din curtea scolii i s-a luat covrigul din mana cu promisiunea ca dupa ce rup altii o bucatica din el i se aduce inapoi. Si uite asa s-a trezit Vlad Voiculescu fara covrig :))

-7 (7 voturi)
Dan Dinu
24.11.2020, 10:35:00

Tataie, păstrează-ţi fierea-n bilă! Ajută la longevitate.

Modifică Setările