UPDATE Ziua 12 de proteste faţă de proiectul de la Roşia Montană. Mulţimea s-a mutat în pasaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De-a lungul celor 12 zile de proteste din Bucureşti, manifestanţii au avut multe pancarte cu adrese critice la adresa presei din România care, potrivit acestora, n-ar fi redat faptele obiectiv FOTO Iulia Roşu
De-a lungul celor 12 zile de proteste din Bucureşti, manifestanţii au avut multe pancarte cu adrese critice la adresa presei din România care, potrivit acestora, n-ar fi redat faptele obiectiv FOTO Iulia Roşu

Protestatarii au ieşit pentru cea de-a doisprezecea zi în Piaţa Universităţii. Într-un număr mai puţin decât în zilele anterioare, manifestanţii nu au renunţat să se întâlnească lângă Fântână unde au venit echipaţi cu deja celebrele sticle de plastic, dar şi pancarte şi lozinci.

UPDATE 21:50 Grupul afla în pasajul de la Piaţa Universităţii a reluat obieciul scandărilor şi al baătăilor din palme, iar protestatarii nu par a fi foarte deranjaţi de ploaie. Ca şi în celelalte zile, oamenii strigă la unison „Uniţi salvăm Roşia Montană”, iar strigătele se aud cu ecou.

UPDATE 21:15 Protestatarii s-au refugiat de vânt şi de ploaie în pasajul de la Piaţa Universităţii. „Ceru-i brăzdat de fulgere şi jandarmii au pelerine. Manifestaţie subterană”, scrie unul dintre cei prezenţi. (FOTO Facebook Cătălin Georgescu)

protest ziua 12 FOTO catalin georgescu

La ora 20:45, circa 100-150 de persoane se aflau în Piaţă. Manifestaţiile par că s-au mai micşorat în intensitate şi asta în condiţiile în care subiectul exploatării miniere a ajuns să fie unul dintre cele mai discutate atât în mediul politic, cât şi pe majoritatea canalelor de informare.

Ca şi în celelalte seri, oamenii au început să se adune, încă de la ora 19.00, la Fântână, locul devenit emblematic pentru orice tip de manifestare din Bucureşti.

Joi seară este cea de-a doisprezecea zi consecutivă în care oamenii au ieşit în stradă. În timp ce proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană devine un subiect tot mai dezbătut în rândul clasei politice din România, iar părerile pro şi contra din opinia publică sunt în continuare vehement exprimate prin toate canalele media şi, în timp ce circa 200 de minieri protestează, mai ales în ultimele zile, în favoarea proiectului, bucureştenii care se adună de peste 10 zile în Piaţa Universităţii nu par să se răzgândescă.

Proteste zilnice

Câteva sute de persoane au ieşit din nou, marţi, pentru cea de-a zecea zi consecutiv, în Piaţa Universităţii, pentru a protesta faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană. Cum s-a întâmplat şi luni, protestatarii au stat pe Bulevardul Regina Elisabeta, în faţa Universităţii, seara culminând cu un miniconcert de muzică clasică.

Şirul de proteste faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană a început, în Bucureşti, pe 1 septembrie, la scurt timp după ce Guvernul României a aprobat legea care dă undă verde proiectului minier. Manifestaţiile paşnice au culminat cu ziua de duminică, 8 septembrie, când peste 10.000 de oameni au participat la un marş de amploare prin zonele centrale şi semicentrale din Capitală.

Potrivit organizatorilor, marşul de duminică se va repeta pe 15 septembrie în Bucureşti, atunci când sunt aşteptaţi atât Eugen David, preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior, principalul opozant al proiectului minier, dar şi localnici din Roşia Montană. Până atunci, sunt anunţate proteste în fiecare seară în Piaţa Universităţii.

Pe aceeaşi temă:

Ziua 11 de proteste faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană. Manifestanţii au blocat din nou Bulevardul Elisabeta

Câteva sute de protestari s-au adunat miercuri seară, pentru a unsprezecea zi la rând, în Piaţa Universităţii pentru a manifesta împotriva proiectului minier de la Roşia Montană. Oamenii au blocat din nou un sens din Bulevardul Regina Elisabeta, lângă Universitate.

VIDEO A zecea zi de proteste faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană: concert de muzică clasică pe Bulevardul Regina Elisabeta

UPDATE VIDEO A opta zi de proteste faţă de exploatarea de la Roşia Montană. Marşul prin Capitală a adunat peste 10.000 de oameni

FOTO Protest pe biciclete pentru Roşia Montană. Mii de persoane au scandat în faţa sediului TVR

UPDATE FOTO VIDEO A treia zi de proteste faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană: peste 1.000 de oameni au fost în Piaţa Revoluţiei

Bucureştenii s-au adunat pentru a treia zi în Piaţa Universităţii la fântâna de lângă Facultatea de Arhitectură. Dacă în prima zi 4.000 de oameni au mărşăluit pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, luni, Bulevardul Regina Elisabeta a fost blocat, protestatarii eliberând strada după circa şase ore de proteste.

Zgonea i-a trimis o scrisoare lui Băsescu pe subiectul Roşia Montană: „Un referendum este binevenit“

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat marţi că i-a trimis o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, în care a arătat că este de acord cu referendumul propus de şeful statului pe tema Roşia Montană.

Băsescu, despre Roşia Montană: „Când aş primi legea la promulgare, nu aş promulga-o înainte de referendum“

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că, în situaţia în care populaţia se va fragmenta pe tema Roşia Montană, nu va promulga legea înainte de organizarea unui referendum.

FOTO VIDEO Sute de clujeni au protestat din nou faţă de proiectul de la Roşia Montană, au cerut demisia a trei miniştri şi au blocat circulaţia aproape două ore

Sute de clujeni au venit cu familiile şi prietenii ca să protesteze, în Piaţa Unirii, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, în semn de solidaritate cu manifestanţii din Bucureşti. Ei au cerut demisia miniştrilor Mediului, Culturii şi al celui delegat pentru Proiecte de Infrastructură, adică demisia Rovanei Plumb, a lui Daniel Barbu şi a lui Dan Şova. În centru, circulaţia a fost blocată aproape două ore.

Roşia Montană: Ungaria cere României să respecte reglementările europene în domeniul minelor de aur şi „patrimoniul cultural şi de mediu”

Guvernul maghiar cere ca autorităţile române să respecte atât regulile europene în domeniul minelor de aur, cât şi „bunurile de mediu şi culturale” aflate în pericol din cauza proiectului de la Roşia Montană, afirmă luni două ministere de la Budapesta într-un comunicat, citat de MTI.

Primarul Clujului cere Guvernului să retragă proiectul de lege despre Roşia Montană

Primarul Clujului, totodată şi fost premier, Emil Boc, a declarat azi, 4 septembrie, într-o conferinţă de presă, că solicită Guvernului retragerea proiectului de lege privind Roşia Montană întrucât este neconstituţional. Bos susţine că prin el se oferă unei companii private atribuţii de utilitate publică care trebuie să aparţină numai Guvernului sau autorităţilor publice.

Acţiunile Gabriel Resources au scăzut cu până la 17% după protestele legate de Roşia Montană

Acţiunile Gabriel Resources au scăzut marţi cu până la 17% la bursa din Toronto, cel mai mult din ultimele patru luni, în urma protestelor din România faţă de proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană, relatează Bloomberg.

Intră în dezbatere pe blogurile adevarul.ro!

Revoluţionarii fără cauză

Piaţa Universităţii e iarăşi populată. De cu seară, până-n creierii nopţii. La fel, şi-n celelalte oraşe mari. O masă de tineri, în general, protestează. Acum, faţă de exploatarea auriferă de la Roşia Montană. Să nu vă-nchipuiţi că avem, în România, o asemenea abundenţă de specialişti în materie, care ştiu exact de ce protestează! Care să aibă informaţii ştiinţifice că e ceva putred la Roşia Montană.

Un dram de libertate în Piaţa Revoluţiei

Ora 2.12. Am ajuns acasă după cea de-a treia zi de proteste împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană. Deschid Facebook-ul şi îmi curg în news feed trei evenimente din seara asta de toamnă:

#rosiamontana: Corturile şi imperiul - un protest tânăr, cu sticle şi biciclete

"All I wanna say is that they don't really care about us!%2

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite